Η 5η τελετή απονομής των Bραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΟΛΛΑ
Ο Μάκης Παπαδημητρίου, η Μίνα Ορφανού και η Κατερίνα Κασκανιώτη με τον Κώστα Γαβρά, ο οποίος έλαβε τιμητικό βραβείο
Ο Μάκης Παπαδημητρίου, η Μίνα Ορφανού και η Κατερίνα Κασκανιώτη με τον Κώστα Γαβρά, ο οποίος έλαβε τιμητικό βραβείο
Ο Τάσος Μπουλμέτης βραβεύει τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη
Ο Τάσος Μπουλμέτης βραβεύει τον Παναγιώτη Ευαγγελίδη
   

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, υποστηρίζοντας ένθερμα την πνευματική δημιουργία, φιλοξένησε στις 14 Απριλίου 2014 την 5η τελετή απονομής των Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ). Άρτια οργανωμένη και με την αρμόζουσα επισημότητα, η τελετή είχε ως βασικά χαρακτηριστικά την αποθέωση της έβδομης τέχνης και την έμπρακτη απόδειξη εκτίμησης προς τους συμμετέχοντες και τους προσκεκλημένους. Όλοι όσοι συνέβαλαν στη σπουδαία αυτή βραδιά απέδειξαν πως, όταν συνδυάζονται ο σωστός επαγγελματισμός και το ταλέντο με το μεράκι και την καλαισθησία, η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη. Κατάμεστη η επιβλητική Κεντρική Σκηνή της Στέγης, ζωντάνεψε από ένα κοινό το οποίο συμμετείχε με ενθουσιασμό στη γιορτή του κινηματογράφου και ανταπέδιδε ή και μετέδιδε παλμό, αισιοδοξία και χαρά, στοιχεία που κυριάρχησαν σε όλη την εκδήλωση.

Πέραν της βράβευσης αυτής καθαυτήν, η οποία δημιουργεί από μόνη της έντονα συναισθήματα, συγκινητική ήταν η ειλικρινής ειδική αναφορά των βραβευθέντων στα πρόσωπα που τους βοήθησαν και τους στήριξαν σε όλη τους την πορεία. Η οικογένεια του Συνδέσμου Υποτρόφων είναι υπερήφανη για την ενεργό συμμετοχή δύο εκλεκτών μελών της σε αυτήν τη σπουδαία διοργάνωση.

Η υπότροφος εικαστικός και φωτογράφος Αγγελική Σβορώνου, συμπαραγωγός της ταινίας Από τη Γη στη Σελήνη του Άγγελου Σπάρταλη, βραβεύτηκε με το Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας (Δείτε εδώ στο σχετικό trailer). Η ταινία στηρίζεται στο ομώνυμο έργο του Ιουλίου Βέρν. «Μαύρο χιούμορ, έξυπνες ατάκες, αισθητική που φλερτάρει με τους Μόντι Πάιθον, απολαυστικοί αναχρονισμοί που βοηθούν την εξέλιξη της ιστορίας είναι τα βασικά χαρακτηριστικά μιας χειροποίητης δουλειάς που έγινε με την τεχνική του κολάζ και χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί», έγραψε η εφημερίδα Καθημερινή, συμπληρώνοντας: «Μεγάλη δόση... δονκιχωτισμού, πολλή προσωπική εργασία και εθελοντικές συμμετοχές όλων των συντελεστών έκαναν την ιδέα γι’ αυτήν την ταινία πραγματοποιήσιμη». Αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην έξυπνη και πολύ επιτυχημένη χρήση διαλέκτων, όπως ζακυνθινά, κοζανίτικα, ποντιακά, που εξυπηρετούν άριστα την πλοκή στην ιστορία του Βερν, η οποία εξελίσσεται στην Αμερική της πανσπερμίας της εποχής του συγγραφέα και παραπέμπουν στην Ελλάδα του σήμερα. «Εξαιρετική μουσική και σπουδαίες ερμηνείες από τους Μάνο Βακούση, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Στράτο Τζώρτζογλου, Δημήτρη Σταρόβα, που δίνουν τις φωνές τους στους ήρωες. Έκπληξη η συμμετοχή του Διονύση Σαββόπουλου και του Ψαραντώνη», σχολίασε η Εφημερίδα των Συντακτών.

Επίσης, ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων, πρώτος πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της ΕΑΚ, αλλά και σκηνοθέτης της Πολίτικης Κουζίνας, ο Τάσος Μπουλμέτης, απένειμε το Βραβείο Λουκία Ρικάκη. Το βραβείο αυτό απονέμεται κάθε χρόνο στον/στη σκηνοθέτη/-τρια μιας ταινίας τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) που προάγει τον κοινωνικό διάλογο, συνοδευόμενο από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, δωρεά της οικογένειας Ρικάκη. Φετινός νικητής, ο Παναγιώτης Ευαγγελίδης για την ταινία Λάμπουν στο σκοτάδι.

Στο καλωσόρισμά του, ο πρόεδρος της ΕΑΚ Βασίλης Κατσούφης επισήμανε ότι το ελληνικό σινεμά είναι παρόν παρά τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Τόνισε ακόμη ότι η αδιαφορία των ιθυνόντων προς την έβδομη τέχνη, παρά την προσφορά αυτής της τελευταίας στη διεθνή εικόνα της χώρας μας, διαλύει  τη δημιουργικότητα.

Οι οικοδεσπότες της βραδιάς, οι ηθοποιοί Μίνα Ορφανού και Μάκης Παπαδημητρίου, κάλεσαν στη σκηνή αξέχαστα κινηματογραφικά «ζευγάρια» και πρόσωπα για να απονείμουν τα βραβεία της ΕΑΚ 2014: Όμηρος Πουλάκης – Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Βίκυ Χάρις – Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Γιάννης Κοκκιασμένος – Μίνα Ορφανού, Δανάη Σκιάδη – Κατερίνα Τσάβαλου, Γιάννης Στάνκογλου – Βίκυ Παπαδοπούλου, Κώστας Καζανάς – Πέγκυ Τρικαλιώτη, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Μάκης Παπαδημητρίου – Βάσω Καβαλιεράτου, Καίτη Παπανίκα – Άλκης Κούρκουλος, Στέλιος Μάινας – Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Θέμις Μπαζάκα – Δημήτρης Καταλειφός, Γιώργος Γεροντηδάκης – Μαρκέλλα Παππά, Σταμάτης Γαρδέλης, Μάριος Καραμάνης – Ισμήνη Καρυωτάκη, Γιάννης Βόγλης – Anne Lonnberg, Εύα Κοταμανίδου – Ειρήνη Στρατηγοπούλου.

Η ταινία Μικρά Αγγλία απέσπασε το βραβείο καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας και αποτελεί την πρόταση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας των Βραβείων Όσκαρ.

Η Κατερίνα Κασκανιώτη, ανώτερη διευθύντρια πλατφόρμας και περιεχομένου Nova, απένειμε το τιμητικό βραβείο Nova στον Κώστα Γαβρά, ενώ η Αγάπη Κεφαλογιάννη και η Ρενέ Μασσαρά, διευθύντρια προγράμματος και υπεύθυνη παραγωγών της Nova, αντιστοίχως, απένειμαν το βραβείο σκηνοθεσίας στον Γιώργο Τσεμπερόπουλο για την ταινία Ο εχθρός μου.

Ο colorist της Cinemagic Γιώργος Στάμου, στενός συνεργάτης της Finos Films, τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά του στην έβδομη τέχνη διά χειρός του σκηνοθέτη Γιώργου Πανουσόπουλου και του διευθυντή φωτογραφίας Άρη Σταύρου. Απονεμήθηκαν, ακόμη, τα εξής βραβεία:

– Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας: Κατερίνα Χελιώτη και Γιάννης Ιακωβίδη, Μικρά Αγγλία

– Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης: Αμάντα Λιβανού και Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Λάμπουν στο σκοτάδι

– Βραβείο Σεναρίου: Γιάννης Τσίρος, Ο εχθρός μου

– Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Ελίνα Ψύκου, Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά

– Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους: Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, Washingtonia

– Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου: Θέμης Πάνου, Miss Violence

– Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου: Κόρα Καρβούνη, September

– Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου: Νίκος Γεωργάκης, Να κάθεσαι και να κοιτάς

– Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου: Ρένη Πιττακή, Miss Violence

– Βραβείο Φωτογραφίας: Σίμος Σαρκετζής, Μικρά Αγγλία

– Βραβείο Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης, Ο εχθρός μου

– Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής: Αλέξανδρος Βούλγαρης, Οι αισθηματίες

– Βραβείο Σκηνογραφίας: Αντώνης Δαγκλίδης, Μικρά Αγγλία

– Βραβείο Ενδυματολογίας: Γιούλα Ζωιοπούλου, Μικρά Αγγλία

– Βραβείο Ήχου: Στέφανος Ευθυμίου, Κώστας Βαρυμποπιώτης και Τάκης Γιαννόπουλος, Μικρά Αγγλία

– Βραβείο Μακιγιάζ: Εύη Ζαφειροπούλου, Μικρά Αγγλία.


(Η Αγγελική Μπόλλα είναι σολίστ πιάνου.)
Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Στιγμιότυπο από τη βραβευμένη ταινία Από τη Γη στη Σελήνη, με συμπαραγωγό την Αγγελική Σβορώνου
Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας για την ταινία Από τη Γη στη Σελήνη
Ο Τάσος Μπουλμέτης, ο Κώστας Γαβράς και ο Βασίλης Κατσούφης στο φουαγέ της Στέγης
Ο Παντελής Βούλγαρης και η Ιωάννα Καρυστιάνη στην απονομή των βραβείων της ΕΑΚ

Κορυφή της σελίδας