1ο Athens Science Festival – Απλές επιστημονικές αρχές για πολύπλοκα συστήματα
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΚΙΚΑΣ
Στιγμιότυπο από τη βραδυνή ζώνη παρατήρησης με τηλεσκόπια
Στιγμιότυπο από τη βραδυνή ζώνη παρατήρησης με τηλεσκόπια
Τη συζήτηση με θέμα Γυναίκες στην επιστήμη (Ελ. Μακαρώνα, Αλ. Μπονάνου, Γ. Ξάνθου, Δ. Τζέλη) συντόνισε ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος
Τη συζήτηση με θέμα Γυναίκες στην επιστήμη (Ελ. Μακαρώνα, Αλ. Μπονάνου, Γ. Ξάνθου, Δ. Τζέλη) συντόνισε ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος
Γενική άποψη από την εναρκτήρια εκδήλωση του 1ου Athens Science Festival
Γενική άποψη από την εναρκτήρια εκδήλωση του 1ου Athens Science Festival
Τα παιδιά μαθαίνουν για την ανακύκλωση με συντονίστρια την υπότροφο Όλγα Σκιάδη
Τα παιδιά μαθαίνουν για την ανακύκλωση με συντονίστρια την υπότροφο Όλγα Σκιάδη
Ο υπότροφος καθ. Μιχάλης Σκούλλος συντόνισε το εργαστήριο Χημείας και Περιβάλλοντος για παιδιά
Ο υπότροφος καθ. Μιχάλης Σκούλλος συντόνισε το εργαστήριο Χημείας και Περιβάλλοντος για παιδιά
   

Απλότητα και πολυπλοκότητα είναι έννοιες ταυτόχρονα συμβατές στη φύση. Και αυτό, γιατί το απλό είναι πολύπλοκο, καθώς εμπεριέχει μέσα του μια δομή που, όταν ξετυλίγεται, μπορεί να γίνει συναρπαστική αλλά και ουσιαστικά ωφέλιμη ακόμη και σε ένα μικρό παιδί. Με αυτό το πνεύμα και με κύριο θέμα «Η επιστήμη στην καθημερινότητά μας» διοργανώθηκε και ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο Athens Science Festival, στον πολιτιστικό χώρο Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, από τις 30 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου 2014.

Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων συμμετείχε στη διοργάνωση του φεστιβάλ από κοινού με τον εκπαιδευτικό οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo και το Βρετανικό Συμβούλιο, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων. Το φεστιβάλ υποστηρίχθηκε ενεργά με τη συμμετοχή συνολικά 60 φορέων, στους οποίους περιλαμβάνονταν πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ενώσεις επιστημονικών κλάδων, δήμοι κ.ά. Στην όλη προσπάθεια συμμετείχαν περισσότερα από 300 άτομα, μεταξύ των οποίων και 100 εθελοντές.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ οργανώθηκε σε τέσσερις διακριτές ζώνες δραστηριοτήτων, παρέχοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει στα δρώμενα. Η πρωινή ζώνη περιλάμβανε διαδραστικά εκθέματα, επιστημονικές θεατρικές παραστάσεις για παιδιά/μαθητές, πειράματα, εκπαιδευτικά παιχνίδια και μαθητικούς επιστημονικούς διαγωνισμούς. Περισσότερα από 30 επιλεγμένα ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκαν στη μεσημεριανή ζώνη, ενώ η βραδινή ζώνη επικεντρώθηκε σε επιστημονικά debates, cafés scientifiques, επιστημονικές ομιλίες, πρωτότυπους διαγωνισμούς και αστροπαρατήρηση. Τέλος, έμφαση δόθηκε –με ιδιαίτερη ανταπόκριση από το κοινό– στη θεματική ενότητα «Επιστήμη και Τέχνη», όπου παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν ιδιαίτερα θέματα όπως το «σωματίδιο του θεού», οι «ήχοι του διαστήματος» κ.ά. Οι θεματικές ενότητες που κάλυψε το φεστιβάλ περιλάμβαναν τους τομείς της φυσικής, της χημείας, της βιοτεχνολογίας-γενετικής, της γεωλογίας, των μαθηματικών, του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης, της ιστορίας και της φιλοσοφίας των επιστημών, της υγείας, της διατροφής, της αστρονομίας, της τεχνολογίας, της επιστήμης υλικών, της ρομποτικής, της επιστήμης και της τέχνης.

Αξιοπρόσεκτη ήταν η συμμετοχή υποτρόφων του Ιδρύματος και μελών του Συνδέσμου μας στα δρώμενα του φεστιβάλ, με παρουσιάσεις, ομιλίες και εργαστήρια. Ψυχή του φεστιβάλ ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου, δρ Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, ιδρυτής και γενικός διευθυντής του Athens Science Festival. Συμμετείχαν επίσης ο δρ Νικόλαος Δέγλερης (νευρολόγος) με την ομάδα του, διοργανώνοντας ένα workshop για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ· ο καθηγητής Μιχάλης Σκούλλος (χημικός) με τη δημιουργία εργαστηρίου χημείας και περιβάλλοντος για παιδιά· η Όλγα Σκιάδη ως εισηγήτρια διαδραστικής έκθεσης με αντικείμενο τη διαχείριση απορριμμάτων· η Χριστίνα Μήτρεντσε με την παρουσίαση έργου τέχνης στην έκθεση «Επιστήμη και Τέχνη»· η Ευαγγελινή Ευγενή μιλώντας για θέματα ανδρικής υπογονιμότητας και ο Χρήστος Πεχλιβανίδης για τη θέση του ανθρώπου στον κόσμο με αφετηρία την αριστοτελική φιλοσοφία, ενώ, τέλος, η λέκτορας Ελένη Κονσολάκη συντόνισε μια ομάδα εργασίας με θέμα «Το facebook του εγκεφάλου: Δίκτυα και συμπεριφορά» και η Όλγα Γιαννακοπούλου συνέβαλε ως εθελόντρια ομάδας στην όλη προσπάθεια.

Όπως προέκυψε από συζητήσεις στο περιθώριο της εκδήλωσης, το φεστιβάλ αποτέλεσε μια ουσιαστική βιωματική εμπειρία για όσους το παρακολούθησαν, αλλά και παρακαταθήκη για περαιτέρω αναζητήσεις στον συναρπαστικό κόσμο της επιστήμης. Τη μεγάλη απήχηση και επιτυχία του φεστιβάλ απέδειξε το μεγάλο πλήθος των επισκεπτών: στο σύνολό τους ξεπέρασαν τις 6.000, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν περισσότεροι από 1.500 μαθητές σχολείων της Αττικής.


(Ο Βασίλης Γκίκας είναι αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ.)
Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Η υπότροφος νευροβιολόγος Ελένη Κονσολάκη συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα «Το Facebook του εγκεφάλου: Δίκτυα και συμπεριφορά»
Με θέμα «Ηχώ από την αρχή του Σύμπαντος» μίλησε ο Δημήτρης Νανόπουλος

Κορυφή της σελίδας