Πεζοπορία στον Υμηττό
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ
   

Την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014, καθώς η άνοιξη έστω και δειλά έκανε την εμφάνισή της και η φύση αναγεννιόταν, ο Σύνδεσμός μας διοργάνωσε την πρώτη του πεζοπορία. Προορισμός μας, το Αισθητικό Δάσος της Καισαριανής στον Υμηττό. Το σημείο συνάντησης ήταν το Πυροφυλάκειο Δασοπροστασίας της Καισαριανής, από όπου, μετά τις 10.00, ξεκινήσαμε με καλό καιρό για την πρωινή μας εξόρμηση.

Το σκιερό μονοπάτι πολύ σύντομα μας έφερε δίπλα στην κοίτη του Ηριδανού ποταμού, και η ανάβαση συνεχίστηκε μέσα από το δάσος κωνοφόρων μέχρι το αναψυκτήριο στη θέση Καλοπούλα. Η ολιγόλεπτη στάση απομάκρυνε σύντομα την όποια κούραση υπήρχε και, σε συνδυασμό με το κολατσιό και την κουβέντα, έφερε στους περιπατητές προσμονή για τη συνέχεια. Αφήνοντας την κοιλάδα και έχοντας πια βρεθεί σχετικά ψηλά στις πλαγιές του Υμηττού, τα ξέφωτα επέτρεψαν σταδιακά την ορατότητα σε σημαντικό μέρος του δάσους, που σαν χαλί απλώνεται στις παρυφές του βουνού. Στον ορίζοντα η πόλη των Αθηνών φαίνεται να πλημμυρίζει το λεκανοπέδιο με το δομημένο περιβάλλον της, τόσο κοντά αλλά ταυτόχρονα και τόσο μακριά.

Ακολουθώντας το σηματοδοτημένο, βοτανικό μονοπάτι μάς δόθηκε η ευκαιρία να παρατηρήσουμε και να ενημερωθούμε σχετικά με τον μεγάλο πλούτο της χλωρίδας που φύεται στην περιοχή. Η πορεία μας έγινε πια κατηφορική και διήλθε ανάμεσα από παλαιές εκκλησίες, το Φραγκομονάστηρο, τα ερείπια του Αγίου Μάρκου και των Ταξιαρχών, θέσεις με νερό και ελαιώνες της Μονής Καισαριανής. Στο τελευταίο σκέλος της διαδρομής, πραγματοποιήσαμε την απαιτητική, τελική μας ανάβαση στον λόφο Καλόγερο. Η μαγευτική θέα προς το λεκανοπέδιο αντέμειψε την προσπάθειά μας. Ολοκληρώσαμε την τρίωρη πεζοπορία μας διασχίζοντας ένα αντιπροσωπευτικό τμήμα του δάσους της Καισαριανής.

Η εξόρμηση στον Υμηττό μάς έδωσε, λοιπόν, την ευκαιρία να γνωριστούμε κουβεντιάζοντας και περπατώντας, καθώς και να μάθουμε πληροφορίες για μια περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, τόσο κοντά στη μεγαλούπολη. Αντιληφθήκαμε το εντυπωσιακό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η πολυετής και επίπονη προσπάθεια αναδασώσεων, καθώς και τη σπουδαιότητα της συνεχούς προστασίας από την οικιστική πίεση και από άλλους κινδύνους που παραμονεύουν. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη αντίστοιχη δράση.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας