Μουσική
Ζωή Ζενιώδη
 

Σημαντικές θέσεις σε ορχήστρες των Ηνωμένων Πολιτειών ανέλαβε το 2013 η αρχιμουσικός Ζωή Ζενιώδη: καλλιτεχνική διευθύντρια και μαέστρος της Alhambra Orchestra στη Φλόριντα, επίσημη προσκεκλημένη μαέστρος της Palm Beach Symphony, καθώς και υπεύθυνη μουσικού προσωπικού και βοηθός μαέστρος της Florida Grand Opera. Από το 2010 είναι επίσης μουσική διευθύντρια της Συμφωνικής Ορχήστρας Broward.

Τον Σεπτέμβριο του 2013, η Ζωή Ζενιώδη άνοιξε τη σεζόν του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με μια πολύ επιτυχημένη συναυλία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, διευθύνοντας τη Συμφωνία «Paris» του Mozart, το Διπλό Κοντσέρτο για πιάνο του Poulenc και την Πέμπτη Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι. Tο επόμενο βράδυ, έδωσε ρεσιτάλ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με έργα των Ελλήνων συνθετών Γιώργου Κουμεντάκη και Κωστή Κριτσωτάκη (ο οποίος είναι υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση), καθώς και του Αμερικανού συνθέτη Thomas Sleeper.

Το καλοκαίρι του 2013, η Ζωή Ζενιώδη πήρε μέρος για τρίτη φορά στο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Casa dei Mezzo και έδωσε ρεσιτάλ στο Φεστιβάλ Rheinsberg Kammeroper με τον γνωστό Γερμανό βαρύτονο Hubert Wild. Τον Ιανουάριο του 2014, κυκλοφόρησε το τρίτο της CD από τη δισκογραφική εταιρεία Albany Records, με έργα του Αμερικανού συνθέτη Thomas Sleeper, στο οποίο η Ζενιώδη διευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μπρνο.

Τον Φεβρουάριο του 2014, διηύθηνε την όπερα No Exit του συνθέτη Andy Vores στην Grand Opera της Φλόριντα, «σε μιαν αέρινη ερμηνεία, γεμάτη ένταση και δραματικότητα», όπως έγραψε η South Florida Classical Review. Έκτοτε, συνεχίζει τις συνεργασίες της με τις υπόλοιπες ορχήστρες, τα προγράμματα των οποίων, μέχρι τον Μάιο του 2014, περιλαμβάνουν το Ρέκβιεμ του Mozart, την Ημιτελή Συμφωνία του Schubert, το Κοντσέρτο για βιολί του Brahms, τη Συμφωνία Νο. 0 σε ρε ελάσσονα του Bruckner, καθώς και τα Tραγούδια του Οδοιπόρου του Mahler.

Περισσότερες πληροφορίες για τη μαέστρο Ζωή Ζενιώδη μπορείτε να διαβάσετε στον ιστότοπο: www.zoezeniodi.com

Σπύρος Μοσχόπουλος
 

Σειρά εμφανίσεων από κοινού με τη διάσημη συνθέτρια και σολίστ του ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια πραγματοποίησε κατά το προηγούμενο διάστημα ο πιανίστας Σπύρος Μοσχόπουλος με επίκεντρο το αργεντινό τάνγκο. Έπαιξαν στο Ίδρυμα Θεοχαράκη τον Μάρτιο και τον Νοέμβριο του 2013, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς και στον Πολυχώρο Τέχνης – Galerie Δημιουργών της Νέας Κηφισιάς στις αρχές Μαρτίου. Το πρόγραμμά τους περιλάμβανε συνθέσεις και διασκευές τόσο του Σπύρου Μοσχόπουλου όσο και της Ζωής Τηγανούρια, με αφορμή την κυκλοφορία των δύο βιβλίων/CD Zoe’s Music No 1 και Zoe’s Music No 2 για ακορντεόν και πιάνο, αλλά και αρκετά ακόμη κομμάτια τους. Ακούστηκαν, επίσης, γνήσιες μελωδίες τάνγκο, καθώς και παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

Οι παραστάσεις τους πλαισιώθηκαν από το χορευτικό σχήμα Χοροακτίς, τη νέα τραγουδίστρια Πελάγια Μυλωνά, αλλά και υπέροχα βίντεο και εικόνες από τα γραφικά σοκάκια του Μπουένος Άιρες, σε ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι με τη Μαρία Ντούμα στην επιμέλεια του οπτικοακουστικού υλικού. Η επόμενη προγραμματισμένη συναυλία τους θα δοθεί στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου στις 12 Απριλίου 2014.

Επίσης, ο υπότροφος εμφανίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή μαζί με τον Λευτέρη Γρίβα στο μπαντονεόν και την ερμηνεύτρια Νatalia Soledad Petsalis, σε ένα πρόγραμμα με θέμα το παραδοσιακό αλλά και το νέο αργεντινό τάνγκο, παρουσιάζοντας την πορεία του μέσα από τις ποικίλες φόρμες και εκφάνσεις του. Ακούστηκαν μαγικές μελωδίες τάνγκο ξεχωριστών Αργεντινών συνθετών, όπως ο Astor Piazzolla, ο Carlos Gardel, ο Richard Gallianο κ.ά., καθώς και πρωτότυπες συνθέσεις του Σπύρου Μοσχόπουλου σε ύφος «tango nuevo». Ο υπότροφος θα δώσει, επίσης, ένα ρεσιτάλ πιάνου με προσωπικές διασκευές τάνγκο και λάτιν κομματιών στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στις 28 Απριλίου 2014.