Σημείωμα
Κοντά στην κοινωνία και στα μέλη μας

Με μεγάλο ενδιαφέρον και υψηλές προσδοκίες το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει τις προτάσεις των υποτρόφων για τον προγραμματισμό των επόμενων εκδηλώσεων του Συνδέσμου. Όπως ανέλυσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, απευθυνόμενος στους υποτρόφους κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, τρία είναι τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τις νέες προτάσεις: να εντάσσονται στους πυλώνες δράσης του Συνδέσμου όπως αυτοί καθορίστηκαν από το ΔΣ (δηλαδή Επιστήμη, Τέχνη, Κοινωνία, Επιχειρηματικότητα, Παιδεία, Αθλητισμός), να εμπλέκουν μεγάλο αριθμό υποτρόφων και να αφορούν σημαντικό τμήμα της κοινωνίας.

Ένα καλό παράδειγμα εξωστρεφούς δράσης αποτέλεσε η μεγάλη μουσική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος στη Στοά Αρσακείου, υποστηρίζοντας ένθερμα και έμπρακτα την παρουσίαση του προγράμματος «Rethink Athens» στο ευρύ αθηναϊκό κοινό. Η εκδήλωση εκείνη είχε και τα τρία παραπάνω χαρακτηριστικά: περιέλαβε εννέα υποτρόφους και απευθύνθηκε στο ευρύ κοινό με όχημα την Τέχνη μέσω ενός πρότζεκτ με μεγάλη κοινωνική απήχηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η συμμετοχή του Συνδέσμου στο 1ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας (Athens Science Festival), το οποίο διοργανώνεται στον χώρο Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων από τις 30 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου. Περισσότεροι από είκοσι υπότροφοι από τον τομέα των επιστημών έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον και περίπου δέκα από αυτούς θα εμπλακούν άμεσα στη σημαντική αυτή διοργάνωση, η οποία έχει στόχο να φέρει την Επιστήμη κοντά στην κοινωνία, σε μικρούς και μεγάλους.

Προσανατολισμένη προς την κοινωνία και ιδιαίτερα τα παιδιά που ζουν σε υποβαθμισμένες περιοχές είναι και η επόμενη σειρά δράσεων που προγραμματίζονται, με επίκεντρο την Παιδεία. Στόχος του Συνδέσμου είναι να οργανώσει μια σειρά επισκέψεων υποτρόφων σε σχολεία περιοχών με έντονα κοινωνικά προβλήματα, προκειμένου να ενημερώσει τα παιδιά για ζητήματα Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Παιδείας και Πολιτισμού.

Εκτός από την εξωστρέφεια του Συνδέσμου, το ΔΣ δίνει έμφαση στην προσέλκυση νέων μελών και στην καλλιέργεια των σχέσεων μεταξύ των υποτρόφων. Σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων του θα αποτελέσει ο νέος ιστότοπος, ο οποίος βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού. Εκτός από τον ενημερωτικό του χαρακτήρα για τις δράσεις του Συνδέσμου, θα περιλαμβάνει ένα νέο ψηφιακό εργαλείο αναζήτησης, στο οποίο θα εγγράφονται οι υπότροφοι και θα μπορούν να εντοπίζουν άλλα μέλη του Συνδέσμου με σκοπό την επικοινωνία, την επαγγελματική συνεργασία, αλλά και την κοινωνική διασύνδεση.

Η συνεργασία και η συμμετοχή αποτελούν βασικούς στόχους του Συνδέσμου, και με αυτό το πνεύμα θα διοργανώνονται οι περισσότερες από τις δράσεις του. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 η πρώτη πεζοπορία στο αισθητικό δάσος της Καισαριανής για άθληση και κοινωνικοποίηση (περισσότερα στο επόμενο τεύχος), ενώ στο πλαίσιο της καθιέρωσης του νέου θεσμού συναντήσεων των υποτρόφων κατά κλάδο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των νομικών υποτρόφων στις 4 Απριλίου 2014 στο κτήριο Κωστή Παλαμά του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα ακολουθήσουν οι αρχιτέκτονες και οι υπότροφοι από συγκεκριμένους κλάδους ανθρωπιστικών σπουδών που θα ανακοινωθούν. Επίσης, ο Σύνδεσμος σκοπεύει να συμμετάσχει ως ομάδα στον επόμενο κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας, τονίζοντας την πίστη του στις κλασικές αξίες, στο ομαδικό πνεύμα και στην ευγενή άμιλλα.

Λήδα Μπουζάλη 

 


..