Αρχιτεκτονική/Design
Αντώνης Κιουρκτσής
 

Επιλεγμένα έργα του που έχουν παραχθεί με τη μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης παρουσίασε ο Αντώνης Κιουρκτσής κατά τη διάρκεια του «3D Printshow 2014» στη Νέα Υόρκη, στις 12–15 Φεβρουαρίου 2014.

Στην έκθεση –και ειδικότερα στο τμήμα της που ήταν αφιερωμένο στην τέχνη–  παρουσιάστηκαν συλλογές έργων τα οποία εκφράζουν τις δυνατότητες και την ποικιλομορφία των δημιουργημάτων μέσω της ιδιαίτερης αυτής τεχνολογίας. Τη διοργάνωση πλαισίωσαν ζωντανά δρώμενα, όπως συναυλίες με εκτυπωμένα όργανα, πασαρέλα με εκτυπωμένα ρούχα και κοσμήματα σύγχρονων σχεδιαστών, καθώς και διαλέξεις, σεμινάρια και δημιουργικά εργαστήρια, εξειδικευμένα και μη.

Το «3D Printshow» είναι η σημαντικότερη διεθνής έκθεση της καινοτόμου τεχνολογίας της τρισδιάστατης εκτύπωσης, η οποία παρουσιάζει εφαρμογές της σε όλο και περισσότερα πεδία της τέχνης και της επιστήμης: από τη γλυπτική, τη μόδα και το design μέχρι την ιατρική και τη ρομποτική. Ξεκίνησε στο Λονδίνο το 2012 με μεγάλη επιτυχία και, την επόμενη χρονιά, παρουσιάστηκε στο Παρίσι. Για πρώτη φορά, φέτος, φιλοξενήθηκε στο Metropolitan Pavilion της Νέας Υόρκης.

Ο Αντώνης Κιουρκτσής, μαζί με τη συνεργάτιδά του στο γραφείο Jazzt Design, Αντωνέλλα Νικολοπούλου, συμμετείχαν επίσης στην έκθεση «Anti-Design 2014», η οποία πραγματοποιήθηκε στον χώρο «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων από τις 16 Ιανουαρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου 2014. Εκεί παρουσίασαν τον ConMonk, έναν καλόγερο ρούχων, κολάζ υπολειμμάτων οικοδομής με χαρακτήρα ανακύκλωσης (upcycling). Tσιμέντο, λατάκια, κουβάδες, στριφόνια, βίδες, κρίκοι – πράγματα και υλικά που συναντά κανείς στην οικοδομή επιστρατεύονται για την κατασκευή του χρηστικού αυτού αντικειμένου. Το λατάκι γίνεται το σώμα του καλόγερου, μοναδικό και ταυτόχρονα μαζικής παράγωγης, με τις ατέλειές του εμφανείς ως φυσική διακόσμηση. Η βάση του καλουπωμένη σε κουβά οικοδομής με τσιμέντο, καθώς και με κρίκους και στριφόνια για κρεμαστάρια.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της έκθεσης, «πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε περισσότερο το μυαλό μας και τη φαντασία μας και λιγότερο το πορτοφόλι μας. Γιατί πρέπει να μάθουμε να βρίσκουμε λύσεις που σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον και την οικονομία. Λύσεις έξυπνες, ευφάνταστες και λειτουργικές».

Ο Αντώνης Κιουρκτσής σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και, με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Contextual Design από την Ακαδημία του Αϊντχόβεν της Ολλανδίας. Συνεργάστηκε στενά με τον γλύπτη Τάκη στο Κέντρο Έρευνας για την Τέχνη και τις Επιστήμες. Έχει πάρει μέρος σε διεθνείς καλλιτεχνικές εκθέσεις, διαγωνισμούς και δημιουργικά προγράμματα, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις. Το 2010, ίδρυσε μαζί με συνεργάτες το στούντιο Jazzt Design, το οποίο ασχολείται κυρίως με το Conceptual Design και την παραγωγή αντικειμένων και επίπλων σε περιορισμένο αριθμό. Με βάση την πεποίθηση πως δεν υπάρχουν όρια ανάμεσα στην τέχνη, το design και την αρχιτεκτονική, ο Αντώνης Κιουρκτσής πειραματίζεται με διαφορετικά μέσα προκειμένου να εκφράσει το όραμά του.