Δίνοντας τον ρυθμό στη νέα χρονιά
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ
   

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στον χώρο εκδηλώσεων The HUB events η ετήσια κοπή της βασιλόπιτας του Συνδέσμου. Όσο κι αν τα μηνύματα υπενθύμισης που εστάλησαν προμήνυαν ότι αυτή η εκδήλωση δεν θα ήταν σαν τις προηγούμενες, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα επακολουθούσε.

Έτσι λοιπόν, αυτήν τη φορά, η προσέλευση των υποτρόφων ξεκίνησε νωρίς, από τις πέντε το απόγευμα, με ένα πρώτο ποτό, κουβεντούλα και εξοικείωση με τον χώρο. Λίγο μετά τις έξι, η μουσική σταμάτησε και οι παρευρισκόμενοι έστω και προσωρινά διέκοψαν τα «πηγαδάκια» τους, ώστε να παρακολουθήσουν τις ομιλίες. Αφού μίλησε και ευχήθηκε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, σειρά είχε η ανακήρυξη του απερχόμενου προέδρου του ΔΣ του Συνδέσμου Τάσου Μπουλμέτη σε επίτιμο πρόεδρο, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στον Σύνδεσμο.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, πήρε τον λόγο και μεταξύ άλλων παρουσίασε στους παρευρισκομένους σειρά διαφανειών για το έργο που έχει δρομολογηθεί. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν λάβει υποτροφία περισσότερα από 5.000 άτομα σε ευρύ φάσμα θεματικών αντικειμένων. Από αυτούς, μόνον οι 1.753 αποτελούν μέλη του Συνδέσμου, διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο και τους βασικούς στόχους του Διοικητικού Συμβουλίου, που είναι η προσέλκυση νέων μελών αλλά και η μεταξύ μας σύνδεση. Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος συνέχισε την ομιλία του λέγοντας ότι έχει έλθει ο καιρός για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων οι οποίες θα εμπίπτουν στους έξι άξονες που χαράξαμε και θα εμπλέκουν σημαντικό αριθμό υποτρόφων. 

Ήταν πια ώρα για την κοπή της βασιλόπιτας, η οποία όμως ήταν άφαντη! Εμφανίστηκαν τότε ο μουσικός Πέτρος Κούρτης μαζί με τρεις συνεργάτες του και, εν μέσω ρυθμικών κρούσεων σε διάφορα μαγειρικά σκεύη, παρασκεύασαν την πίτα σε έναν πάγκο μαγειρικής! Ο Αντώνης Παπαδημητρίου έκοψε την, έτοιμη πια, πατροπαράδοτη βασιλόπιτα, μοίρασε τα κομμάτια –μεταξύ άλλων, στα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος που μας τίμησαν με την παρουσία τους, τη Μαριάννα Μόσχου και τον Γιάννη Ιωαννίδη– και στη συνέχεια κληρώθηκαν 10 πακέτα φιλίας της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, τα οποία κέρδισαν οι υπότροφοι: Ιωάννα Παπανάνου, Στέλλα Σπαντιδάκη, Περικλής Τζουνάκος, Θανάσης Σέμογλου, Δημήτρης Τσίγκας, Μυρτώ Κιούρτη, Ελισάβετ Βαφειαδάκη, Χάρης Κουμαράς, καθώς και η Δέσποινα Σχοινά και η Αγγελική Καθαρίου, που παραχώρησαν ευγενικά το δώρο τους σε άλλους υποτρόφους.

Όσοι πίστεψαν ότι η παρασκευή της βασιλόπιτας με αυτόν τον ομολογουμένως ιδιαίτερο και πρωτότυπο τρόπο θα επιστέγαζε τη βραδιά και θα οδηγούμασταν σε πιο χαλαρούς ρυθμούς πλανεύτηκαν μάλλον, διότι, καθώς άρχισε να απομακρύνεται μέρος της μεσοτοιχίας, αποκαλύφθηκε μία ακόμη έκπληξη στο βάθος: εκατό περίπου κρουστά όργανα τοποθετημένα αμφιθεατρικά σε επίπεδα, με καθίσματα. Άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα όργανα της Αφρικής, της Κούβας και της Βραζιλίας (djembe, κουδούνια agogo, σείστρα, tamborim, ξυλάκια claves και άλλα) μας προκάλεσαν να τα περιεργαστούμε, να δοκιμάσουμε τον ήχο τους και –γιατί όχι;– να ενωθούμε σε μια τεράστια, «συνδεσμική» ορχήστρα που μας έφερε πιο κοντά τον έναν με τον άλλον.

Ο Πέτρος Κούρτης, ως drum leader πλέον, οργάνωσε τα διαφορετικά όργανα σε μουσικές ομάδες, με άτομα που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν διέθεταν μουσικές δεξιότητες. Ο αρχιτυμπανιστής, γνωστός από τη συνεργασία του με τον Κουμεντάκη και τον Παπαϊωάννου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004, μας δίδαξε και μας διασκέδασε ταυτόχρονα, κατορθώνοντας να μας πείσει να παραμερίσουμε τους ενδοιασμούς και την όποια σοβαροφάνεια, αφήνοντας τον ρυθμό να μας παρασύρει.

Η συνέχεια ανήκε πια σε εμάς τους υποτρόφους, οι οποίοι γρήγορα συνεργαστήκαμε και συγχρονιστήκαμε, προσαρμοσμένοι σε ένα ενιαίο ρυθμικό, μουσικό πλαίσιο, αποδίδοντας ένα πραγματικά εντυπωσιακό και καθόλα μελωδικό αποτέλεσμα, που συνολικά διήρκεσε περίπου μία ώρα. Η εκδήλωση έκλεισε με χορό και μουσική από τον dj Γιάννη Σαρτζετάκη, αλλά και με συζητήσεις μεταξύ των υποτρόφων.

Και εις άλλα με υγεία!

Βίντεο
Δείτε το Video
Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας