Επιτυχίες
Ελευθέριος Τσιρίδης
 

Ο αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ελευθέριος Τσιρίδης τιμήθηκε στις ΗΠΑ με τη διεθνή ιατρική διάκριση Rothman-Ranawat. Το εν λόγω βραβείο απονέμεται ετησίως σε τέσσερις διακεκριμένους Αμερικανούς χειρουργούς αρθροπλαστικών του ισχίου και του γόνατος, οι οποίοι επιλέγονται με κριτήριο τις υψηλές χειρουργικές και ερευνητικές επιδόσεις τους και προβλέπεται –από την επιτροπή αξιολόγησης– ότι θα ηγηθούν στον συγκεκριμένο τομέα της Ορθοπεδικής κατά τα επόμενα είκοσι χρόνια. Κατ’ εξαίρεση, το βραβείο αυτό δίνεται σε χειρουργούς αρθροπλαστικών από τον υπόλοιπο κόσμο, και στο πλαίσιο αυτό ο Έλληνας ιατρός τιμήθηκε για την υψηλή του επίδοση στη χειρουργική.

Ο σκοπός της βράβευσης είναι να φέρει σε επαφή τους βραβευθέντες γιατρούς με τους πλέον διακεκριμένους Αμερικανούς χειρουργούς σε περισσότερα από δώδεκα παγκόσμια αναγνωρισμένα κέντρα αρθροπλαστικής στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του ετήσιου Παναμερικανικού Ορθοπεδικού Συνεδρίου, που το 2014 θα διεξαχθεί στη Νέα Ορλεάνη. Θα επακολουθήσει ολιγοήμερη επίσκεψη των επιτυχόντων στα δώδεκα αυτά κέντρα, όπου θα πραγματοποιηθούν επεμβάσεις αρθροπλαστικής από κοινού, με απώτερο στόχο την ανταλλαγή τεχνικών γνώσεων και πληροφοριών. Επιπροσθέτως, οι τέσσερις νέοι χειρουργοί γίνονται πλέον μέλη της ελίτ των χειρουργών αρθροπλαστικής των ΗΠΑ, αναπτύσσοντας ένα ευρύτατο δίκτυο επικοινωνίας και συνεργασίας.

Ο Ελευθέριος Τσιρίδης, πριν από περίπου 13 χρόνια, υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση στο Εθνικό Κέντρο Ορθοπεδικής Χειρουργικής του Στάνμορ, στο Λονδίνο. Με την υποστήριξη της υποτροφίας γαλουχήθηκε στη χειρουργική αιχμής όσον αφορά την αρθροπλαστική ισχίου και γόνατος, αλλά και στις επιπλεγμένες επεμβάσεις, όπως είναι οι αναθεωρήσεις των αρθροπλαστικών, κοντά σε διακεκριμένους Βρετανούς χειρουργούς, όπως ο George Bentley και η Sarah Muirhead-Allwood. Επίσης, η υποτροφία Ωνάση υποστήριξε τη μετεκπαίδευσή του στην αρθροπλαστική στο νοσοκομείο Boston Medical Center.

Έπειτα από 17 χρόνια πορείας στο εξωτερικό, επέστρεψε στην Ελλάδα και εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής Ορθοπεδικής Χειρουργικής στη Θεσσαλονίκη. Τον περασμένο Οκτώβριο, τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το οποίο και τον προσκάλεσε να μιλήσει για τις αναθεωρήσεις των αρθροπλαστικών του ισχίου και του γόνατος.

Η σημασία της διάκρισης του Έλληνα γιατρού είναι πολλαπλή, διότι διανοίγονται δυνατότητες συνεργασίας και επικοινωνίας τόσο του ελληνικού Πανεπιστημίου όσο και των νεότερων ορθοπεδικών με τις ΗΠΑ, σε υψηλό επίπεδο, με προοπτική την ανάπτυξη της έρευνας, της καινοτομίας και της κλινικής πράξης. Η διάκριση αποτελεί επιβράβευση των προσπαθειών του Ελευθέριου Τσιρίδη και παράδειγμα προς μίμηση για τους νεότερους. Χαρίζει ελπίδα στους Έλληνες επιστήμονες και σιγουριά στον Έλληνα ασθενή, καθώς η χώρα μας είναι πλέον σε θέση να υποστηρίξει με απόλυτη επιτυχία και ασφάλεια αυτές τις επεμβάσεις.


Αχιλλέας Σαμαράς
 

Σε θέση μεταδιδακτορικού ερευνητή (Research Fellow) του Πανεπιστημίου της Μπολόνια στην Ιταλία εξελέγη ο υπότροφος Αχιλλέας Σαμαράς. Από την 1η Νοεμβρίου 2012 ανήκει στο δυναμικό του Διατμηματικού Κέντρου για την Επιχειρησιακή Έρευνα «Κτήρια και Κατασκευές» («CIRI Edilizia e Costruzioni – Università di Bologna»). Η κύρια απασχόλησή του είναι στο ερευνητικό πρόγραμμα «TESSA» – Development of Technologies for the «Situational Sea Awareness», γύρω από ζητήματα (α) υπολογιστικής προσομοίωσης υψηλής ανάλυσης του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος (κυματισμοί, παράκτια μορφολογία, διάδοση πετρελαϊκής ρύπανσης) και (β) υποστήριξης συστημάτων αποφάσεων σε δυναμικά συστήματα, με εφαρμογή στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον. Επιπλέον, ο Αχιλλέας Σαμαράς συμμετέχει στην οργάνωση και την εκπόνηση εργαστηριακών πειραμάτων στη δυναμική των τσουνάμι στο Εργαστήριο Υδραυλικής Μηχανικής του ίδιου Πανεπιστημίου (Laboratorio di Ingegneria Idraulica – LIDR).

Παράλληλα, διατηρεί την ερευνητική του συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) συμμετέχοντας στα ερευνητικά προγράμματα: (α) «Research networking for the environmental monitoring and mitigation of adverse ecological effects in the Black Sea Basin» στο πλαίσιο του «Black Sea Basin Joint Operational Programme 2007–2013» και (β) «CCSEWAVS: Estimating the effects of Climate Change on sea level and wave climate of the Greek seas, coastal vulnerability and safety of coastal and marine structures» της δράσης «ΘΑΛΗΣ». Επίσης, συνεργάζεται με το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας στο ερευνητικό πρόγραμμα «Βέλτιστος σχεδιασμός επικοινωνίας πλευρικής λεκάνης με κύρια ροή. Εφαρμογή σε μικρούς λιμένες και fishponds» της δράσης «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΙΙΙ».

Ο Αχιλλέας Σαμαράς είναι κάτοχος διπλώματος Πολιτικού Μηχανικού από το ΑΠΘ (Άριστα – 1ος στη σειρά αποφοίτησης) και μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Προστασία Περιβάλλοντος και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Άριστα – 1ος στη σειρά αποφοίτησης). Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση απέκτησε διδακτορικό τίτλο σπουδών (Άριστα με διάκριση) από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Το 2010, τιμήθηκε με το 1ο βραβείο της Ελληνικής Υδροτεχνικής Ένωσης για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας Υπολογιστικά μοντέλα κυκλοφορίας και διάδοσης πετρελαϊκής ρύπανσης στην περιοχή του λιμένα Θεσσαλονίκης, ενώ το 2012 κέρδισε το βραβείο Νέου Επιστήμονα από την Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Συνεδρίου «Protection and Restoration of the Environment XI» για την εργασία του με τίτλο Climate change and its impact on sediment transport and morphology in the watershed-coast entity.

Έχει δημοσιεύσει εργασίες του σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, έχει συμμετάσχει σε διεθνή και ελληνικά ερευνητικά προγράμματα, ενώ στο παρελθόν έχει διδάξει (αυτοδύναμη ή επικουρική διδασκαλία) στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και στο ΑΠΘ.