Reactivate Athens: 101 ιδέες
ΓΡΑΦΕΙ Η ΛΗΔΑ ΜΠΟΥΖΑΛΗ
Από αριστερά: Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, ο Καθ. Alfredo Brillembourg, ο πρόεδρος της ΣΤΑ.ΣΥ. Νικόλαος Παπαθανάσης, η Γραμματέας του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μαριάννα Μόσχου, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Γιάννης Ιωαννίδης και το μέλος
Από αριστερά: Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, ο Καθ. Alfredo Brillembourg, ο πρόεδρος της ΣΤΑ.ΣΥ. Νικόλαος Παπαθανάσης, η Γραμματέας του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μαριάννα Μόσχου, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Γιάννης Ιωαννίδης και το μέλος
   

Εκατόν μία έξυπνες και αποτελεσματικές ιδέες θα «επαν-ενεργοποιήσουν» την Αθήνα. Αυτός είναι ο στόχος του νέου προγράμματος «Reactivate Athens – 101 Ideas», το οποίο εξήγγειλε το Ίδρυμα Ωνάση στο πλαίσιο του «Rethink Athens».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ερευνητικού περιεχομένου υπό τη διεύθυνση του Urban-Think Tank, μιας βραβευμένης διεπιστημονικής ομάδας των καθηγητών Alfredo Brillembourg και Hubert Klumpner, της Σχολής Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας ΕΤΗ της Ζυρίχης. Το πρόγραμμα έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, ενώ ο οργανισμός ΣΤΑΣΥ ΑΕ παραχώρησε τον χώρο όπου στεγάζεται το Εργαστήρι, έδρα του Athens Think Tank και επίκεντρο των δράσεων που θα διοργανωθούν, στη διασταύρωση των οδών Αθηνάς και Λυκούργου στην Ομόνοια. Επεκτείνοντας τη γνώριμη μελέτη του «Rethink Athens», η νέα πρωτοβουλία θα στραφεί στην αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων χώρων του κέντρου της Αθήνας και του κτηριακού αποθέματος της πόλης.

Την παρουσίαση του νέου project συντόνισε ο Πάνος Δραγώνας, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου στον χώρο του Εργαστηρίου της οδού Αθηνάς. Όπως εξήγησε ο Πάνος Δραγώνας, στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία μιας πλούσιας «εργαλειοθήκης», από την οποία θα μπορούσαν να προέλθουν ιδέες για την ανασυγκρότηση του κέντρου της πόλης.

Το Urban-Think Tank θα λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής ανάμεσα στους επίσημους φορείς της πόλης και στους πολίτες. Μαζί τους συνεργάζεται μια ευρεία ομάδα συνεργατών και φορέων, όπως ο Θωμάς Μαλούτας, καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, και η βραβευμένη αρχιτέκτων Μαρία Καλτσά.

Όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου, «βρισκόμαστε εδώ προκειμένου να δημιουργηθεί μια δεξαμενή 101 ιδεών των πολιτών, υπό την επίβλεψη εξαιρετικών επιστημονικών επιτροπών. Οι ιδέες που θα προκύψουν θα παραδοθούν στον Δήμο Αθηναίων, στο χέρι του οποίου θα είναι να εφαρμόσει αυτό που οι πολίτες, οι κάτοικοι της δοκιμαζόμενης Αθήνας, θα κρίνουν ότι είναι απαραίτητο.

»Η λειτουργία αντίστοιχων γραφείων Urban-Think Tank σε άλλα μέρη του κόσμου έχει αποδείξει ότι, συχνά, οι ιδέες που προέρχονται από τους πολίτες είναι πρωτότυπες και χρήσιμες, και πραγματικά άλλαξαν μια πόλη. Το Ίδρυμα Ωνάση δεν παρακολουθεί απλώς, αλλά εργάζεται εντατικά για την αλλαγή του ζοφερού τοπίου, για να επιστρέψουν η ζωή και η επιχειρηματικότητα, να αποκατασταθεί η σχέση του πολίτη με την Αθήνα.

»Επιπροσθέτως, το Ίδρυμα Ωνάση αποφάσισε να προχωρήσει στην εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με αντικείμενο τον προσδιορισμό στρατηγικών μέτρων για την αστική και εμπορική αναζωογόνηση του κέντρου της Αθήνας. Στόχος είναι η διαμόρφωση πρότασης για μια δέσμη κινήτρων, μέτρων και μηχανισμών στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου,  όπως και η επανάχρηση και αποκατάσταση του κτηριακού αποθέματος και η προσέλκυση κατοίκων και επιχειρήσεων για την αναζωογόνηση της ζωής της πόλης. Πρόκειται», τόνισε ο Αντώνης Παπαδημητρίου, «για μια πρωτοβουλία πρωτοφανή για την Αθήνα».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, λίγο μετά τη βράβευσή του στη Βενετία με τον Χρυσό Λέοντα της Μπιενάλε για μια παρέμβαση του Urban-Think Tank στο Καράκας, ο καθηγητής Alfredo Brillembourg βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να συνεργαστεί με το Ίδρυμα Ωνάση ως μέλος της κριτικής επιτροπής της Α΄ φάσης του «Rethink Athens». Οι γνώσεις της ομάδας του Urban-Think Tank, η μεγάλη εμπειρία, η μεθοδολογία και το γεγονός ότι ο ίδιος ο πολίτης είναι πρωταγωνιστής αυτού του προγράμματος ώθησαν το Ίδρυμα Ωνάση να υποστηρίξει το πρόγραμμα «Reactivate Athens – 101 Ιδέες». «Eίμαστε πεπεισμένοι», δήλωσε κλείνοντας ο Αντώνης Παπαδημητρίου, «ότι η ελληνική κοινωνία έχει τις δημιουργικές δυνάμεις να περάσει σε θετικές προοπτικές, και είμαστε σίγουροι πως η Αθήνα θα πετύχει. Αν πετύχει η Αθήνα, έτσι θα πετύχουμε παντού εμείς οι Έλληνες».

Παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα του Urban-Think Tank, ο καθηγητής Alfredo Brillembourg έδωσε έμφαση στον ρόλο των αρχιτεκτόνων ως «διαμεσολαβητών» και εξήγησε ότι στόχος του έργου είναι η δημιουργία μιας πλούσιας εργαλειοθήκης ιδεών, από την οποία θα αναδειχθούν λύσεις άμεσα συνδεδεμένες με τις τοπικές συνθήκες της Αθήνας (βλ. Ομιλία του A. Brillembourg στο παρόν τεύχος).

Η αρχική φάση του έργου «Reactivate Athens – 101 Ideas» ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2013 και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2014. Τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του έργου θα παρουσιαστούν σε μια ολοκληρωμένη έκθεση αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την ερχόμενη άνοιξη, αλλά και σε έναν τόμο, ο οποίος θα εκδοθεί το 2014. Θα προκύψει επίσης μια παράλληλη έκδοση, με τίτλο Άτλας: Η Κοινωνική Γεωγραφία της Αθήνας, που θα συγκεντρώνει το έργο διαφόρων ερευνητών με αντικείμενο την κοινωνική γεωγραφία της Αθήνας κατά την τελευταία εικοσαετία.

Κορυφή της σελίδας