Μουσική
Κωνστάντια Γουρζή
 

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον καλλιτεχνικό γεγονός με τίτλο «Ιπτάμενο χαλί – Οδύσσεια 2013», βασισμένο σε μια ιδέα της διακεκριμένης μαέστρου και συνθέτριας Κωνστάντιας Γουρζή, παρουσιάστηκε στις 4, 5 και 6 Οκτωβρίου 2013 στο πολιτιστικό κέντρο Gasteig του Μονάχου από το καλλιτεχνικό δίκτυο οpus21musikplus. Τρεις συνθέτες, η Sinem Altan από την Τουρκία, ο Amos Elkana από το Ισραήλ και ο Γιώργος Κουμεντάκης από την Ελλάδα, παρουσίασαν τρεις όπερες σε μία πράξη για παιδιά, νέους και ενήλικες, σε πέντε γλώσσες (τουρκικά, εβραϊκά, αραβικά, αγγλικά και αρχαία ελληνικά). Καθεμία από τις όπερες έχει τον δικό της θεματικό άξονα: η Altan, με το έργο της Lotus-Insel, εστιάζει στο δίπτυχο Μετανάστευση-Ένταξη· ο Elkana μάς προσκαλεί, μέσα από το έργο του Τhe Journey Home, να εμβαθύνουμε στο τρίπτυχο Νίκη-Κακό-Ταπεινοφροσύνη· ο Γιώργος Κουμεντάκης, με το έργο του Omiros-Orimos, διερευνά τις αθέατες πτυχές της Επιστροφής.

Οι διαφορετικές εθνικότητες και παραδόσεις των συνθετών γίνονται, μέσω της μουσικής και του θεάτρου, η κοινή γλώσσα των ανθρώπων, μέσα από την οποία συνομιλούν, μαθαίνουν, ανταλλάσσουν εμπειρίες, μεταφέροντας επί σκηνής το πολιτισμικό τους υπόβαθρο, την πατρίδα τους και τον προσωπικό τους κόσμο. Αυτή η πολυεπίπεδη έκφραση ενσαρκώνει το όραμα τόσο των κορυφαίων συνεργατών του μουσικού συνόλου όσο και της καλλιτεχνικής διευθύντριάς του, της Κωνστάντιας Γουρζή, τη διατύπωση δηλαδή μιας κοινής γλώσσας μέσα από την τέχνη, τη σύγκλιση μέσω της διαφοράς, τη σύνθεση μέσω της αντίθεσης, το νέο βλέμμα που κοιτά και επαναπροσδιορίζει τις παραδόσεις.

Τα έργα, γραμμένα για τέσσερις σολίστ, παιδική χορωδία και το μουσικό σύνολο opus21musikplus, ερμήνευσαν η σοπράνο Άννα Στυλιανάκη, η μεσόφωνος Susanne Drexl, ο τενόρος Aco Bišćević, ο μπάσος Raphael Sigling και η Παιδική Χορωδία της Εθνικής Όπερας της Βαυαρίας (υπό τη διεύθυνση του Stellario Fagone) σε σκηνοθεσία της Martina Veh, σκηνική επιμέλεια του Alexander Polzin και μουσική διεύθυνση της Κωνστάντιας Γουρζή. Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε με την ευγενή υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, του Μουσικού Ιδρύματος Ernst von Siemens και άλλων φορέων.

Επίσης, το σύνολο opus21musikplus έδωσε τον Σεπτέμβριο του 2013 συναυλία στο πλαίσιο της Ακαδημίας Σύγχρονης Μουσικής –στην οποία, από το 2013, η Κωνστάντια Γουρζή έχει αναλάβει τη διεύθυνση του masterclass διεύθυνσης μουσικών συνόλων– στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, με έργα των Hye-Yeon Choi, Martin Loridan, Pascal Dusapin, Hans-Henning Ginzel και της Κωνστάντιας Γουρζή, υπό τη μουσική διεύθυνση της ίδιας.

Τέλος, την άνοιξη του 2013 κυκλοφόρησε από τη Sony Music ο δίσκος Βach und Mehr, στον οποίο ο βιολιστής Nils Mönkemeyer ερμηνεύει έργα Bach, Penderecki, Herteinstein, Beamish και, σε πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση, το έργο Εννέα νανουρίσματα για έναν νέο κόσμο της Κωνστάντιας Γουρζή, το οποίο έχει ήδη λάβει εξαιρετικές κριτικές από τον διεθνή Τύπο. 


Μαρία Μπόλλα, Αγγελική Μπόλλα
 

Το πιανιστικό ντούο Μαρία και Αγγελική Μπόλλα παρουσίασε έργα Γάλλων συνθετών για τέσσερα χέρια στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών», ένα πολυφεστιβάλ καλλιτεχνικής έκφρασης, εντοπισμένο στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, όπου υπάρχουν πολλοί δρόμοι με γαλλικά ονόματα. Στο Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από το Athens Art Network, τον Δήμο Αθηναίων και άλλους φορείς, συμμετείχαν περισσότεροι από 300 εθελοντές καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος. Η διοργάνωση περιλάμβανε 12 θεατρικές παραστάσεις, 30 συναυλίες, 3 βαριετέ, 9 εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, 10 διαλέξεις και ανοικτές συζητήσεις, στόχος των οποίων ήταν «να φωτίσουν τις πιο "σκοτεινές" και υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας».

Η συναυλία του ντούο των δύο υποτρόφων πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού Ωδείου, στην οδό Μαιζώνος και Μάγερ. Ερμήνευσαν το έργο του Emmanuel Chabrier Bourrée Fantasque, το Ma Mère l'Oye του Maurice Ravel, τη Σονάτα για πιάνο – 4 χέρια του Francis Poulenc και το La Belle Excentrique του Erik Satie.

Η Μαρία και η Αγγελική Μπόλλα είναι πιανίστες-concertistes της École Normale de Musique de Paris, με διεθνή σταδιοδρομία. Προσκαλούνται τακτικά ως μέλη επιτροπών σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και αρθρογραφούν συχνά στον ελληνικό περιοδικό Τύπο.

Φωτογραφία: Takeye Studio