Η φωτογραφημένη πόλη: Προσεγγίσεις και προεκτάσεις
ΓΡΑΦΕΙ Η ΗΩ ΠΑΣΧΟΥ
   

Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση διοργάνωσε την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ημερίδα με θέμα τη φωτογραφία και την πόλη των Αθηνών. Με κεντρικό άξονα τους προβληματισμούς που πηγάζουν από την απεικόνιση, την αισθητική και την τεχνική του μέσου, Έλληνες και ξένοι ομιλητές, από τον ακαδημαϊκό και τον εικαστικό χώρο, έθεσαν προβληματισμούς με στόχο:

την επανερμηνεία του αστικού τοπίου ως στοιχείου συλλογικότητας· 

τη σημασία της βιωματικής εμπειρίας του τόπου· 

τη δημιουργία ενός στοχαστικού επαναπροσδιορισμού της μνήμης και της αίσθησης του χώρου.

Φωτογράφοι, αρχιτέκτονες, ακαδημαϊκοί, σκηνοθέτες ανέλυσαν την έννοια του τυχαίου αλλά και της ικανότητας της φωτογραφίας να αναδεικνύει τον αστικό ιστό, τους ανθρώπους, τις συνήθειες, την κουλτούρα, την οικονομία αλλά και, εντέλει, την ιστορία μιας πόλης.

Οι πρώτες απεικονίσεις έχουν θέμα τα αρχαία μνημεία, και το 1893 δημιουργούνται οι πρώτες δαγγεροτυπίες, οι οποίες απεικονίζουν την Ακρόπολη. Σταδιακά, αναπτύσσονται η τουριστική και η αναμνηστική φωτογραφία, ενώ αρχίζουν να εκδίδονται λευκώματα με θέμα την Αθήνα, αφού όλο και περισσότεροι φωτογράφοι, ιδιαίτερα τον 20ό αιώνα, επισκέπτονται την πόλη. Κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα αρχίζουν να καταγράφονται από τον φακό.

Η λογοτεχνία, όπως και η φωτογραφία, αποτελεί ένα ακόμη βοηθητικό στοιχείο επαλήθευσης τεκμηρίων. Οι συγγραφείς περιέγραφαν την ίδια περιοχή της πόλης, αποδίδοντάς την με διαφορετικό τρόπο, δίνοντάς μας πολλαπλές εικόνες της Αθήνας, μιας πόλης στο μεταίχμιο της παράδοσης και της νεωτερικότητας.

Στην περιπλάνηση της πόλης μέσω των φωτογραφιών ξεπηδούν πολυκατοικίες και νεοκλασικά κτήρια, άσφαλτος, μπετόν και δέντρα, το ιδιωτικό και το δημόσιο, η σκοτεινή πόλη με τα φωτεινά παράθυρα στο κέντρο και στα προάστια.

Η ημερίδα φιλοξενήθηκε με μεγάλη επιτυχία στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, η οποία παρέμεινε γεμάτη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Οι υπότροφοι ομιλητές, Πάνος Κοκκινιάς, Τιτίκα Καραβία, Ελένη Μουζακίτη και Τάσος Μπουλμέτης, παρουσίασαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο τις εκδοχές της πόλης σε μια περιπλάνηση εικόνων από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Από την άλλη μεριά, ο Christian Gattinoni, καθηγητής Φωτογραφίας στην École Nationale Supérieure de la Photographie d’Arles, μας αποκάλυψε τις ιδιαιτερότητες των παραστατικών τεχνών σε συνδυασμό με το αστικό τοπίο, ενώ ο Βρετανός Stephen Mayes, στην τελευταία ομιλία της ημερίδας, παρουσίασε τις δυνατότητες της φωτογραφίας στη σύγχρονη εποχή, κατά την οποία η φωτογραφική εικόνα μετατρέπεται από μια κατάσταση μνήμης σε μια εμπειρία της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή ενός slide show από φωτογραφίες φοιτητών και μελών του Συνδέσμου Υποτρόφων για την Αθήνα του 2013, με ήχους της πόλης, το οποίο επιμελήθηκε η Ελπίδα Κοντογιάννη, φοιτήτρια του Τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων του ΤΕΙ Αθηνών.

Θερμές ευχαριστίες, για τη στήριξη και την αμέριστη βοήθειά τους, στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, Τιτίκα Καραβία, Τάσο Μπουλμέτη, Χαρά Σύρου, και, φυσικά, στο Ίδρυμα Ωνάση.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Ο Stephen Mayes, καλλιτεχνικός διευθυντής Τhe Time Hetherington Trust
Ο Christian Gattinoni, καθηγητής Φωτογραφίας στην École Nationale Supérieure de la Photographie d’Arles

Κορυφή της σελίδας