Εικαστικοί Διάλογοι: Με αφετηρία την ποίηση του Κ. Π. Καβάφη
Αθανάσιος Αργιανάς, <i>Πίννα</i>
Αθανάσιος Αργιανάς, Πίννα
Γιάννης Θεοδωρόπουλος, <i>Αντιόχεια</i>
Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Αντιόχεια
Rick Myers, <i>Μια Ανασκαφή / Μια Ανάγνωση (Ενώπιον του Αγάλματος του Ενδυμίωνος)</i>
Rick Myers, Μια Ανασκαφή / Μια Ανάγνωση (Ενώπιον του Αγάλματος του Ενδυμίωνος)
Θοδωρής Προδρομίδης, <i>Προς την Τράπεζα του Μέλλοντος</i>
Θοδωρής Προδρομίδης, Προς την Τράπεζα του Μέλλοντος
Μαριάννα Χριστοφίδου, <i>Εδώ ας σταθώ</i>
Μαριάννα Χριστοφίδου, Εδώ ας σταθώ
   

Σε ιδανικό εκθεσιακό χώρο για έργα εμπνευσμένα από τον σπουδαίο Έλληνα ποιητή Κ. Π. Καβάφη μεταμορφώθηκε το Πάρκο Αναψυχής της Ακαδημίας Πλάτωνος χάρις στους Εικαστικούς Διαλόγους 2013.

Η δράση, η οποία διοργανώθηκε για τρίτη φορά από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών υπό την επιμέλεια της υποτρόφου και ιστορικού τέχνης Μαριλένας Καρρά, εγκαινιάστηκε στις 7 Νοεμβρίου 2013 και διήρκεσε έως τις 7 Ιανουαρίου 2014.

Δέκα σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες προσκλήθηκαν να δημιουργήσουν, μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών (προβολές βίντεο, ηλεκτρονικών εικόνων ή φωτογραφιών, animation κ.λπ.), νέα, εντελώς πρωτότυπα έργα, που πραγματεύονται την παρουσία της αρχαίας ελληνικής σκέψης στο έργο του Κ. Π. Καβάφη. Τα έργα που δημιουργήθηκαν με αφορμή την έκθεση παρουσιάστηκαν μέσα σε ειδικές αρχιτεκτονικές κατασκευές.

Με επιδίωξη τη δημιουργία ενός διαλόγου ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και, ταυτόχρονα, με σεβασμό στον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της ζωής και του έργου του ποιητή, στους εικαστικούς που συμμετείχαν εφέτος στη δράση συγκαταλέγονται τρεις ξένοι και αρκετοί Έλληνες που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτόν, η περιήγηση στο Πάρκο Αναψυχής της Ακαδημίας Πλάτωνος ήταν ένα ταξίδι ανάμεσα σε έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων εικαστικών.

Οι καλλιτέχνες και τα έργα που παρουσιάστηκαν ήταν: Αθανάσιος Αργιανάς, Πίννα Μαρία Βαρελά, Και τόση έντασις σ’ ελληνική φρασιολογία Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Αντιόχεια Rick Myers, Μια Ανασκαφή / Μια Ανάγνωση (Ενώπιον του Αγάλματος του Ενδυμίωνος) Θοδωρής Προδρομίδης, Προς την Τράπεζα του Μέλλοντος Έρικα Σκούρτη, Aπ’ τον Καιρό Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Χρησμός Joana Hadjithomas – Khalil Joreige, Την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα Μαριάννα Χριστοφίδου, Εδώ ας σταθώ∙ Βασίλης Ψαρράς, Αστικό Φωτοστέφανο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο της Κατερίνας Αθανασοπούλου Αποδημία, που δημιουργήθηκε κατόπιν ανάθεσης της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και πρωτοπαρουσιάστηκε στο πλαίσιο της δράσης Εικαστικοί Διάλογοι 2012 στο Πάρκο Αναψυχής της Ακαδημίας Πλάτωνος, τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Lumen στις 8 Οκτωβρίου 2013. Το εν λόγω βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο και έχει στόχο την ανάδειξη των καλύτερων ψηφιακών έργων σε διεθνές επίπεδο.  

Οι Εικαστικοί Διάλογοι υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου «Η ελληνική σκέψη σε διάλογο. Προγράμματα βιωματικής μάθησης», στο οποίο εντάσσεται η πράξη «Ακαδημία Πλάτωνος – Η Πολιτεία και ο Πολίτης». Το έργο σχεδιάστηκε από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης – Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία και υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Στόχος του έργου είναι η εκπαίδευση και η διά βίου μάθηση ανθρώπων κάθε ηλικίας, μέσα από ένα ευρύ φάσμα βιωματικών δραστηριοτήτων, σε ένα πλαίσιο που στοχεύει στη διάνοιξη νέων δρόμων σκέψης και στοχασμού σε ζητήματα παγκόσμιου και διαχρονικού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο τον ελληνικό τρόπο σκέψης και την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος. Κορυφαίοι στοχαστές, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες, καλλιτέχνες και διανοούμενοι από όλον τον κόσμο συμμετέχουν σε δημόσιες συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια και στοχευμένα προγράμματα βιωματικής μάθησης με άξονα τον ελληνισμό, την πολιτεία και τον πολίτη.

Βίντεο
Εικαστικοί Διάλογοι 2013
Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Joana Hadjithomas, Khalil Joreige, Την εμορφιά έτσι πολύ ατένισα...
Βασίλης Ψαρράς, Αστικό Φωτοστέφανο
Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Χρησμός
Μαρία Βαρελά, Και τόση έντασις σ' ελληνική φρασιολογία
Έρικα Σκούρτη, Απ' τον Καιρό

Κορυφή της σελίδας