Επιτυχίες
Κωνσταντίνος Δεστούνης
 

Τέσσερα νέα βραβεία ήλθαν πρόσφατα να προστεθούν στην πληθώρα των διακρίσεων του 22χρονου πιανίστα Κωνσταντίνου Δεστούνη: το 1ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Southern Highlands, ο οποίος διεξήχθη στην Αυστραλία κατά το διάστημα 1 έως 12 Οκτωβρίου 2013, όπου ερμήνευσε το 2ο Κοντσέρτο για Πιάνο και Ορχήστρα του Rachmaninoff, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Καμπέρα· το 1ο Βραβείο και «Honour Prize» στον Διεθνή Διαγωνισμό Bellan, που διεξήχθη στο Παρίσι από τις 13 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου 2013· το 1ο Βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου «De Bach au Jazz», στην κατηγορία G για διαγωνιζομένους άνω των 20 ετών, ο οποίος πραγματοποιήθηκε επίσης στο Παρίσι κατά το διάστημα 7 έως 10 Μαΐου 2013·  και το 1ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, στις 27–29 Απριλίου 2013.

Ως υπότροφοι του Ιδρύματος Ωνάση, ο Κωνσταντίνος Δεστούνης, η βιολονίστα Δανάη Μάτσκε και ο τσελίστας Μιχάλης Χόιπελ έχουν σχηματίσει τρίο, με το οποίο εμφανίστηκαν στο Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης στις 31 Ιουλίου, στο Διεθνές Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Μουσικής «Mani – Sonnenlink» στον Πύργο Λεύκτρου της Μάνης στις 3 Αυγούστου, στο Νερατζί Τζαμί στο Ρέθυμνο στις 9 Αυγούστου, καθώς και στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων στις 10 Αυγούστου.

Ο Κωνσταντίνος Δεστούνης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) στην ειδίκευση πιάνου, με Άριστα (πρώτος με βαθμό 9,82) και με καθηγητή τον Ιγκόρ Πέτριν, καθώς και διπλωματούχος πιάνου της Schola Cantorum του Παρισιού (με την Ανώτατη Διάκριση) και του Ελληνικού Ωδείου (1ο Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο) με καθηγήτρια την Αγάθη Λεϊμονή. Επίσης, σπούδασε με τη Lilia Boyadjieva (Cycle de Perfectionnement – Schola Cantorum) και τον Aquiles Delle Vigne (Θερινή Ακαδημία του Mozarteum). Συνεχίζει τις σπουδές του για Master στο πιάνο, στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ, με καθηγητή τον Rolf Plagge.

Ο Κωνσταντίνος Δεστούνης έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, με το Χρυσό Μετάλλιο της Unesco, καθώς και με τιμητικές διακρίσεις από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ως νικητής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού της ΕΡΤ, εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό Νέων Μουσικών της Eurovision το 2010 στη Βιέννη. Κατέκτησε το 2ο Βραβείο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Πιάνου της Βρέμης το 2012 και βραβεύθηκε σε πολλούς ακόμη διαγωνισμούς: Yamaha Music Foundation of Europe, Seiler, Konzerteum, Music & Earth, Γ. Θυμής, Τέχνη, Μ. Χαιρογιώργου, Φίλωνα, Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, ΥΠΕΠΘ κ.λπ.

Ως σολίστ έχει συμπράξει με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βρέμης, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη Sinfonietta Αθηνών, την Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και την Ορχήστρα του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Έχει πραγματοποιήσει ατομικά ρεσιτάλ και εμφανίσεις στην Ελλάδα, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αλβανία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία και τη Νότιο Αφρική, ενώ επίσης έχει ηχογραφήσει δίσκο για τη Ραδιοφωνία της Βρέμης.


Λένια Ζαφειροπούλου
 

Με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα του περιοδικού O Αναγνώστης τιμήθηκε η υπότροφος μουσικός και ποιήτρια Λένια Ζαφειροπούλου για το βιβλίο της Paternoster Square. Μία διαδρομή σε 53 στάσεις, το οποίο κυκλοφόρησε το 2012 (εκδ. Πόλις). Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου 2013 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και τα βραβεία ήταν πίνακες που προσέφερε το Μουσείο Φρυσίρα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής κρίσεως του βραβείου, «στους πρωτοεμφανιζόμενους πρωταγωνίστησαν οι ποιητές. Πρωτότυποι, τολμηροί στη θεματογραφία και στις εικόνες τους, όπως και έτοιμοι για σημαντικές ανατροπές, έκαναν ξανά την ποίηση σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας». Όπως έγραψε ο δημοσιογράφος Ηλίας Κανέλλης στο The Books’ Journal, «η Paternoster Square είναι ο μικρός δρόμος του Λονδίνου όπου κατοικούσε, τα χρόνια των μεταπτυχιακών σπουδών της, η νεαρή σοπράνο, μεταφράστρια, κριτικός και ποιήτρια (τακτική συνεργάτρια του Books’ Journal) Λένια Ζαφειροπούλου. Οι ποιητικοί της τρόποι συνδυάζουν επιρροές από Rilke, από τους στίχους του γερμανικού Lied, στο οποίο ειδικεύεται, και από την παράδοση του ρομαντισμού, μαθητεία άψογα χωνεμένη στο κομψό ποιητικό ιδίωμα που χειρίζεται».

Η Λένια Ζαφειροπούλου σπούδασε Τραγούδι, Πιάνο και Lied στην Musikhochschule της Στουτγάρδης και Όπερα στο Opera Course του Guildhall School of Music and Drama και στο National Opera Studio του Λονδίνου. Έχει τιμηθεί με τις υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση, «Μαρία Κάλλας», καθώς και της Royal Opera House Covent Garden. To 2009, κέρδισε το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών για νέους καλλιτέχνες. Εμφανίζεται με ορχήστρες και σχήματα μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Άρθρα, ποιήματα και μεταφράσεις της έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Αντί, Περιοδικό ΕΦ, Ποιητική, The Books’ Journal και Athens Review of Books.

Επίσης, το καλοκαίρι του 2013, συνεργάστηκε με τη σκηνοθέτρια Λένα Κιτσοπούλου και με το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio στη μουσική παράσταση Ludus Lucta Illusio – Ο Θεός κάνει παιχνίδι, η οποία ανέβηκε στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Η υπότροφος, μέλος του μουσικού συνόλου Ex Silentio, είχε την ιδέα και ανέλαβε τη μετάφραση του έργου, το οποίο είχε ως αφετηρία τη νουβέλα «Μονομαχία» του Heinrich von Kleist και τον θρήνο «Tels rit au main» του Guillaume de Machaut.

Δείτε σχετικά: http://www.oanagnostis.gr/category/βραβεια2013/


Μαρία Μαυρικάκη
 

Το Βραβείο Καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής «Μαρία Νασιάκου» για το 2013 απέσπασε από την Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία η διδακτορική διατριβή της Μαρίας Μαυρικάκη, με θέμα Ανάπτυξη ενός μοντέλου για τη μελέτη της διπολικής διαταραχής και της δράσης των σταθεροποιητικών της διάθεσης στον επίμυ, η οποία εκπονήθηκε με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση και με επιβλέποντα τον αναπληρωτή καθηγητή Βιοψυχολογίας Γεώργιο Παναγή. Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψυχολογικής Έρευνας.

Η Μαρία Μαυρικάκη είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών και, ειδικότερα, στο Τμήμα που ασχολείται με τον μεταβολισμό και τη γήρανση του οργανισμού. Είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Νευροεπιστήμες από την Ιατρική Σχολή και διδακτορικού στις Νευροεπιστήμες από το Τμήμα Ψυχολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://www.scripps.edu/florida/srf/committee.html

http://www.scripps.edu/butler/index.html


Βασίλης Χριστόπουλος
 

Ο αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος τιμήθηκε από το γαλλικό κράτος με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (Chevalier dans l’ Ordre des Arts et des Lettres) για το έργο του και την προσφορά του στον τομέα των τεχνών και ιδιαίτερα της μουσικής, αλλά και για τη συνεισφορά του στη σύσφιγξη των ελληνογαλλικών σχέσεων στον χώρο του πολιτισμού. Η επίδοση των διασήμων έγινε, ως είθισται, σε επίσημη τελετή στη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα, στις 18 Σεπτεμβρίου.

Ο 38χρονος υπότροφος είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών από το 2011 και κορυφαίος αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νοτιοδυτικής Γερμανίας από το 2005. Ο Βασίλης Χριστόπουλος γεννήθηκε στο Μόναχο, σπούδασε Όμποε και Ανώτερα Θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών και διετέλεσε ομποΐστας της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ (1993–95) πριν να σπουδάσει Διεύθυνση Ορχήστρας στη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου με υποτροφίες Ιδρύματος Ωνάση και «Αλεξάνδρα Τριάντη». Το 1999, τιμήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής, ενώ το 2000 κέρδισε τον Διαγωνισμό Bad Homburg και βραβεύθηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό «Δημήτρης Μητρόπουλος». Έχει διευθύνει πολυάριθμες ορχήστρες (Φιλαρμόνια, φιλαρμονικές ορχήστρες της Ραδιοφωνίας του Αννόβερου, της Βρέμης και του Ντούισμπουργκ, Νέα Φιλαρμονική Ιαπωνίας, συμφωνικές ορχήστρες Αμβούργου, Ντύσελντορφ, Ραδιοφωνίας της Πράγας κ.ά.), ενώ έχει συνεργαστεί με όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες. Στη δισκογραφία του συμπεριλαμβάνονται κοντσέρτα του Νίκου Σκαλκώτα με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (BIS, 2008), ενώ ο δίσκος Mozart Arias με τη Γαλλίδα υψίφωνο Géraldine Casey και τη Φιλαρμονική της Νοτιοδυτικής Γερμανίας βραβεύθηκε από τη Διεθνή Ακαδημία Λυρικού Δίσκου στο Παρίσι ως η καλύτερη ηχογράφηση Mozart για το έτος 2009.