Το Πρόγραμμα της Στέγης για το 2013–2014
Ο Γιώργος Απέργης με το <i>Luna Park </i> στο Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής, στις 21 Φεβρουαρίου 2014 © S. Gomes
Ο Γιώργος Απέργης με το Luna Park στο Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής, στις 21 Φεβρουαρίου 2014 © S. Gomes
Η έκθεση «Βλέμματα» του Christian Boltanski θα διαρκέσει έως τις 12 Ιανουαρίου 2014 © Christian Boltanski
Η έκθεση «Βλέμματα» του Christian Boltanski θα διαρκέσει έως τις 12 Ιανουαρίου 2014 © Christian Boltanski
Το ελληνικό κουαρτέτο Tetraktys παίζει έργα του Philippe Manoury και του Luigi Nono στις 14 Φεβρουαρίου 2014
Το ελληνικό κουαρτέτο Tetraktys παίζει έργα του Philippe Manoury και του Luigi Nono στις 14 Φεβρουαρίου 2014
Εργαστήριο εικονογράφησης περιλαμβάνουν τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά
Εργαστήριο εικονογράφησης περιλαμβάνουν τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά
Οι Εν Χορδαίς με τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο στις 10 Δεκεμβρίου 2013 © Ελένη Παπαδοπούλου
Οι Εν Χορδαίς με τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο στις 10 Δεκεμβρίου 2013 © Ελένη Παπαδοπούλου
   

Σε μια κατάμεστη αίθουσα, με ατμόσφαιρα γιορτής, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013 η παρουσίαση του προγράμματος της νέας σεζόν της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Η λιτή αλλά ιδιαίτερα εντυπωσιακή τελετή περιλάμβανε σύντομες ομιλίες και παρουσιάσεις των φετινών εκδηλώσεων, παραγωγών, φεστιβάλ και εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανά θεματική ενότητα, καθώς και ευρηματικά video και μοντέρνα γραφικά από την Beetroot, ταυτόχρονη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα από τη Σοφία Ρόμπολη, live streaming για τους μη παρευρισκομένους, με δυνατότητα συμμετοχής και σχολιασμού μέσω αναρτήσεων και φωτογραφιών στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, καλωσόρισε το καλλιτεχνικό, δημοσιογραφικό και φιλότεχνο κοινό, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στην τριετή επιτυχημένη πορεία της Στέγης. Ανέφερε ότι στόχος παραμένει η παραγωγή και ανάδειξη του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Η Στέγη είναι ανοικτή σε όλους και σε όλες τις ηλικίες, ενώ είναι προσιτή σε όλες τις ομάδες των θεατών, βάσει υποδομής, θεματολογίας και πολιτικής τιμών στα εισιτήρια. Και, βέβαια, παραμένει ανοικτή στα πνευματικά ρεύματα και τις καλλιτεχνικές τάσεις που έχουν το θάρρος της ρήξης με το παρελθόν και συνδέονται με τη δημοκρατία και την πρόοδο.

Ριζικές αλλαγές ετοιμάζονται στις εικαστικές δράσεις, με σύγχρονες μορφές έκφρασης, ικανές να προσελκύσουν και να συγκινήσουν τους νέους και το ευρύ κοινό, με την ενεργό συμμετοχή τους στην περιπέτεια της Τέχνης. Η εξωστρέφεια δεν είναι απλώς πρόθεση. Γίνεται πράξη, εκτός της Στέγης, εκτός της πρωτεύουσας, καθώς και εκτός των συνόρων της χώρας μας. Επιπλέον, ο Αντώνης Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στις πρωτότυπες δράσεις για το Αρχείο Καβάφη και το «Rethink Athens», για τις οποίες θα πραγματοποιηθούν ξεχωριστές, ειδικές παρουσιάσεις. Δίνοντας τον λόγο στους λοιπούς παρουσιαστές, μίλησε για τη μεγαλύτερη επιτυχία της Στέγης, που δεν είναι άλλη από το δημιουργικό έργο μιας ακούραστης ομάδας νέων και έμπειρων ανθρώπων οι οποίοι δουλεύουν σκληρά και με φαντασία, κερδίζοντας την αγάπη των επισκεπτών/θεατών.

 

Η Στέγη σε νούμερα, με βάση την περυσινή σεζόν:

– Μέση πληρότητα αιθουσών: 87%

– 19 sold-out εκδηλώσεις

– Αρκετοί θεατές επισκέφθηκαν τη Στέγη πάνω από 12 φορές σε 8 μήνες

– Τουλάχιστον 22.000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο παρακολούθησαν διαδικτυακά τον κύκλο «Λέξεις και Σκέψεις»

– Περίπου 3.000 ήταν οι δηλωμένοι Φίλοι της Στέγης

– Πάνω από 100.000 ήταν οι φίλοι της Στέγης στο Facebook.

 

Το Πρόγραμμα

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, πήραν τον λόγο οι ίδιοι οι άνθρωποι της Στέγης, οι «πραγματικοί πρωταγωνιστές της βραδιάς», για να παρουσιάσουν το δυνατό, καινοτόμο και πολυσυλλεκτικό πρόγραμμά της, το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της εγχώριας και διεθνούς καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Χωρίς να περιορίζεται εντός του κτηρίου της Στέγης, το πρόγραμμα απλώνεται στις γειτονιές της Αθήνας και την ελληνική περιφέρεια. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Στέγης Χρήστος Καρράς και η εκτελεστική υποδιευθύντρια Αφροδίτη Παναγιωτάκου τόνισαν ότι πέρυσι έγινε εμφανής η ενδυνάμωση της σχέσης της Στέγης με το κοινό αλλά και με την πόλη, ενώ «η Στέγη», όπως είπαν, «έγινε το στέκι παιδιών και εφήβων». Πέρα από την ενθουσιώδη ανταπόκριση του κοινού κάθε ηλικίας, οι άνθρωποι και οι επισκέπτες της Στέγης αισθάνονται υπερήφανοι για τους «Ωραίους Έλληνες» που διαπρέπουν και στο εξωτερικό.

Ειδική μνεία έγινε στην πολύτιμη οικονομική ενίσχυση από το Ίδρυμα Ωνάση, τα ξένα μορφωτικά ινστιτούτα στην Αθήνα και, βέβαια, τους εμπορικούς χορηγούς-στρατηγικούς συνεργάτες.

Τις θεματικές ενότητες του νέου προγράμματος παρουσίασαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Τομέα Μουσικής Χρήστος Καρράς, η καλλιτεχνική διευθύντρια Θεάτρου-Χορού Κάτια Αρφαρά, η καλλιτεχνική διευθύντρια Εικαστικών Μαριλένα Καρρά. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τον κύκλο «Λέξεις και Σκέψεις» παρουσίασε η εκτελεστική υποδιευθύντρια Αφροδίτη Παναγιωτάκου.

Η παρουσίαση αναμεταδόθηκε ζωντανά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας.  Εικαστικά

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος Γάλλος εικαστικός Christian Boltanski δημιουργεί αποκλειστικά για τη Στέγη ένα νέο συμμετοχικό έργο με επίκεντρο τα βλέμματα και τους χτύπους της καρδιάς των Αθηναίων. Η έκθεση, με τίτλο «Βλέμματα», θα διαρκέσει από τις 8 Οκτωβρίου 2013 έως τις 12 Ιανουαρίου 2014.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των Εικαστικών Διαλόγων 2013, το Πάρκο Αναψυχής της Ακαδημίας Πλάτωνος και ο Εθνικός Κήπος μεταμορφώνονται σε εκθεσιακούς χώρους για έργα εμπνευσμένα από τον Κωνσταντίνο Καβάφη.

 

Θέατρο

Πιο πολιτικές και ευαίσθητες από ποτέ είναι φέτος οι θεατρικές παραστάσεις που παρουσιάζει η Στέγη. Μετακλήσεις ιδιαίτερων διεθνών παραστάσεων, που η καθεμιά τους μοιάζει να υπόσχεται μια μοναδική και έντονη εμπειρία∙ ο αφρός της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας∙ το θέατρο βγαίνει για πρώτη φορά «Εκτός Στέγης» και παρουσιάζεται με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες∙ τέλος, η τόσο διπλανή μας αλλά και τόσο άγνωστη σύγχρονη βαλκανική δημιουργία μάς αποκαλύπτεται.

• Με το αφιέρωμα στον Δημήτρη Δημητριάδη ξεκινά η θεατρική σεζόν της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Πέρα από την παράσταση του έργου Ο κυκλισμός του τετραγώνου, σε σκηνοθεσία του 26χρονου Δημήτρη Καραντζά στην Κεντρική Σκηνή (16–27/10), τρία ακόμη έργα του Δημήτρη Δημητριάδη παρουσιάζονται σε πανελλήνια πρώτη υπό τη μορφή αναλογίου, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Γιάννη Κόκκου, της Αργυρώς Χιώτη (της θεατρικής ομάδας Vasistas) και της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου.

• «Μετά τη Φουκουσίμα, τι;» αναρωτιέται ο 40χρονος Ιάπωνας αβανγκάρντ συγγραφέας, σκηνοθέτης και εικαστικός Toshiki Okada, ο οποίος επιστρέφει έπειτα από δύο χρόνια στη Μικρή Σκηνή, με την αλληγορική περφόρμανς Ground and Floor (30/10–2/11).

Το τρένο του Λένου Χρηστίδη είναι η φετινή παραγωγή της Στέγης που απευθύνεται στους εφήβους, σε σκηνοθεσία της Σοφίας Βγενοπούλου και της ομάδας Grasshopper (7/11–13/4).

• Από τη Μεγάλη Βρετανία έρχεται το Before Υour Very Eyes (8–10/11).

• To Τέλος της Έλενας Μαυρίδου ανεβαίνει στη Μικρή Σκηνή (13–24/11) σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα.

• Ο δημοφιλής και στη χώρα μας James Thiérrée επιστρέφει με μια παράσταση τσίρκου, χορού και μουσικής, που μοιάζει με βουτιά σε όνειρο: Tabac Rouge (22–24/11).

• Ο Έκτορας Λυγίζος ανεβάζει μια ξέφρενη φάρσα για την οικονομική κρίση, το Room Service (18/12–5/1) στη Μικρή Σκηνή.

• Μια περιπετειώδη παράσταση-κατάβαση στην άβυσσο της επιθυμίας ανεβάζει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός με τον Φάουστ του Goethe (15/1–2/2, Κεντρική Σκηνή) και με πρωταγωνιστές τον Ακύλλα Καραζήση, την Εύη Σαουλίδου, τη Θεοδώρα Τζήμου κ.ά.

• Βασισμένη σε κείμενα του νομπελίστα Elias Canetti, η παράσταση μουσικού θεάτρου Eraritjaritjaka: Το Μουσείο των Φράσεων από τον πρωτοπόρο σκηνοθέτη και συνθέτη Heiner Goebbels ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή (26–28/2).

• Το έργο της νομπελίστριας Αυστριακής συγγραφέως Elfriede Jelinek Τα συμβόλαια του εμπόρου, με τον υπότιτλο Μια οικονομική κωμωδία, προσαρμόζεται στη συνθήκη της ελληνικής οικονομικής κρίσης και ανεβαίνει σαν ένα θεότρελο μουσικοθεατρικό χάπενινγκ (27–29/3).

• Η φανταστική συνάντηση του Ινδού, ελεφαντοκέφαλου θεού Γκανές με τον Χίτλερ αποτελεί το θέμα της παράστασης Ganesh vs the Τhird Reich, την οποία παρουσιάζει μια διεθνούς κύρους ομάδα επαγγελματιών ηθοποιών με νοητική υστέρηση (27–29/3).

• Από 11 έως 13 Απριλίου επανέρχεται για τέταρτη συνεχή χρονιά το «Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου».

• Ακολουθεί το Fast Forward Festival, που αναλαμβάνει να μας συστήσει το θέατρο του μέλλοντος, με site-specific παραστάσεις, όπως των δημοφιλέστατων Rimini Protokoll (28/4–3/5).

• Μια αποκαλυπτική διαδρομή στην πόλη μέσα από τη ματιά ενός μετανάστη στήνει στους δρόμους της Αθήνας ο διακεκριμένος Ολλανδός σκηνοθέτης και εικαστικός Dries Verhoeven, με τίτλο No Μan’s Land, στο πλαίσιο του «Θεάτρου εκτός Στέγης» (9–18/5).

• Μια αγριεμένη περφόρμανς αποκλειστικά για ενήλικο κοινό στήνει η Λένα Κιτσοπούλου στη Μικρή Σκηνή (19–25/5) με τίτλο Κοκκινοσκουφίτσα: Το πρώτο αίμα. Παίζει η ίδια, μαζί με τον Γιάννο Περλέγκα, την Έμιλυ Κολιανδρή κ.ά.

 


Μουσική

Τζαζ και ροκ από όλον τον κόσμο, και την Ελλάδα, κλασική μουσική, ενίοτε με ανανεωτική ματιά, απρόβλεπτες συναντήσεις, νέα έργα του Δημήτρη Παπαδημητρίου αλλά και πολλές εμφανίσεις της Καμεράτας συνιστούν το νέο μουσικό πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

• In Mute Festival: Σύγχρονη μουσική – βωβός κινηματογράφος. Ηλεκτρονικοί ήχοι, ακουστικά όργανα, πάνω σε κλασικές εικόνες. Ο Αυστραλός συνθέτης Lawrence English γράφει για το Strike [Απεργία] του Σεργκέι Αϊζενστάιν∙ οι Έλληνες Silent Move θα συνοδεύσουν την ταινία του Jean Epstein The Fall of the House of Usher [Η πτώση του Οίκου των Άσερ]∙ ο Γερμανός καλλιτέχνης Thomas Köner επενδύει με μουσική το ντοκιμαντέρ Nanook of the North του Robert J. Flaherty, ενώ ο Μιχάλης Μοσχούτης επενδύει μουσικά το έργο The Wind [Ο Άνεμος] του Victor Sjöström (12–13/10).

• Rob Mazurek & São Paulo Underground: Εκρηκτικό μείγμα ηλεκτροακουστικών, τζαζ, post-rock, αβανγκάρντ και tropicalia από τον Αμερικανό κορνετίστα Rob Mazurek και τον περκασιονίστα Mauricio Takara, καθώς και με τον πολυοργανίστα Guilherme Granado (23–24/10).

•  Secret Gig I – Κεφάλαιο 24 | Mechanimal: Στο πρώτο secret gig της Στέγης θα εμφανιστούν δύο ελληνικά σχήματα, οι Κεφάλαιο 24, που δρουν εδώ και τρεις δεκαετίες, και οι Mechanimal του Γιάννη Παπαϊωάννου (8/11).

• Καμεράτα – Rock Goes Baroque: Οι Beatles συναντούν τον Vivaldi και ο Elvis Presley «ακούει» τις επιτυχίες του με όργανα της εποχής του μπαρόκ χάρις στους σολίστες της Καμεράτας, με την υπογραφή του Σλοβάκου συνθέτη Peter Breiner (14/11).

• Nik Bärtsch’s Ronin: Ζεν και φανκ, αβανγκάρντ και ιαπωνικές παραδόσεις σε μια συναυλία του Ελβετού πιανίστα, συνθέτη και παραγωγού Nik Bärtsch (16/11).

• Remember Shakti: Η τζαζ συναντά τους ήχους της ινδικής παράδοσης από το ιστορικό σχήμα Shakti, που γιορτάζει την επέτειο των 40 χρόνων του. Το αποτελούν θρύλοι της τζαζ-ροκ και έθνικ σκηνής, οι οποίοι συναντιούνται μεταξύ Δύσης και Ανατολής (26/11).

• Medea Electronique – Soundscapes/Landscapes: Καλλιτέχνες του ήχου και της εικόνας ερευνούν και δημιουργούν μια νέα μορφή καλλιτεχνικής ψηφιακής χαρτογράφησης της αθηναϊκής γειτονιάς του Νέου Κόσμου και καλούν σε μια real-time περιήγηση (Δεκέμβριος 2013 – Ιούνιος 2014).

• Αφιέρωμα στον Luciano Berio: Με αφορμή τα δέκα χρόνια από τον θάνατό του, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον Ιταλό συνθέτη Luciano Berio, στου οποίου τη μουσική πρωταγωνιστεί η ανθρώπινη φωνή, ιδίως η γυναικεία. Καλλιτεχνικός σχεδιασμός-οργάνωση: Κατερίνα Τσεντς. Μουσικολογική επιμέλεια: Ανάργυρος Δενιόζος. Ερμηνεύει το σύνολο ΤΩΡΑ (1/12).

• «Μύθοι του Αισώπου» του Δημήτρη Παπαδημητρίου: Η Στέγη ανέθεσε στον συνθέτη ένα σπονδυλωτό μουσικό έργο με αφετηρία τους Μύθους του Αισώπου. Το έργο είναι ορχηστρικό με σολίστες τραγουδιστές/αφηγητή, στην κατεύθυνση δημιουργίας ρεπερτορίου στο είδος από Έλληνες συνθέτες, με θέματα από την ελληνική παράδοση. Οι ήρωες των Μύθων ζωντανεύουν από Θέατρο Σκιών που αγγίζει την παράδοση του Καραγκιόζη, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτήν (4–8/12).

•  3ο Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ: Μια μοναδική εμπειρία μουσικής συνύπαρξης Ανατολής και Δύσης, με το Takis Barberis Group, τον πιανίστα Σάμι Αμίρη και τους καταξιωμένους μουσικούς του γκρουπ του, τον Κώστα Θεοδώρου και την ομάδα του, οι οποίοι θα συναντηθούν με κορυφαίους μουσικούς από το εξωτερικό (6–8/12).

•  Κυριάκος Καλαϊτζίδης | Εν Χορδαίς: Τα μουσικά ταξίδια του Μάρκο Πόλο: Τι θα ακούγαμε σήμερα εάν ο Μάρκο Πόλο είχε μαζί στα ταξίδια του ένα μηχάνημα ηχογράφησης; Αλλά και πώς θα αξιοποιούσε όλον αυτόν τον ηχητικό πλούτο αν ήταν ο ίδιος συνθέτης; Ήχοι που ανιχνεύονται στον 13ο και τον 14ο αιώνα, κλασική κινεζική μουσική, ουζμπεκικά τραγούδια, ινδικές παραδόσεις, λόγια περσική μουσική, βυζαντινό μέλος, μεσαιωνική μουσική από τη Βενετία (10/12).

•  Καμεράτα – Χριστούγεννα με Mozart: Η Καμεράτα γιορτάζει τα Χριστούγεννα του 2013 με δύο από τα πιο αγαπημένα αριστουργήματα του Mozart, τη Συμφωνία σε ντο μείζονα, αρ. 41 και τη Λειτουργία σε ντο ελάσσονα (27/12).

• Αφιέρωμα στον συνθέτη Mauricio Kagel, θεμελιωτή του Νέου Μουσικού Θεάτρου. Με βασικό κορμό το magnus opus του μουσικού θεάτρου Staatstheater (1971), τραγουδιστές, μουσικοί, ηθοποιοί και τεχνικοί θα παρουσιάσουν μια σύνθεση από αντιπροσωπευτικά έργα του Γερμανοαργεντινού καλλιτέχνη. Concept, μουσική και θεατρική επιμέλεια, realisations: Ανάργυρος Δενιόζος (11–12/1).

• Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού /3  Σύνθεση + Στίχος = Τραγούδι: Οι Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού για την ανάδειξη νέων συνθετών, στιχουργών και τάσεων του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού πραγματοποιούνται για τρίτη χρονιά και επικεντρώνονται στο τραγούδι ως ολοκληρωμένο αποτέλεσμα της μουσικής και στιχουργικής σύνθεσης (21/12).

•  Σταύρος Γασπαράτος – Επτά θανάσιμα αμαρτήματα: Λαγνεία, οκνηρία, αλαζονεία, λαιμαργία, απληστία, οργή, φθόνος: επτά θανάσιμα αμαρτήματα σε μια συναυλία μέσα από τη ματιά του Σταύρου Γασπαράτου (22/12).

• Louis Sclavis/Atlas Trio: Ο κλαρινετίστας και συνθέτης Louis Sclavis συνδυάζει την τζαζ με τη λαϊκή γαλλική μουσική. Louis Sclavis: κλαρινέτα, Benjamin Moussay: πιάνο και πλήκτρα, Gilles Coronado: κιθάρα (18/1).

• Το Μουσικό Χωριό στη Στέγη: Η  μουσική κοινότητα του Πηλίου κατεβαίνει  στην πρωτεύουσα, για μια τριήμερη πανδαισία ήχων και ιδιωμάτων (24–26/1).

•  Secret Gig IΙ – Last Drive | Illegal Operation: Γκαράζ και μπλουζ μέσα από τα φίλτρα δύο κορυφαίων ελληνικών συγκροτημάτων, των Last Drive και των Illegal Operation, που και τα δύο διαθέτουν μεγάλη καλλιτεχνική αξία αλλά και μεγάλα ακροατήρια (8/2).

• Εργαστήριο «Το ελληνικό τραγούδι»: Ερμηνεία∙ ένα εργαστήριο που αποσκοπεί να φωτίσει την ερμηνεία στο τραγούδι ως μέσο απόδοσης του περιεχομένου της μουσικής και του στίχου (11/2).

• Κουαρτέτο Εγχόρδων Tetraktys: Δύο σημαντικά έργα του 20ού και του 21ου αιώνα από τους ταλαντούχους μουσικούς του ελληνικού κουαρτέτου Tetraktys (14/2).

• Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα παρουσιάσει έργα Ravel και Stravinsky, μαζί με έργα ενός νέου Έλληνα συνθέτη, του Νικόλα Τζώρτζη, καθώς και το έργο του νέου Γάλλου συνθέτη Raphaël Cendo (17/2).

• Γιάννης Κυριακίδης/Maze Ensemble – «Η μετέωρη φωνή»: Ένας νέος συνθέτης σύγχρονης μουσικής, σε έργα που γεφυρώνουν την παράδοση με τις νέες τεχνολογίες, αλλά και τη σύνθεση με τον αυτοσχεδιασμό (20/2).

• O συνθέτης Γιώργος Απέργης στο Luna park τοποθετεί τέσσερις ερμηνευτές δίπλα-δίπλα, οι οποίοι όμως έχουν επαφή μόνο μέσα από μικρόφωνα, κάμερες, οθόνες, κρυφά μεγάφωνα (21/2).

• Borderline Festival ’14: Διεθνές φεστιβάλ, στην τέταρτη παρουσία του προσκαλεί σε ένα ανιχνευτικό παιχνίδι με τις μεταβαλλόμενες παραμέτρους, αναζητώντας την έκπληξη, το ατελές, το άνοιγμα σε ρήγματα προσωπικής γλώσσας και ερμηνείας (4–9/3).

• Κύκλος «Άγνωστος Ελληνισμός και Νέοι Δημιουργοί»: Παιδιά και έφηβοι, ηλικίας από 10 έως 14 ετών, καλούνται να συγγράψουν μια ιστορία ή ένα παραμύθι (23/3).

• Maya Homburger & Barry Guy: Ένα κοντραμπάσο και ένα βιολί, ο Barry Guy και η Maya Homburger ωθούν ο ένας τον άλλον προς νέες περιοχές της μουσικής έκφρασης (28/3).

• Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους – Θέμα: «Το ελληνικό τραγούδι – Μουσική Ελλήνων συνθετών»: Στο πλαίσιο της προσπάθειας για πρωτογενή δημιουργία και τη διάδραση μεταξύ δύο διαφορετικών τεχνών, της μουσικής και του κινηματογράφου (30/3).

• Σύνολο κρουστών Τύπανα: To σύνολο θα παρουσιάσει ένα σφαιρικό αφιέρωμα στην ιαπωνική σύνθεση για κρουστά, με έμφαση στους μεγάλους Ιάπωνες συνθέτες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα (31/3).

• Ryoji Ikeda – superposition: Ο κορυφαίος Ιάπωνας εικαστικός και συνθέτης έρχεται με δύο performers στη Στέγη και διασπά την ύλη, την εικόνα, τον ήχο και τις ανθρώπινες συμπεριφορές με ενέργεια και ένταση που δονούν το κοινό (8–9/4).

• Jack DeJohnette, Joe Lovano, Esperanza Spalding, Leo Genovese – The  Spring Quartet: Τέσσερις μεγάλες προσωπικότητες της τζαζ συναντιούνται: ο ντράμερ DeJohnette, ο σαξοφωνίστας Lovano, η μπασίστρια Spalding και ο πιανίστας Genovese (11–12/4).

Κοσμικό Ορατόριο για το Ελληνικό Πάσχα: Η νέα σύνθεση του Δημήτρη Παπαδημητρίου για σολίστ, ορχήστρα και χορωδία (16/4).

• Στη δεύτερη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στη Στέγη θα ακούσουμε, πλάι στα διάσημα έργα του Debussy και του Stravinsky, ένα έργο της Χριστίνας Αθηνοδώρου από την Κύπρο, καθώς και έργα σύγχρονων Γάλλων συνθετών. Διευθύνει ο Pierre-André Valade (9/5).

•  Anthony Braxton – Diamond Curtain Wall Quartet: Ανάμεσα στην παρτιτούρα και τον αυτοσχεδιασμό, την πρωτοπορία και την τζαζ, την παράδοση και το μέλλον, ο Anthony Braxton παρουσιάζει «ghost-trance music», δηλαδή «πνευματεκστατική μουσική», εμπνευσμένη από τον Schönberg, τον Stockhausen, τον Boulez, τον Ξενάκη κ.ά., καθώς και τη free jazz (10/5).

• Μάνος Τσανγκάρης/dissonArt Ensemble – Love & Diversity: Ο συνθέτης Μάνος Τσανγκάρης συνεργάζεται με το σύνολο ερμηνείας σύγχρονης μουσικής dissonArt Εnsemble (19–20/5).

• Secret Gig IΙΙ – Baby Guru | Tango with Lions: Δύο από τα πιο πολυσυζητημένα ονόματα της νέας εναλλακτικής ροκ σκηνής συναντιούνται στην τρίτη «κρυφή συναυλία» της Στέγης: οι Baby Guru, με κιθαριστικό ήχο, έντονα στοιχεία αφρικανικών κρουστών, ψυχεδέλειας, electronica και krautrock, και οι Tango with Lions της Κατερίνας Παπαχρήστου, που συνδυάζουν ηλεκτρισμό και σκοτεινά ξεσπάσματα με τον Neil Sedaka και τον Mozart (12/6). 


Χορός

Ο χορός στη νέα περίοδο λειτουργίας της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών είναι μια διαρκής αναζήτηση της ομορφιάς, της αρμονίας, της ολοκλήρωσης του ανθρώπου μέσα από βαθιά εσωτερικές διαδικασίες. Το κοινό καλείται να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα πλούσιο και πρωτότυπο, το οποίο δίπλα στην ψυχαγωγία τοποθετεί τον προβληματισμό, δίπλα στο όνειρο το πραγματικό, χωρίς να ξεχνάει ότι στην τέχνη, τελικά, όλα είναι μαγεία!

• Στο recalculate, το νέο έργο της ομάδας Klokworks, τέσσερις χορευτές αναζητούν την πορεία τους, την οποία αλλάζουν διαρκώς καθώς η δράση τους δημιουργεί νέους προορισμούς (19/10).

• Η πρωτοπόρος χορογράφος Anne Teresa De Keersmaeker και ο αστέρας της νεότερης γενιάς Boris Charmatz ερμηνεύουν με τον δικό τους τρόπο Bach στο Partita 2 (12/12).

• Οι Rosas της Anne Teresa De Keersmaeker συναντούν το ensemble Ictus και μας προσκαλούν σε μια περιδίνηση στα ατέρμονα μονοπάτια της σπείρας του χρόνου (16/12).

• Στο 1ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων (1/2) παρουσιάζονται τέσσερις νέες παραγωγές από πέντε ανερχόμενους και ταλαντούχους καλλιτέχνες. Ο Αυστραλός Paul Blackman και οι Ελληνίδες Χριστίνα Γουζέλη, Λενιώ Κακλέα, Ελπίδα Ορφανίδου και Παναγιώτα Καλλιμάνη διερευνούν τα όρια της χορευτικής έρευνας και δημιουργίας.

• Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά φιλοξενείται το «Dancing to connect», ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με στόχο να δώσει στους μαθητές την ευκαιρία να ανακαλύψουν κώδικες συνεργασίας και επικοινωνίας μέσα από τον χορό. Από την ομάδα Chapter Two (23/2).

• Η παράσταση της ομάδας 65+, Το σώμα μπορεί να χορεύει για πάντα, απευθύνεται σε εκείνους που πιστεύουν ότι ο χορός δεν έχει ηλικία. Οι χορευτές που συμμετέχουν σε αυτήν είναι άνω των 65 ετών, όμως είναι αποφασισμένοι να μας πείσουν ότι η δημιουργικότητα και η αγάπη για ζωή δεν έχουν ηλικία. Καλλιτεχνική σύλληψη και δημιουργία χορογραφίας Πατρίτσια Απέργη και Χαρά Κότσαλη (21/3).

Lo Real: Ο διάσημος Ισπανός χορευτής και χορογράφος Israel Galván χορεύει το «αδύνατο» δυναμιτίζοντας τη σκηνή (23/4).

• Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου έρχεται για πρώτη φορά στη Στέγη, με τη νέα, πολυαναμενόμενη δουλειά του (23/5–8/6).

 

Φεστιβάλ

• Το Φεστιβάλ της Σύγχρονης Ανεξάρτητης Βαλκανικής Σκηνής (5–16/3) θα φιλοξενήσει παραστάσεις καλλιτεχνών από τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία, που τα τελευταία χρόνια «ταράζουν» τη διεθνή σκηνή. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, έρχεται και η Marina Abramović για μια συζήτηση γύρω από το έργο της (7/3).

• FFF – Fast Forward Festival: Νέες τεχνολογίες, νέα μέσα, νέες φόρμες: το θέατρο του μέλλοντος ξετυλίγεται σε απρόσμενους χώρους και στους δρόμους της Αθήνας. Επιστρατεύοντας ψηφιακές κάμερες, iPod, κινητά τηλέφωνα, το διαδίκτυο, τεχνικές του ντοκιμαντέρ και του μοντάζ… (28/4).

Γ.Χ., Λ.Μ.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Τα συμβόλαια του εμπόρου σε σκηνοθεσία του Nicolas Stemann, στις 27–29 Μαρτίου 2014 © David Baltzer/bildbuehne.de
Η Marina Abramović στις 7 Μαρτίου 2014 στη Στέγη © Sofia Sanchez and Mauro Mongiello
Το Μουσείο των Φράσεων από τον Heiner Goebbels στις 26–28 Φεβρουαρίου 2014 © Mario Del Curto
Το Who is next? του Janez Janša στις 14 Μαρτίου 2014. Φωτογραφία: Matjaž Kenda
Η superposition του Ryoji Ikeda στις 8-9 Απριλίου 2014
Ο Anthony Braxton με το Diamond Curtain Wall Quartet στις 10 Μαΐου 2014
Το Vicious Cycle
 του Paul Blackman και της Χριστίνας Γουζέλη στις 1–2 Φεβρουαρίου 2014 © Aëla Labbé 
Η Esperanza Spalding μαζί με τον Jack DeJohnette, τον Joe Lovano και τον Leo Genovese στις 11–12 Απριλίου 2014 © Takuo Sato
Η παράσταση Tabac Rouge του James Thiérrée στις 20–24 Νοεμβρίου 2013 © Richard Haughton
Το Before Your Very Eyes της ομάδας Gob Squad στις 8–10 Νοεμβρίου 2013 © Phile Deprez
Έξι καλλιτέχνες στη Νύχτα των Περφόρμανς, στις 7 Μαρτίου 2014 © Perforations Domino

Κορυφή της σελίδας