Η πορεία υλοποίησης του «Rethink Athens»
   

Με γοργούς ρυθμούς και μέσα στα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα προχωρεί η υλοποίηση του «Rethink Athens» για την ανασυγκρότηση του κέντρου της πρωτεύουσας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου. Στις αρχές Αυγούστου παραδόθηκαν όλες οι απαιτούμενες οριστικές μελέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες εκπονήθηκαν με δαπάνη του Ιδρύματος Ωνάση. Οι μελέτες αυτές αναμένεται να εγκριθούν πολύ σύντομα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου. Έως το τέλος του χρόνου θα ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου και, στο πρώτο εξάμηνο του 2014, θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος.

Σε συνάντηση του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Παπαδημητρίου, και της γραμματέως του ΔΣ του Ιδρύματος, Μαριάννας Μόσχου, με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, στις 28 Αυγούστου 2013, εξετάστηκαν όλες οι πτυχές της δράσης «Rethink Athens»/«Ξανασκέψου την Αθήνα» και διαπιστώθηκε η κοινή βούληση να προχωρήσει το έργο με ταχύτατους ρυθμούς, συντονισμένες ενέργειες και επίσπευση των διαδικασιών.

Το αναπτυξιακό έργο, συνολικού προϋπολογισμού 92 εκατομμυρίων ευρώ, θα αντλήσει πόρους από συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα. Η Αττικό Μετρό ΑΕ είναι ο φορέας εκτέλεσης του έργου, το οποίο θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015.

Το «Rethink Athens»/«Ξανασκέψου την Αθήνα» αναμένεται να δώσει πνοή στο μητροπολιτικό κέντρο με την περιβαλλοντική και αισθητική αναβάθμιση δημόσιων χώρων, την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, την ενίσχυση εμπορικών και οικονομικών χρήσεων, αλλά και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Παράλληλα, στοχεύει στην αντιστροφή των συνθηκών υποβάθμισης και απαξίωσης του κέντρου της Αθήνας, το οποίο αποτελεί, αφενός, τον διοικητικό και οικονομικό πυρήνα της χώρας και, αφετέρου, την πρώτη εικόνα που αποτυπώνουν οι ταξιδιώτες άλλων χωρών όταν επισκέπτονται την Ελλάδα.

Για δράση πρώτιστης προτεραιότητας, η οποία ευθυγραμμίζεται πλήρως με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αθήνα, έκανε λόγο ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, προσθέτοντας ότι συνδυάζει την αναπτυξιακή, περιβαλλοντική, πολιτιστική και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής και θα έχει άμεσο αντίκρισμα για τους πολίτες.

Ο Αντώνης Παπαδημητρίου μίλησε για έργο ουσίας, το οποίο απευθύνεται σε περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους του κέντρου αλλά και συνοικιών που μαστίζονται από την κρίση, όπως τα Κάτω Πατήσια, η Κυψέλη, η Νεάπολη, τα Χαυτεία και τα Εξάρχεια. «Το “Rethink Athens” μπορεί να δώσει πνοή ζωής στην Αθήνα και να την καταστήσει πυρήνα και στέγη επιχειρηματικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.rethinkathens.org/gre/home

Κορυφή της σελίδας