2 – 8 – 16 (ημέρες – παρουσιάσεις – ηθοποιοί)
   

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι τελειόφοιτοι της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών παρουσίασαν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Υποτρόφων, την πρωτότυπη δουλειά που έκαναν όλον τον προηγούμενο χρόνο με βάση έργα κλασικών θεατρικών συγγραφέων, αλλά και έργα που δεν είχαν παρουσιαστεί ξανά στην Ελλάδα.

Σε διάστημα 2 ημερών, το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουλίου 2013, και μέσα από 8 παρουσιάσεις, 16 ηθοποιοί έδειξαν τους καρπούς των προσπαθειών τους, ύστερα από τριετείς σπουδές στη Δραματική Σχολή, διευθυντής της οποίας είναι ο υπότροφος και σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης. Το πρόγραμμά τους περιλάμβανε μια νέα πρόταση για το αρχαίο δράμα, Büchner σε μορφή όπερας, έναν ανατρεπτικό Τσέχοφ και τρεις πανελλήνιες πρεμιέρες από το σύγχρονο αγγλοαμερικανικό ρεπερτόριο, με κοινό παρονομαστή μια χορογραφία υπό τους ήχους κρουστών σε ζωντανή εκτέλεση στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ξεκίνησε με το ανατρεπτικό έργο του Georg Büchner Λεόντιος και Λένα σε σκηνοθεσία του Αργύρη Ξάφη, πικρή «κωμωδία»-απάντηση στον γερμανικό ρομαντισμό και καταγγελία της υποκρισίας και της κοινωνικής παρακμής. Η παράσταση επενδύθηκε με την πρωτότυπη μουσική του Κορνήλιου Σελαμσή, την οποία ερμήνευσαν ζωντανά ο πιανίστας Φίλιππος Μουσιάρης και η βιολονίστα Κύνθια Βουκουβαλίδου.

Ακολούθησαν Η Λέξη της Jessica Dickey σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, καθώς και μια εναλλακτική προσέγγιση του κλασικού έργου του Άντον Τσέχοφ Ο Βυσσινόκηπος από τον επίσης υπότροφο Θοδωρή Αμπαζή, καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Την Κυριακή 7 Ιουλίου, δεύτερη ημέρα των παραστάσεων των σπουδαστών, παρουσιάστηκε αρχικά μια ιδιότυπη ανάγνωση των Βακχών από τον σκηνοθέτη Αργύρη Ξάφη. Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης σκηνοθέτησε τις (βραβευμένες με το Βραβείο Drama Desk για το 2012) Φυλές της Αμερικανίδας Nina Raine, καθώς και το τελευταίο θεατρικό κομμάτι του διημέρου, Ο Μπαχ στη Λειψία του Itamar Moses, μια σπουδή στο καλλιτεχνικό ταμπεραμέντο και τη δύναμη της μουσικής. Και οι δύο βραδιές ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση της χορογραφίας της Εβελίνας Παπούλια Γιαμ παμ παμ, γιαμ παμ παράμ.

Η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών είναι η αρχαιότερη δραματική σχολή της χώρας. Ιδρύθηκε το 1871, με πρώτο της διευθυντή τον Γεώργιο Βιζυηνό, και λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της, έχουν διδάξει σε αυτήν μερικές από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του τόπου, όπως ο Άγγελος Βλάχος, ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Θωμάς Οικονόμου, ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Διονύσιος Ταβουλάρης, ο Κώστας Μουσούρης και ο Άγγελος Τερζάκης.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας