Μουσική
Λουκία Λουλάκη
 

Σειρά εμφανίσεων στο εξωτερικό πραγματοποίησε τους τελευταίους μήνες η τσελίστρια Λουκία Λουλάκη, με βάση τη Βιέννη, πόλη στην οποία ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές σπουδές της, στο Privatuniversität. Στις αρχές Ιουλίου συμμετείχε σε συναυλία η οποία πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία, στην Basilica di Musica di Fiesole στο πλαίσιο του κύκλου Estate Fiesolana, ενώ στη συνέχεια εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ του Σπολέτο, με μια σόλο συναυλία στο Teatro Caio Melisso. Στη Βιέννη, συμμετείχε σε συναυλία του Universität für Musik und darstellende Kunst, ερμηνεύοντας τη Δεύτερη σονάτα σε φα μείζονα του Brahms, καθώς και σε δύο μεγάλες παραγωγές του Πανεπιστημίου της στη Musikverein. Η πρώτη ήταν αφιερωμένη στην Εβδομάδα Μουσικής Δωματίου και η δεύτερη στη σύγχρονη μουσική και ειδικότερα στον Αυστριακό συνθέτη Bernhard Lang. Επίσης, στις αρχές του έτους, βρέθηκε στη Γρανάδα της Ισπανίας, όπου και συμμετείχε σε συναυλία με την Ορχήστρα Ciudad de Granada, υπό τη διεύθυνση του Andrés Salado.

Τον Φεβρουάριο, η Λουκία Λουλάκη έδωσε ρεσιτάλ μουσικής δωματίου στο Haydnhaus της Βιέννης, στο πλαίσιο του κύκλου «Νέα Ταλέντα», με το Τrio 92, που η ίδια δημιούργησε. Τον Απρίλιο, το Trio 92 συμμετείχε στον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου Alpe Adria, όπου και απέσπασε το πρώτο βραβείο. Τον Σεπτέμβριο, το Trio 92 θα επιστρέψει στην Ιταλία για να ηχογραφήσει, ως μέρος του βραβείου, το πρώτο του cd.

Όσον αφορά τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η υπότροφος έδωσε ρεσιτάλ μουσικής δωματίου στο Μέγαρο Γκύζη της Σαντορίνης τον Αύγουστο και στο Ωδείο Αθηνών τον Ιούνιο με την πιανίστα Στέλλα Κούκου, με την οποία συμμετείχε επίσης στο Φεστιβάλ της Πάρου, στις 23 Ιουλίου. Είναι μία από τους τρεις νεαρούς σολίστ (μαζί με τον Κωνσταντίνο Βαλιανάτο και την Αρετή Ζούλα) που συμμετείχαν σε ρεσιτάλ μουσικής δωματίου με τον Γιάννη Βακαρέλη, στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων του Μεγάρου Μουσικής.

Η Λουκία Λουλάκη ξεκίνησε βιολοντσέλο στα επτά της χρόνια, με την Όλγα Μπακμανίδη στο Ωδείο Kodály. Από το 2003 και μετά, συνέχισε με τον Δημήτρη Γούζιο, ως υπότροφος του Ωδείου Αθηνών, και το 2008 αποφοίτησε από την τάξη του, με άριστα παμψηφεί, 1ο βραβείο και την ύψιστη τιμητική διάκριση του Ωδείου Αθηνών, το  χρυσό μετάλλιο Α. και Ι. Συγγρού.

Οι σπουδές της στο Ωδείο συνοδεύονταν πάντα από βραβεία και χρηματικά έπαθλα, ενώ κατά τη διάρκεια των μαθητικών της χρόνων, απέσπασε πρώτα βραβεία σε σημαντικούς πανελλήνιους διαγωνισμούς (Φίλωνα, Χρυσή Μούσα κ.ά.). Συμμετείχε από πολύ νωρίς σε σεμινάρια και master classes  (Γ. Χατζηνίκου,  G. Zhislin,  M. Kliegel, P. Nagy, W. E. Schmidt, N. Gutman) ενώ μελέτησε συστηματικά με τους C. Miroshnikof  και  M. Chen.

Από τον Μάρτιο του 2007 μέχρι τον Ιούνιο του 2011, ήταν τακτική μαθήτρια της Natalia Gutman (μουσικολογική διδασκαλία: Elizabeth Wilson) στην Ακαδημία Scuola di Musica di Fiesole, όπου, από τον Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι τον Ιούνιο του 2010, σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Mundo en Armonía. Τον Ιούνιο του 2008, βραβεύθηκε με το Βραβείο Τζίνα Μπαχάουερ. Τον Απρίλιο του 2010, πήρε το βραβείο Premio Walter Boccaccini, για την εξαιρετική της επίδοση στην τάξη της Natalia Gutman, από τη Scuola di Musica di Fiesole. 

Tον Ιούνιο του 2010, έγινε δεκτή για μεταπτυχιακές σπουδές στο βιολοντσέλο στο Vienna Konservatorium Privatuniversität, στην τάξη της Natalia Gutman, όπου και σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Στη διάρκεια των σπουδών της στη Βιέννη επελέγη επανειλημμένα από τη διεύθυνση του Πανεπιστημίου να παίξει ως σολίστ, στη Musikverein αλλά και στο Rathouse, πραγματοποίησε ηχογραφήσεις για τον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ΟRF (RadioKulturHaus Wien), ενώ τον Μάρτιο του 2012 βραβεύθηκε στη μουσική δωματίου με το βραβείο του Tzuzuki-Stiftung.

Τον Μάιο του 2008, ηχογράφησε το Kοντσέρτο για βιολοντσέλο του Ντβόρζακ (με την ορχήστρα της ΕΡΤ και μαέστρο τον Βύρωνα Συμεωνίδη), αλλά το ντεμπούτο της στο μεγάλο κοινό πραγματοποιήθηκε στα δεκαέξι της, με το 1o Koντσέρτο του Σοστακόβιτς, για το οποίο συνέπραξε ως νέα σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Έπαιξε επίσης ως σολίστ με την Ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και την Ορχήστρα Ciudad de Granada.

Παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση την Ottilie του Φίλιππου Τσαλαχούρη, μαζί με τον συνθέτη. Στα μελλοντικά της σχέδια περιλαμβάνονται συναυλίες με το Τρίο 92, στο φεστιβάλ Kvarner της Κροατίας, στη Μusikverein της Βιέννης, ενώ θα είναι το σόλο βιολοντσέλο της ακαδημαϊκής Ορχήστρας Ρurpur, για τις παραγωγές της τον Σεπτέμβριο του 2013.