Σημείωμα
Εξωστρέφεια, συσπείρωση, επικοινωνία

Ο πήχυς βρίσκεται ψηλά, δημιουργώντας ακόμη πιο φιλόδοξες προοπτικές για την πορεία του Συνδέσμου Υποτρόφων. Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αναδείχθηκε από τις αρχαιρεσίες της 25ης Σεπτεμβρίου 2013, φέρνει αέρα ανανέωσης, δημιουργικότητας, αλλά και αυξημένες προσδοκίες.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που συζητήθηκαν κατά την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ, το νέο Συμβούλιο θα βαδίσει στα χνάρια του προηγούμενου ΔΣ, με την πλούσια κληρονομιά των παλαιότερων Συμβουλίων, ενώ ταυτόχρονα θα επιδιώξει να αφήσει ένα διακριτό στίγμα στην ελληνική κοινωνία, που τόσο μαστίζεται από την κρίση.

Η εξωστρέφεια θα αποτελέσει κεντρικό άξονα του προσανατολισμού του Συνδέσμου, ο οποίος θα προσπαθήσει να εντείνει την επαφή του με το ευρύ κοινό. Επιπλέον, βασικός στόχος του νέου ΔΣ θα είναι η συσπείρωση των μελών του Συνδέσμου και η προσέλκυσή τους στις ποικίλες δραστηριότητες που θα διοργανωθούν, με ακόμη μεγαλύτερη ανάδειξη του ρόλου των εθελοντών.  

Η ενίσχυση της επικοινωνίας του Συνδέσμου με τα μέλη του, μέσω των εργαλείων που ήδη έχει στη διάθεσή του (όπως η Επιτροπή Επικοινωνίας, το Facebook, τα ερωτηματολόγια, το περιοδικό ΑΩ) ή ακόμη και με την επιστράτευση νέων μέσων, θα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων του.

Οι συνεργασίες μεταξύ υποτρόφων, όταν προκύπτουν μέσα από δράσεις τις οποίες διοργανώνει ο Σύνδεσμος, αποδεικνύουν πόσο θετικά πράγματα μπορούν να επιτευχθούν. Δύο πρόσφατα παραδείγματα έρχονται στον νου: η διευθύντρια προσωπικού Τίνα Αρχοντίκη και ο γεωλόγος Νικόλας Τσουκαλάς, δύο από τα νέα μέλη του ΔΣ, είχαν εργαστεί εθελοντικά στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του Συνδέσμου στη Στοά του Βιβλίου το 2011, γνώρισαν άλλα μέλη του Συμβουλίου, είδαν έμπρακτα την αξιόλογη, συλλογική δουλειά του Συνδέσμου, θέλησαν να δραστηριοποιηθούν ακόμη περισσότερο και κατάφεραν να εκλεγούν στο νέο Συμβούλιο· η αρχαιολόγος Μαίρη Γκικάκη και η μουσικολόγος Εσθήρ Λέμη γνωρίστηκαν στην ημερήσια εκδρομή του Συνδέσμου στην Αίγινα τον περασμένο Ιούνιο. Η φιλία, που ξεκίνησε με αφορμή την περιήγηση στον Ναό της Αφαίας, οδήγησε σε μια δημιουργική συνεργασία για μια έρευνα με διεπιστημονικό ενδιαφέρον. Έτσι, οι δυο υπότροφοι παρουσιάζουν τον Φεβρουάριο του 2014, στο συνέδριο Ακουστικής Αρχαιολογίας στη Μάλτα, την εργασία τους με θέμα: Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας ως Ηχότοπος.

Το νέο ΔΣ, σύμφωνα με τον πρόεδρο Θοδωρή Αναγνωστόπουλο, θα επιδιώξει τόσο την εξωστρέφεια προς την κοινωνία όσο και τη σύνδεση και τη συνοχή μεταξύ των υποτρόφων – μιας ανομοιογενούς ομάδας με δύο κοινούς παρονομαστές: αφενός, το ότι όλοι είναι ταλαντούχοι στον τομέα τους και, αφετέρου, το ότι έχουν τιμηθεί με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Προτεραιότητα του νέου Συμβουλίου θα είναι να έλθουν κοντά οι υπότροφοι, συμμετέχοντας σε ομάδες εργασίας και δουλεύοντας για έναν κοινό σκοπό.

Η επόμενη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 26 Νοεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: πρόκειται για ημερίδα με θέμα «Η φωτογραφημένη πόλη: Προσεγγίσεις και προεκτάσεις», η οποία έχει σκοπό να ενισχύσει την προβληματική σχετικά με τη ζωή στην πρωτεύουσα. Συμμετέχουν οι υπότροφοι Πάνος Κοκκινιάς, Αγγελική Σβορώνου και Ελένη Μουζακίτη, καθώς και μια σειρά διακεκριμμένων ομιλητών από τον ελληνικό και διεθνή ακαδημαϊκό χώρο (Stephen Mayes, Christian Gattinoni, Κωστής Αντωνιάδης, Αλίκη Τσίργιαλου, Αλίκη Σπυροπούλου, Αφροδίτη Νικολαΐδου, Άννα Πούπου, Ειρήνη Σηφάκη και Χαρίκλεια Χάρη).

Τέλος, για τις αρχές Δεκεμβρίου προγραμματίζεται ανοικτή συζήτηση για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του σώματος και όλων των αισθήσεων στην ανθρώπινη συναναστροφή, με τον νέο φιλόσοφο Θεοφάνη Τάση και την καθηγήτρια Ψυχολογίας Μπετίνα Ντάβου. Η συζήτηση, την οποία θα συντονίσει ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, θα διοργανωθεί στο Κτήριο «Κωστής Παλαμάς» του Πανεπιστημίου Αθηνών.  

Λήδα Μπουζάλη

 


..