Η Γενική Συνέλευση και το νέο ΔΣ του Συνδέσμου

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Υποτρόφων, με αισθητά ανανεωμένη σύνθεση, ανέδειξαν οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου 2013 στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συνδέσμου. Στις 2 Οκτωβρίου 2013 έγινε η πρώτη συνεδρίαση του νέου 15μελούς σώματος, το οποίο συγκροτήθηκε ως εξής:

Πρόεδρος αναδείχθηκε ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, βιολόγος, ο οποίος ασχολείται επαγγελματικά με την επικοινωνία της επιστήμης και την κοινωνική επιχειρηματικότητα· Αντιπρόεδρος Α΄, η Ηώ Πάσχου, φωτογράφος και επιστημονική συνεργάτιδα στο ΤΕΙ Αθηνών· Αντιπρόεδρος Β΄, η Τιτίκα Καραβία, θεωρητικός της λογοτεχνίας, διδάσκουσα στον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου· Γενική Γραμματέας, η Δέσποινα Σχοινά, δικηγόρος και νομική σύμβουλος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα»· Ειδική Γραμματέας, η Μυρτώ Κιούρτη, αρχιτέκτων, 1ο Βραβείο Ουτοπικής Πρότασης στον διαγωνισμό «Rethink Athens»· Ταμίας, o Γιώργος Μαυρωτάς, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, πρώην υδατοσφαιριστής και αρχηγός της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης· Αναπληρωτής Ταμίας, ο Νικόλας Τσουκαλάς, γεωλόγος και ερευνητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μέλη του ΔΣ είναι οι εξής: η Τίνα Αρχοντίκη, διευθύντρια προσωπικού σε ναυτιλιακή εταιρεία· ο Βασίλης Γκίκας, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ· ο Νικόλαος Δέγλερης, διευθυντής ΨυχοΓηριατρικής Υπηρεσίας Πειραιά, ΕΚΨΥΕ και Κοινωνικού Ιατρείου Αlzheimer· η Κέλλυ Διαπούλη, θεατρολόγος και υπεύθυνη πολιτιστικής διαχείρισης· η Αγγελική Καθαρίου, λυρική τραγουδίστρια· η Μαριλίτα Μόσχου, οφθαλμίατρος, επίκουρη καθηγήτρια Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών· η Αγγελική Μπόλλα, πιανίστα concertiste· η Παυλίνα Σπανδώνη, κοινωνική ανθρωπολόγος, σύμβουλος κοινωνικής πολιτικής και σχεδιασμού.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η διαδικασία της επιστολικής ψήφου, η οποία έδωσε τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο μέλος του Συνδέσμου να συμμετάσχει στην ανάδειξη του ΔΣ ακόμη και αν δεν μπορούσε να παρευρεθεί στη Γενική Συνέλευση. Το μέτρο αποδείχθηκε πολύ χρήσιμο, αφού 160 υπότροφοι έστειλαν ταχυδρομικώς την ψήφο τους και άλλοι 73 παρέστησαν και ψήφισαν στη Γενική Συνέλευση.

Εκ μέρους του Ιδρύματος παρευρέθη ο πρόεδρος Αντώνης Παπαδημητρίου. Πρόεδρος της Συνέλευσης ήταν ο Παναγιώτης Αλεξάκης και μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής η Ελένη Ταραρά, ο Θανάσης Χουλιάρας και η Χαρά Σύρου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου, Τάσος Μπουλμέτης, παρουσίασε την έκθεση πεπραγμένων του προηγούμενου ΔΣ. «Αναλάβαμε», είπε, «σε μια κρίσιμη περίοδο για τον τόπο, και ο Σύνδεσμος θέλησε να συνδέσει το έργο του με τις κοινωνικές συνθήκες, καθώς και να προχωρήσει σε συνέργεια με άλλους φορείς, όπως η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το "Rethink Αthens", η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, το TEDMED, το Διάζωμα και η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, φορείς με τους οποίους πράγματι διοργάνωσε σημαντικές εκδηλώσεις κατά το προηγούμενο διάστημα». Ο Τάσος Μπουλμέτης αναφέρθηκε επίσης στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τον Μάιο 2013, καθώς και στις εκδηλώσεις για τα μέλη του Συνδέσμου, όπως ήταν η κοπή της πίτας στον εναλλακτικό χώρο του «Βυρσοδεψείου», το υπέροχο καλοκαιρινό πάρτι στο Island της Βάρκιζας, η εκδρομή στην Αίγινα, που εγκαινίασε τον νέο θεσμό των μονοήμερων εκδρομών, και οι πάντοτε επιτυχημένες ξεναγήσεις – στο Θέατρο του Διονύσου, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στην έκθεση του Bob Wilson. Υπενθύμισε επίσης την καθιέρωση της Κάρτας Μέλους του Συνδέσμου Υποτρόφων και του προγράμματος ενίσχυσης των επιστημονικών δημοσιεύσεων των μελών. Έμφαση δόθηκε, τέλος, στην ενεργοποίηση του εθελοντισμού των μελών, καθώς και στην επικοινωνιακή στρατηγική του Συνδέσμου.

Το απερχόμενο ΔΣ δεν θέλησε, όπως είπε ο Τάσος Μπουλμέτης, να δεσμεύσει το επόμενο ΔΣ με μελλοντικές δράσεις, παρά μόνο κατά το αμέσως επόμενο διάστημα, έως ότου συγκροτηθεί σε σώμα και αναλάβει τις δραστηριότητές του. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκε η διημερίδα «Riding the Greek Wave» –συναντήσεις και συζητήσεις για τη διεθνή συμπαραγωγή και τη διανομή των ελληνικών ταινιών– στις 28-29 Σεπτεμβρίου 2013 και δρομολογήθηκε η διοργάνωση εκδήλωσης στις 26 Νοεμβρίου με θέμα «Η φωτογραφημένη πόλη: Προσεγγίσεις και προεκτάσεις», καθώς και ανοικτής συζήτησης με θέμα τον πρωταγωνιστικό ρόλο του σώματος και όλων των αισθήσεων στην ανθρώπινη συναναστροφή. Επίσης, μετατέθηκε για τον Νοέμβριο η μουσική εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του «Rethink Athens». Ο Τάσος Μπουλμέτης ευχαρίστησε, τέλος, τα στελέχη του Ιδρύματος και τα μέλη του ΔΣ για την άριστη συνεργασία στη διάρκεια της θητείας του, τους εθελοντές-μέλη του Συνδέσμου για την πρόθυμη συμμετοχή τους, καθώς και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Παπαδημητρίου για την ένθερμη υποστήριξή του. Στη συνέχεια προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο με στιγμιότυπα από τις δράσεις του Συνδέσμου.

Ο Αντώνης Παπαδημητρίου παρατήρησε ότι ο απολογισμός του απερχόμενου ΔΣ είναι δυσανάλογα σύντομος σε σχέση με το πλήθος των εκδηλώσεων που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος και οι οποίες αποτέλεσαν έργο συλλογικής προσπάθειας. Το απερχόμενο ΔΣ, είπε, πέτυχε πράγματι αυτό που προ 30ετίας θα φαινόταν εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο. Η πορεία του Συνδέσμου είναι κάθε χρόνο και καλύτερη.

H ευρεία συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία φανερώνει το αυξημένο ενδιαφέρον των μελών, ενώ σε όλες τις δραστηριότητες του Συνδέσμου παρευρέθη πλήθος κόσμου, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό. Το απερχόμενο ΔΣ, σημείωσε ο Αντώνης Παπαδημητρίου, θέτει πολύ ψηλά τον πήχυ για το νέο ΔΣ, το οποίο σίγουρα θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό. Κατέληξε λέγοντας ότι το Ίδρυμα θα είναι πάντοτε πρόθυμο να υποστηρίξει τις καλές πρωτοβουλίες του Συνδέσμου.

Ακολούθησαν η παρουσίαση του Οικονομικού Απολογισμού από τον ταμία Ανδρέα Λαγγούση και της έκθεσης της Ελεγκτικής Επιτροπής από τον Δημήτρη Παπαχρήστου, καθώς και ο απολογισμός του περιοδικού ΑΩ.

Στο δεύτερο μέρος της Γενικής Συνέλευσης έγινε η προσωπική παρουσίαση των παριστάμενων υποψηφίων. Το βιογραφικό κάθε υποψηφίου, μαζί με μια σύντομη τοποθέτησή του για την πορεία του Συνδέσμου, είχαν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου, ενώ είχαν επίσης τοποθετηθεί σε πινακίδα έξω από την αίθουσα της Μικρής Σκηνής της Στέγης.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, φυσικής και επιστολικής, ανέδειξαν το νέο 15μελές ΔΣ του Συνδέσμου. Επίσης, αναδείχθηκαν τα αναπληρωματικά μέλη: Θανάσης Ρουτιανίδης, Παύλος Σαράφης, Κωνσταντίνος Μίχος και Θεόδωρος Γιατράς – καθώς και τα μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής: Ηλίας Κούτσικος, Επαμεινώνδας-Ιωάννης Μπικάκης και Μαίρη Γκικάκη.