TEDMED Live στην Αθήνα
Ο παρουσιαστής Γιάννης Σαρακατσάνης
Ο παρουσιαστής Γιάννης Σαρακατσάνης
Ο ειδικευόμενος ψυχίατρος Στέλιος Κυμπουρόπουλος στη σκηνή του TEDMED live Athens
Ο ειδικευόμενος ψυχίατρος Στέλιος Κυμπουρόπουλος στη σκηνή του TEDMED live Athens
Η ακτινοδιαγνώστρια και σχεδιάστρια ρούχων Brooke Roberts
Η ακτινοδιαγνώστρια και σχεδιάστρια ρούχων Brooke Roberts
Το δεκαπεντάχρονο «παιδί θαύμα» Jack Andraka σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ
Το δεκαπεντάχρονο «παιδί θαύμα» Jack Andraka σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ
   

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διοργάνωση του ΤEDMED Live Athens 2013, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Απριλίου στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Το ΤEDMED Live Athens 2013 διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση SciCo (Science Communication), υπό την αιγίδα και με την ενεργό υποστήριξη του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Είκοσι ένας διακεκριμένοι ομιλητές και καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο μοιράστηκαν με το ελληνικό κοινό τις σκέψεις τους για ένα καλύτερο μέλλον στην υγεία, την ιατρική και την επιστήμη. Μέσα από θεματικές όπως η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση, οι νέες θεραπείες και οι καλές πρακτικές, οι ασθενείς, η επιχειρηματικότητα και η τέχνη, κατάφεραν να πείσουν τους συμμετέχοντες πως το ΤEDMED ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει και να φέρει αυτό που έλειπε στον χώρο της υγείας.

Την εκδήλωση άνοιξαν οι συνδιοργανωτές και curators του ΤEDMED Live Athens 2013, δρ Θοδωρής Αναγνωστόπουλος (βιολόγος, συνιδρυτής της SciCo και υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση) και Μιχάλης Στάγκος (επικοινωνιολόγος), οι οποίοι θέλησαν να δώσουν ο καθένας από τη δική του σκοπιά τον χαρακτήρα αυτής της συνάντησης. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος: «Το TEDMED δεν είναι ένα συνηθισμένο ιατρικό συνέδριο – είναι μια εκδήλωση που απευθύνεται σε ιατρούς, ερευνητές, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, στελέχη, επιχειρηματίες και όλους εμάς. Μας αφορά όλους». Ο Μιχάλης Στάγκος, με τη σειρά του, συμπλήρωσε πως «αυτήν τη στιγμή ζούμε μια νέα πραγματικότητα στην υγεία και στην κοινωνία. Ζητούμενο λοιπόν είναι ένα νέο ρεαλιστικό, βιώσιμο μοντέλο για την υγεία. Ανήκουμε σε ένα "οικοσύστημα" που ενδιαφέρεται για το μέλλον της υγείας, για το μέλλον μας, και είναι υποχρέωσή μας να δουλεύουμε για να διασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων στην περίθαλψη». Παρουσιαστής του ΤEDMED Live Athens 2013 ήταν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Σαρακατσάνης.

Με την έναρξη του TEDMED Live Athens 2013 προβλήθηκε βίντεο με χαιρετισμό του προέδρου του παγκόσμιου TEDMED, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον στις 16–19 Απριλίου. Αξίζει να σημειωθεί πως το TEDMED Live Athens 2013 προβλήθηκε και στην παγκόσμια εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκε ως «η καλύτερη περιφερειακή διοργάνωση εκτός Ουάσινγκτον». Η ομάδα του ΤEDMED Live Athens 2013 απαρτίζεται από 107 εθελοντές, οι οποίοι τους τελευταίους τρεις μήνες προετοίμαζαν πυρετωδώς αυτήν τη διοργάνωση, δημιουργώντας τις εξής 6 διαδραστικές πλατφόρμες – ΤEDMED Experiences:

Οι ομιλητές και οι καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο που βρέθηκαν στη Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών την Κυριακή 21 Απριλίου έδωσαν στο κοινό του ΤEDMED Live Athens 2013 ιδέες για να δουν την ιατρική από άλλη σκοπιά, να ανακαλύψουν πτυχές της που δεν ήξεραν καν πως υπάρχουν και να εμπνευστούν μέσα από δημιουργικές παρουσιάσεις ανθρώπων που με τις πράξεις τους φέρνουν την επανάσταση στον χώρο της υγείας. Ακολουθούν τα ονόματα των ομιλητών:

Αξίζει να αναφέρουμε χαρακτηριστικά μερικές από τις παρουσιάσεις:

Ο πρώτος ομιλητής του ΤEDMED Live Athens 2013 ήταν ο γνωστός παγκοσμίως 15χρονος ερευνητής Jack Andraka, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του με την εξής φράση: «Δεν ήξερα καν ότι είχα πάγκρεας, αλλά βρήκα τον τρόπο να το θεραπεύσω», ενώ συνέχισε λέγοντας πως με βασικά εργαλεία του το Google και τη Wikipedia και, εν συνεχεία, με τη βοήθεια της ερευνητικής ομάδας που στήριξε την ιδέα του κατάφερε να βρει την πιο αποτελεσματική και φτηνή μέθοδο διάγνωσης του καρκίνου του παγκρέατος.

Ένας ακόμη ομιλητής που προσείλκυσε την προσοχή του κοινού με την ανακάλυψη του ήταν ο εκπαιδευτικός σύμβουλος Jetse Goris, ο οποίος, με τη βοήθεια της παιχνιδομηχανής Wii, σχεδίασε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους χειρουργούς που ειδικεύονται στις λαπαροσκοπήσεις. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το Wii προσφέρει έναν εύκολο και απλό τρόπο να εξασκηθεί κάποιος στις βασικές κινητικές δεξιότητες στη λαπαροσκόπηση».

Ενδιαφέρον, ακόμη, είχε η παρουσίαση της Δέσποινας Σανούδου, επίκουρης καθηγήτριας στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, η οποία, με την ομιλία της «Όταν τα φάρμακα δεν δουλεύουν», ήγειρε στο κοινό ερωτήματα για το μέλλον του φαρμάκου και του ασθενή, παρουσιάζοντας ένα σενάριο από το προσεχές μέλλον, όπου τα κινητά μας, πέρα από τηλέφωνα, θα έχουν αποθηκευμένες και πληροφορίες σχετικά με το DNA του καθενός μας, έτσι ώστε να παρέχονται στον γιατρό οι απαραίτητες πληροφορίες που απαιτούνται για τη χορήγηση της σωστής θεραπείας που θα βασίζεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς.

Το φινάλε της διοργάνωσης έδωσε ο δημοφιλής καλλιτέχνης Γιάννης Ζουγανέλης με την ανατρεπτική ομιλία του «Από τη σιωπή στον ήχο», μιλώντας για την εμπειρία του να μεγαλώνει με δύο κωφάλαλους γονείς, χάρις στην οποία έμαθε να σέβεται τη διαφορετικότητα. Τέλος, ο αγαπημένος ηθοποιός και μουσικός παρέδωσε στο κοινό μαθήματα τονικότητας με την κιθάρα του, θέλοντας να δείξει τη διαφορετικότητα του καθενός στην τονικότητα.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Ο δεκαπεντάχρονος Jack Andraka στη σκηνή του TEDMED live Athens
H θεατρική ομάδα επιστημόνων SciCo κατά τη διάρκεια της παράστασής της
Οι Royal Drums στη σκηνή
O δημοφιλής καλλιτέχνης Γιάννης Ζουγανέλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του

Κορυφή της σελίδας