Επιτυχίες
Σταύρος Διδάκης
 

Ο υπότροφος Σταύρος Διδάκης τιμήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με το διεθνές βραβείο Catalyst, το οποίο συνοδεύεται από 2.000 λίρες στερλίνες, για την παρουσίαση ενός διαδραστικού του εκθέματος στο πλαίσιο του φεστιβάλ Code Control, το οποίο διοργανώθηκε στο Κέντρο Τεχνών του Λέστερ της Μεγάλης Βρετανίας, με κεντρικό θέμα της εκδήλωσης τους τρόπους χρήσης και δημιουργίας καινοτόμων εφαρμογών με χρήση υπολογιστικών μέσων και προγραμματισμού.

Ο Σταύρος Διδάκης είναι ερευνητής στα πεδία των Ψηφιακών Tεχνών και Τεχνολογίας. Ειδικότερα, το ενδιαφέρον του εστιάζεται στην αλληλεπίδραση ανθρώπου και υπολογιστών (Human-Computer Interaction/HCI), τον σχεδιασμό διεπαφών και διάδρασης (Interface and Interaction Design), τον προγραμματισμό μέσων και την ανάπτυξη συστημάτων. Έχει πραγματοποιήσει σπουδές στους τομείς της Μηχανικής Ήχου, της Μουσικής Τεχνολογίας, των Ηχητικών Συστημάτων και Τεχνών, καθώς και του Διαπροσωπικού και Διαδραστικού Σχεδιασμού. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις και μπιενάλε στη Μεγάλη Βρετανία, την Κίνα, την Αίγυπτο και την Ελλάδα, ενώ επίσης έχει δημιουργήσει πολλές πειραματικές αλλά και εμπορικές διαδραστικές εγκαταστάσεις μόνιμου ή προσωρινού χαρακτήρα.

Ακόμη, ο Σταύρος Διδάκης ασχολείται με την ανάπτυξη λογισμικών εφαρμογών και συσκευών για εικαστικές περφόρμανς και άλλες καλλιτεχνικές οπτικοακουστικές παραστάσεις – μουσική, βίντεο και νέα μέσα. Σκοπός των εφαρμογών αυτών είναι να προσφέρουν καινοτόμες προτάσεις διασύνδεσης, διάδρασης, αυτοματισμού και διαχείρισης του ψηφιακού υλικού, αλλά και να παρουσιάσουν εναλλακτικούς τρόπους σχεδίασης, εκτέλεσης και αντίληψης των έργων αυτών.

Κατά το διάστημα 2009–2012, ο Σταύρος Διδάκης διηύθυνε το Τμήμα Πτυχιακών Σπουδών Πολυμέσων του Κολεγίου MBS (franchise του Πανεπιστημίου Nottingham Trent). Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση πραγματοποιεί διδακτορικές σπουδές στο εργαστήριο ερευνών, πειραματισμών και καινοτομίας i-DAT (Institute of Digital Arts and Technology) του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην ανάπτυξη τεχνολογιών διαδραστικών μέσων και εφαρμογών υπολογιστών για αρχιτεκτονικά και οικιακά περιβάλλοντα.


Κωνσταντίνος Σεργάκις
 

Εξελέγη πρόσφατα λέκτορας Εταιρικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και θα αναλάβει καθήκοντα στις αρχές Αυγούστου του 2013. Αυτή η επιτυχία του ακολουθεί την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου του Η διαφάνεια των εισηγμένων εταιρειών στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο από τις Εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Bibliothèque de l’Institut de Recherche Juridique de la Sorbonne – IRJS  Éditions). Το εν λόγω βιβλίο έχει τιμηθεί με το βραβείο Prix Solennel André Isoré από τη Chancellerie des Universités de Paris, εκδόθηκε κατόπιν ειδικής χορηγίας του Ιδρύματος Ωνάση και ήδη γνωρίζει σημαντική επιτυχία στη Γαλλία.

Ο Κωνσταντίνος Σεργάκις ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του πορεία από το Πανεπιστήμιο Παρισίων Ouest Nanterre La Défense και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Μπέντφορντσιρ, όπου διετέλεσε και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου. Πρόσφατα εξελέγη προσκεκλημένος ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, στο Ερευνητικό Κέντρο Δικαίου Διεθνoύς Εμπoρίου και Επιχειρήσεων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με το Δίκαιο των Εταιρειών, το Ευρωπαϊκό Χρηματιστηριακό Δίκαιο και την Εταιρική Διακυβέρνηση. Έχει ήδη συμμετάσχει σε διάφορα διεθνή συνέδρια και δημοσιεύει άρθρα σε διεθνώς αναγνωρισμένα αγγλικά και γαλλικά περιοδικά. Επιπροσθέτως, διοργάνωσε πρόσφατα ένα Διεθνές Συνέδριο σχετικό με θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, το οποίο έλαβε χώρα στις 20 Ιουνίου 2013 στο Πανεπιστήμιο του Μπέντφορντσιρ. Έχει πτυχίο Νομικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Δίκαιο των Διεθνών Επιχειρήσεων από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου, καθώς και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Παρισίων 1 Panthéon-Sorbonne. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές του σπουδές με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση.


Νικόλαος Ι. Σηφάκις
 

Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εξελέγη ο Νικόλαος Σηφάκις και, κατόπιν πρόσκλησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERCEA), αποσπάστηκε ως εθνικός εμπειρογνώμων στις Βρυξέλλες, σε θέση επιστημονικού προϊσταμένου καινοτόμων ερευνητικών έργων στον τομέα «Φυσικές Επιστήμες και Επιστήμες Μηχανικού».

Μηχανικός ΕΜΠ και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Παρισίων-VII, ο Νίκος Σηφάκις αξιοποιεί, τα τελευταία τριάντα χρόνια, δορυφορικές παρατηρήσεις για τη μελέτη του γήινου περιβάλλοντος και των ανθρώπινων επιδράσεων σε αυτό. Εργάστηκε στην Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού, υπήρξε πρωτοπόρος στη δορυφορική χαρτογράφηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μεγαλουπόλεων και διετέλεσε διευθυντής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του μεγαλύτερου έργου δορυφορικής τηλεπισκόπησης (CLC). Συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα που συνέταξε το πρόγραμμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος και εισήγαγε τη χρήση δορυφορικών δεδομένων στη συγγραφή των πανευρωπαϊκών περιβαλλοντικών εκθέσεων. Συμμετείχε επίσης στο πρόγραμμα «Υγεία και Περιβάλλον» της NASA (GSFC-Maryland).

Έχει εκλεγεί δις πρόεδρος του Συλλόγου Ερευνητών και έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Επίσης, ο Νίκος Σηφάκις είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών και εκλαϊκευμένων άρθρων γύρω από θέματα περιβαλλοντικών παρατηρήσεων και προστασίας της φύσης. Εκτός της έρευνας στο επιστημονικό του πεδίο, δραστηριοποιείται και στον χώρο της ποίησης. Πρόσφατα εκδόθηκε από τον οίκο Γαβριηλίδη η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Λυρικός θάνατος