Στιγμές εγκλήματος και μυστηρίου
ΓΡΑΦΕΙ Η ΛΗΔΑ ΜΠΟΥΖΑΛΗ

Γιάννης Μητσόπουλος, Ο δολοφόνος ξέρει το γιατί. Εφτά απροσδόκητες ιστορίες εγκλήματος και μυστηρίου, αγγλ. έκδ.: Νέα Υόρκη: AuthorHouse, 2011, 324 σελ. ISBN: 978-1456786618

 

Ο δολοφόνος ξέρει το γιατί. Εφτά απροσδόκητες ιστορίες εγκλήματος και μυστηρίου τιτλοφορείται το πρώτο βιβλίο του Γιάννη Μητσόπουλου, που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2011 από τον οίκο AuthorHouse. Πρόκειται για ένα δροσερό καλοκαιρινό ανάγνωσμα, μια συλλογή διηγημάτων, «στιγμές εγκλήματος και μυστηρίου» που κρατούν διαρκώς ζωντανό το ενδιαφέρον, χάρις στην πλοκή και την ευρηματικότητά τους.

Παρ’ όλο που όλες οι ιστορίες μιλούν για φρικτούς φόνους, αιμοσταγείς δολοφόνους και εγκλήματα πάθους, οι αποτρόπαιες πράξεις είναι λουσμένες στο εκτυφλωτικό ελληνικό φως. Συχνά διαδραματίζονται με φόντο θαλασσινό –απηχώντας τη μεγάλη αγάπη του συγγραφέα για τη θάλασσα– ή σε κάποιο κυκλαδίτικο νησί. Η αγάπη του Γιάννη Μητσόπουλου για τον τόπο του είναι φανερή, αφού και ο ίδιος επέλεξε να επιστρέψει στην πατρίδα ύστερα από μακρά και επιτυχημένη δημοσιογραφική καριέρα στο εξωτερικό, ως ανταποκριτής της ΕΡΤ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ως ρεπόρτερ στην τηλεόραση», σημειώνει ο συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, «ήμουν αναγκασμένος να πω μια ιστορία μέσα σε τριάντα δευτερόλεπτα. Αυτή την ίδια αντίληψη του δράματος διατήρησα γράφοντας και αυτό το βιβλίο. Υπάρχει δράση σε κάθε σελίδα. Ο αναγνώστης της εποχής του διαδικτύου δεν έχει χρόνο. Θέλει γρήγορα να ξέρει την εξέλιξη. Μια άλλη πληροφορία έρχεται να του αποσπάσει την προσοχή».

Το πρώτο από τα διηγήματα, «Το σπίτι με τις πικροδάφνες», μεταφέρει μνήμες της μεταπολεμικής Αθήνας. Ίντριγκες, ανεκπλήρωτοι έρωτες, παράνομες σχέσεις, εκδίκηση δένουν σε ένα κλίμα ρομαντισμού. Όταν το μεγάλο μυστικό ξεκλειδώνεται, όλα τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους. Εμμονές, ανεκπλήρωτος πόθος και αναζήτηση της άπιαστης ευτυχίας με όχημα «Το κόκκινο αυτοκίνητο»: ιλιγγιώδεις ταχύτητες αναπτύσσονται στην παραλιακή και εφήμερες σχέσεις μέσω του Facebook. 

Στην «Έμπνευση», η δράση μεταφέρεται στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στην Πάρο, με σκηνικό το Συμπόσιο Γλυπτικής που πράγματι διοργανώθηκε στο νησί. Τέχνη και ζηλοτυπία συμπλέκονται σε μια ιστορία πάθους, με ευφάνταστα ευρήματα. Στον «Κώδικα Επίδαυρος» ο φροντιστής σκηνικών Αγαμέμνονας συγκρούεται με την ηθοποιό μητέρα των παιδιών του, Ορέστη και Ηλέκτρας. Το οικογενειακό δράμα κορυφώνεται στις υπόγειες στοές του Ασκληπιείου της Αργολίδας, αλλά και στη Νέα Υόρκη: απαγωγή, αιμομιξία, αναπόδεικτη πατρότητα, πάθη που κινούνται ανάμεσα στο σήμερα και την αρχαία τραγωδία.

Οι εφιάλτες από το μέτωπο του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο στοιχειώνουν τη ζωή του στρατιώτη. «Γοργόνα» είναι ο τίτλος του πέμπτου διηγήματος, αλλά και το όνομα του σκάφους με το οποίο ο απόμαχος δραπετεύει. Η μικρή Μπουκού, το προσφυγόπουλο, τον βοηθά να ξεχάσει τους εφιάλτες του, μέχρι τη μυστηριώδη της εξαφάνιση. Στον «Δάσκαλο», οι αναμνήσεις από τη Σχολή Ναυτοπαίδων του Πόρου οδηγούν τον καταπιεσμένο ήρωα σε δύο φόνους εκ προμελέτης: σε έναν ολοκληρωμένο και σε ένα παραλίγο τέλειο έγκλημα, με μοιραία έκβαση. Ο «Κύριος Ακίνδυνος» πρωταγωνιστεί στην έβδομη και τελευταία ιστορία παθολογικής ζήλιας, όπου μια απίστευτη πλεκτάνη με καταιγιστική δράση εκτυλίσσεται από το Ψυχικό ώς τη Ραφήνα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί μεταφρασμένο ήδη στα αγγλικά και στα ιταλικά. Περισσότερες πληροφορίες στους εξής ιστότοπους:     

www.thekillerknowswhy.com

http://bookstore.authorhouse.com/AdvancedSearch/Default.aspx?SearchTerm=The%20killer%20knows%20why 

https://www.youtube.com/watch?v=4p_8pECoMgg 

 


..