Ρεσιτάλ βιολιού από τη Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΛΛΟΥΧΟΣ

Danae Papamattheou-Matschke, Violin Recital (Uwe Matschke, πιάνο) (ΙRIDA Classical, 2012).

 

Κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες, από τη δισκογραφική εταιρεία IRIDA Classical, νέο CD με τη νεαρή αλλά ήδη πολυβραβευμένη βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε, υπότροφο του Ιδρύματος, σε ρεπερτόριο για σόλο βιολί (Σονάτα Μπαχ σε σολ ελάσσονα) αλλά και για βιολί και πιάνο, όπως έργα του Εrnest Βloch, του Δημήτρη Τερζάκη (Sprüche im Wind: 10 μινιατούρες, έργο του 2009, αφιερωμένο από τον γνωστό Έλληνα συνθέτη, που δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες στη Γερμανία, στη νεαρή σολίστ) και του César Franck (η περίφημη και απαιτητική Σονάτα σε λα μείζονα).

Η 24χρονη σήμερα βιολονίστα μεγάλωσε σε μουσικό περιβάλλον. Άλλωστε, ο πατέρας της, ο Uwe Matschke, σολίστ πιάνου και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης), τη συνοδεύει με περισσή συνέπεια και φροντίδα (και) σε αυτή την ηχογράφηση, αλλά και σε πολλές συναυλιακές της εμφανίσεις εντός και εκτός Ελλάδας. Από τα 13 της χρόνια, η Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε βραβεύεται σε διαγωνισμούς και έχει τιμηθεί κατ’ επανάληψη με υποτροφίες για τις σπουδές της (φέτος ολοκληρώνει τον μεταπτυχιακό της κύκλο στο φημισμένο Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ, κορυφαίο μουσικό πανεπιστήμιο της Αυστρίας, στο οποίο και έχει επιλεγεί ως κοντσερτίνο στα συμφωνικά του σχήματα, για σημαντικές συναυλίες, μεταξύ των υψηλοτάτου επιπέδου συμφοιτητών της στις τάξεις βιολιού.

Η ταλαντούχα μουσικός διακρίνεται ιδιαίτερα για τον έλεγχο του μουσικού οργάνου της, όχι μόνο σε δεξιοτεχνικά δυσκολότατες σελίδες του ρεπερτορίου, αλλά και σε έργα με μεγάλες ερμηνευτικές απαιτήσεις, όπως τα έργα του Bach για σόλο βιολί, όπου ο ήχος της έχει σταθερότητα και διαύγεια, φωτίζει αξιοσημείωτες λεπτομέρειες, ενώ η ερμηνεία της παραμένει στιβαρή και λεπτοδουλεμένη ταυτόχρονα. Σε έργα όπως η Σονάτα του Franck, η διαχείριση του χρόνου στη μελωδική γραμμή θυμίζει βιολονίστες πολύ περισσότερο έμπειρους, καθώς η μουσικός έχει ορμή, κατεύθυνση, γραμμή φράσης αλλά και διαύγεια σκέψης, παραμένει πιστή στις οδηγίες του συνθέτη, με χαρακτηριστικά την καθαρότητα και τη συνέπεια στην παρτιτούρα, με υψηλής αισθητικής επιλογές σε σχέση με τα ηχοχρώματα, την ένταση, τον έλεγχο του δοξαριού και τη σωστή τονική άρθρωση. Το παίξιμό της αποπνέει σιγουριά, ακόμη και σε ακραίες τεχνικά ή ερμηνευτικά στιγμές, είτε κινείται στο αυστηρό ρεπερτόριο του μπαρόκ, είτε στο θυελλώδες και πολύχρωμο δεύτερο μέρος της Σονάτας του Franck, είτε ακόμη και στον χώρο της σύγχρονης μουσικής και των έργων του 21ου αιώνα, όπως το εν λόγω (σε πρώτη παγκόσμια ηχογράφηση) έργο του Δημήτρη Τερζάκη, όπου δείχνει τις αυξημένες της ικανότητες αποκωδικοποίησης και συνεννόησης με μουσικά κείμενα άλλης κατεύθυνσης. 

Η Δανάη Παπαματθαίου-Μatschke είναι ήδη, παρά το νεαρό της ηλικίας της, μια σολίστ βιολιού που ξεχωρίζει, με αξιοσημείωτες επιδόσεις και παρουσία σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών πολλών χωρών και στον χώρο της δισκογραφίας, τόσο στο ρεπερτόριο για σόλο βιολί όσο και στα έργα μουσικής δωματίου, αλλά και συμπράττοντας κατ’ επανάληψη με κορυφαίες ορχήστρες και μαέστρους σε κοντσέρτα για βιολί και ορχήστρα. Διαθέτει έναν μεστό και ζεστό ήχο που γοητεύει, γνώσεις στέρεες και αποκρυσταλλωμένες γύρω από το όργανο και το ρεπερτόριό του, δεξιοτεχνική αρτιότητα και ερμηνευτική πληρότητα. Θα ακούσουμε πολλά ακόμη από το δοξάρι της, και τα περιμένουμε με χαμόγελο ευτυχούς ακρόασης.            

                                                             

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας