Σκηνοθεσία
Γρηγόρης Βαρδαρινός
 

Απόφοιτος του Κολεγίου Τέχνης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, στο οποίο φοίτησε με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, o Γρηγόρης Βαρδαρινός είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Σκηνοθεσία Κινηματογράφου. Η διπλωματική του ταινία, η μικρού μήκους μαύρη κωμωδία Talking Piranhas, κέρδισε τις εντυπώσεις διεθνώς, ξεκινώντας τη φεστιβαλική της πορεία με μια υποψηφιότητα για το βραβείο BAFTA Scotland New Talent Award 2010 in Fiction και ολοκληρώνοντάς την με την απονομή του βραβείου Gold Panda Award for Most Innovative Film 2011 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sichuan στην Κίνα.

Στη νέα του μικρού μήκους ταινία The Noir Project καινοτομεί ακόμη μία φορά, δοκιμάζοντας να συνδυάσει τo φιλμ νουάρ και τη δράση των ηθοποιών με το animation. Πρόκειται για ταινία μυθοπλασίας, η οποία πραγματεύεται την ενδοοικογενειακή βία, αλλά αποπνέει ελπίδα και μεταδίδει ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα θάρρους και επιμονής απέναντι στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Όπως εξηγεί ο ίδιος ο σκηνοθέτης, «αφορμή για την παραγωγή αυτής της ταινίας στάθηκε το γεγονός ότι, παρά τη μαζική ενημέρωση του κοινού τα τελευταία χρόνια, η κακοποίηση των γυναικών παραμένει σε πολύ υψηλά ποσοστά στη χώρα μας. Ενδεικτικά, οι κλήσεις στη Γραμμή SOS 15900 έχουν αγγίξει τις 4.000 μέσα στον μόλις έναν χρόνο λειτουργίας της, ενώ μία στις τρεις γυναίκες πέφτει θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης. Η ταινία μας έχει στόχο να συμβάλει στην εξάπλωση του μηνύματος για την υποστήριξη των θυμάτων κακοποίησης και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών».

Στην ταινία παρακολουθούμε τον 16χρονο Ιάκωβο, ο οποίος αποφασίζει να σώσει τη μητέρα του, την Ελένη, από τα νύχια του μέθυσου, χαρτοπαίχτη πατέρα του, του Μανώλη, ο οποίος την κακοποιεί συστηματικά. Η ιστορία ξεκινά το βράδυ της μεγάλης απόδρασης, όταν ο Ιάκωβος καταφέρνει να θέσει σε εφαρμογή το προσεκτικά καταστρωμένο σχέδιο διαφυγής της μητέρας του και του ίδιου από την πατρική εστία. Το ίδιο απόγευμα, ο Ιάκωβος βλέπει ένα σημαδιακό όνειρο, που του δίνει κουράγιο και τον παρακινεί να ενεργήσει. Σε αυτό το όνειρο, το κόμικ που σχεδιάζει ο Ιάκωβος στον ελεύθερο χρόνο του, στο οποίο έχει δώσει τον τίτλο The Noir Project, ζωντανεύει, και οι χαρακτήρες, που καθρεφτίζουν τη νοσηρή πραγματικότητα στην οποία ζει, προμηνύουν με συμβολικό τρόπο τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν... Η πρεμιέρα της ταινίας προγραμματίζεται για το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, τον Σεπτέμβριο του 2013.

Επίσης, το νέο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ του Γρηγόρη Βαρδαρινού προβλήθηκε στις 7 Απριλίου 2013 από την ΕΡΤ. To Κρίτων o Ακροβάτης είναι το δεύτερο ντοκιμαντέρ του για λογαριασμό της ΕΡΤ, μετά την επιτυχημένη συνεργασία στο επεισόδιο «Μεχμέτ» της σειράς Εκτός των τειχών. Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς Ες αύριον τα σπουδαία παρακολουθεί τη ζωή του Κρίτωνα Αναστόπουλου, ο οποίος, στα 23 του χρόνια, είναι ο πρώτος Έλληνας ακροβάτης στο Τσίρκο του Ήλιου (Cirque du Soleil) και περιοδεύει τον τελευταίο χρόνο στην Αμερική με την παράσταση Amaluna. Η κάμερα του Γρηγόρη Βαρδαρινού ταξιδεύει στο Σηάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών για να «τρυπώσει» στο καμαρίνι του Κρίτωνα, τον ακολουθεί στο γυμναστήριο όπου προπονείται καθημερινά και μοιράζεται τις σκέψεις του για τη φύση και τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματός του.

 

Δείτε το trailer του The Noir Project.


Θάνος Αναστόπουλος
 

Τρία βραβεία απέσπασε η ταινία του Θάνου Αναστόπουλου Η Κόρη στην τέταρτη απονομή βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Πρόκειται για την τρίτη σκηνοθετική δουλειά του υποτρόφου, τέσσερα χρόνια μετά την επίσης επιτυχημένη Διόρθωσή του. Η Κόρη κέρδισε τα βραβεία Σκηνοθεσίας (Θ. Αναστόπουλος), Σεναρίου (Θ. Αναστόπουλος και Βασίλης Γιάτσης) και Φωτογραφίας (Ηλίας Αδάμης). Η ταινία αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά βιώνουν τη σημερινή βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα. Όταν ο πατέρας της εξαφανίζεται λόγω χρεών, η δεκατετράχρονη Μυρτώ, την οποία υποδύεται η Σαβίνα Αλιμάνι, αιχμαλωτίζει και κρατά όμηρο τον μικρό γιο του συνεταίρου του θεωρώντας τον υπεύθυνο για τη δεινή κατάσταση της οικογένειάς της. Παίζουν επίσης ο Γιώργος Συμεωνίδης, η Θεοδώρα Τζήμου, ο Ιερώνυμος Καλετσάνος και ο Άγγελος Παπαδήμας. Η ταινία προβλήθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Νύχτες Πρεμιέρας».