Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο: 20 χρόνια ελπίδα ζωής
   
Τα 20 χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή του συμπλήρωσε το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) και τα γιόρτασε στις 12 Ιουνίου 2013 με μια λιτή εκδήλωση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Στο διάστημα αυτό κατέκτησε την κορυφή της Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής και συνεχίζει την πορεία της προσφοράς προς τον ασθενή, η οποία είναι πολύτιμη στη σημερινή κρίσιμη οικονομική συγκυρία.

Στην επετειακή εκδήλωση που διοργανώθηκε στην κατάμεστη κεντρική σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών παρευρέθηκαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Τραγάκης, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, καθηγητές, ιατροί, το προσωπικό του ΩΚΚ αλλά και πλήθος κόσμου.

Στη σύντομη ομιλία του, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΩΚΚ, καθηγητής Ιωάννης Λεκάκης, αναφέρθηκε στην προσφορά του ΩΚΚ και στον κοινωφελή χαρακτήρα του, καθώς απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς που έχουν την ανάγκη του. Το 95% των ασθενών του, όπως είπε, είναι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Ο καθηγητής Λεκάκης ανακοίνωσε την ανανέωση του βιοϊατρικού εξοπλισμού του Κέντρου μέσω ΕΣΠΑ, ύψους 4.117.000 ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και στον νέο Κανονισμό Λειτουργίας που, μαζί με το σχεδιαζόμενο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης, σκοπό έχουν να δώσουν νέα πνοή στο Κέντρο. Επίσης, ο Ιωάννης Λεκάκης εξήρε την προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση τόσο για τη δωρεά του νοσοκομείου στο Κράτος όσο και για τη διαχρονική υποστήριξη που αυτό προσφέρει σε διάφορους τομείς λειτουργίας του νοσοκομείου. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου τόνισε πως το Ίδρυμα θα συνεχίσει να στηρίζει σταθερά το Ωνάσειο. Ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπαθανασίου μετέφερε το μήνυμα του αρχιεπισκόπου Αθηνών, ο οποίος επεσήμανε ότι το Ωνάσειο «άλλαξε μια ολόκληρη κοινωνική κουλτούρα σε ό,τι έχει σχέση με τα πολύ ευαίσθητα θέματα των παθήσεων της καρδιάς, την αναζήτηση λύσεων στο εξωτερικό και την οικονομική αφαίμαξη που αυτό συνεπάγεται».

Πριν από τη λειτουργία του ΩΚΚ στην Ελλάδα, επικρατούσε το μοναδικό φαινόμενο της φυγής ασθενών προς νοσηλεία στο εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι περίπου 40.000 ασθενείς αναζητούσαν κάθε χρόνο την ίασή τους στο εξωτερικό, με δαπάνες δεκάδων εκατομμυρίων σε συνάλλαγμα. Η λειτουργία του ΩΚΚ επέτρεψε σε πολλούς Έλληνες ασθενείς να αποκαταστήσουν την υγεία τους σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο στον τόπο τους, έδωσε τη δυνατότητα στους ιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό να επιτελέσουν την αποστολή τους με εξαιρετικές συνθήκες και ευεργέτησε το Κράτος με την εξοικονόμηση συναλλάγματος.

Ειδικότερα, κατά την εικοσαετία 1993–2013 πραγματοποιήθηκαν 34.000 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, 123 μεταμοσχεύσεις καρδιάς ή πνευμόνων, 118 εμφυτεύσεις συσκευών τεχνητής καρδιάς και περισσότερες από 1.000.000 ιατρικές επισκέψεις ή διαγνωστικές καρδιολογικές εξετάσεις στα Εξωτερικά Ιατρεία. Στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο και στο Εργαστήριο Επεμβατικής Ηλεκτροφυσιολογίας έγιναν 128.000 ιατρικές πράξεις. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες εξετάσεις: 233.000 υπέρηχοι καρδιάς, 74.000 εξετάσεις πυρηνικής ιατρικής, 32.000 αξονικές τομογραφίες καθώς και 10.000.000 αιματολογικές εξετάσεις.

Το όφελος των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης από τη διαφορά των νοσηλίων Ελλάδας και εξωτερικού, χωρίς να συνυπολογίζονται τα έξοδα των πολλαπλών μετεγχειρητικών επισκέψεων, ξεπερνά τα 640 εκατομμύρια δολάρια. Όσον αφορά το ασφαλιστικό προφίλ των ασθενών, πάνω από 95% των εσωτερικών ασθενών καλύπτονται από τα Δημόσια Ασφαλιστικά Ταμεία (ΕΟΠΥΥ), ενώ οι αμιγώς ιδιώτες ασθενείς είναι μόλις 1,2% και οι άποροι 0,10%.

Στη διάρκεια της επετειακής εκδήλωσης στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μίλησε επίσης ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την εικοσαετή λειτουργία του ΩΚΚ. Τόνισε ότι η Πολιτεία εμπιστεύεται το έργο του Κέντρου και, παρά τις πρωτοφανείς δημοσιονομικές δυσχέρειες, επιδιώκει την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του. Τέλος, έντονη συγκίνηση προκάλεσε στο ακροατήριο η εμπειρία της Ζωής Κωσταρίδη, η οποία δέχθηκε μόσχευμα καρδιάς το 2004 και στη συνέχεια έγινε μητέρα – η πρώτη Ελληνίδα που απέκτησε παιδί μετά τη μεταμόσχευση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία, στην οποία συμμετείχαν οι υπότροφοι και μέλη του Συνδέσμου Τάσος Αποστόλου, Διονύσης Μαλλούχος και Μυρσίνη Μαργαρίτη.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας