Η έκθεση του «Rethink Athens» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
ΓΡΑΦΕΙ Η ΗΩ ΠΑΣΧΟΥ
   

Η έκθεση των αποτελεσμάτων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού «Rethink Athens» που διοργάνωσε το Ίδρυμα Ωνάση πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από τις 27 Φεβρουαρίου 2013 μέχρι τις 6 Μαρτίου 2013 και αποτέλεσε για όλους τους επισκέπτες μια οπτική εμπειρία, αποκαλυπτική του τρόπου με τον οποίο το κέντρο της πόλης μπορεί να ξαναζήσει.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου, η ανασυγκρότηση του αθηναϊκού κέντρου με άξονα την Πανεπιστημίου περνά στη φάση της υλοποίησης και επιταχύνει τη δράση του «Rethink Athens»/«Ξανασκέψου την Αθήνα», με το όραμα να μεταμορφωθεί το κέντρο της Αθήνας σε χώρο για τους πολίτες, χωρίς αυτοκίνητα.

Το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης έκθεσης, την οποία επιμελήθηκε ο Πάνος Δραγώνας, είναι ότι παρουσίασε με μοναδικό τρόπο το σύνολο των προτάσεων που κατατέθηκαν. Ο θεατής-επισκέπτης συναντούσε στο κέντρο του εκθεσιακού χώρου μια εσωτερική «πλατεία», η οποία φιλοξενούσε τα 27 προπλάσματα-μακέτες που υποβλήθηκαν στο τελικό στάδιο του διαγωνισμού.

Στις μακέτες παρουσιάστηκαν σημεία του κέντρου της πόλης, όπως η Πλατεία Ομονοίας και η διασταύρωση των οδών Κοραή και Πανεπιστημίου, ενώ γύρω από την «κεντρική πλατεία» της έκθεσης είχαμε τη δυνατότητα να δούμε τα έργα που έλαβαν τα δύο βραβεία, τους δύο επαίνους και την εύφημο μνεία της επιτροπής. Παράλληλα, στους περιμετρικούς τοίχους του εκθεσιακού κέντρου της Στέγης υπήρχαν δείγματα των μελετών που κατατέθηκαν στο πρώτο στάδιο του διαγωνισμού και δεν έτυχαν κάποιας διάκρισης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η βραβευμένη ουτοπική πρόταση στην οποία συμμετείχε η Μυρτώ Κιούρτη, υπότροφος και μέλος του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση. Η υπότροφος, η οποία εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της στο ΕΜΠ με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, συμμετείχε στον διαγωνισμό από κοινού με τον αρχιτέκτονα Κώστα Τσιαμπάο και τον κοινωνιολόγο Παναγή Παναγιωτόπουλο. Σχετικά με τη βράβευσή της σχολίασε η ίδια: «Υπό μία έννοια, νιώθω σαν ένα “παιδί” του Ιδρύματος, το οποίο χαίρεται όταν επιβραβεύεται από εκείνον που το είχε εξαρχής στηρίξει. Στέλνω λοιπόν και πάλι τις θερμές μου ευχαριστίες προς το Ίδρυμα,  που με βοήθησε να πραγματοποιήσω τη διατριβή μου, η οποία και οδήγησε στη συγκεκριμένη πρότασή μου στον διαγωνισμό».

Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, όσο και η γραμματέας του ΔΣ του Ιδρύματος, Μαριάννα Μόσχου, τονίζουν στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης: «Η επιτροπή πιστεύει πως η πρώτη πρόταση έχει όλα τα χαρακτηριστικά που χρειάζονται για τη δυναμική επιστροφή της Αθήνας: είναι μια πρόταση απλή αλλά κάθε άλλο παρά απλοϊκή, απολύτως εφαρμόσιμη. Λειτουργική, πιστή στο πνεύμα της Αθήνας αλλά κυρίως στις προοπτικές και στις δυνατότητές της, με κέντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του».

Στη συνέχεια, μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασής της στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η έκθεση μεταφέρθηκε στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, δίνοντας την ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό να ενημερωθεί σχετικά με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού «Rethink Athens» και να μετάσχει στην προβληματική γύρω από την αναβάθμιση του κέντρου της πρωτεύουσας: μια διαδικασία η οποία θεωρείται εξαιρετικής σημασίας από τους διοργανωτές.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας