Διεθνής αναγνώριση για τον Αλέξανδρο του Handel από τον Γιώργο Πέτρου
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΛΛΟΥΧΟΣ

G. F. Handel, Alessandro (HWV 21), Όπερα σε 3 πράξεις, DECCA 2012, 478 4699 (Armonia Atenea, διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου, σολίστ: Cencic, Lezhneva, Gauvin, Sabata, Sancho, Sim, Khoroshev).


«…η ηχογράφηση σκαρφαλώνει στην κορυφή της κατηγορίας και ο Πέτρου παίρνει το χρίσμα του ανερχόμενου αστέρα ανάμεσα στους “χαιντελικούς” αρχιμουσικούς…»                                                                                                                      Opera News

Η πολύ επιτυχημένη και με διεθνή ευμενή απήχηση σειρά ηχογραφήσεων με επικεφαλής τον αρχιμουσικό Γιώργο Πέτρου στην εταιρεία MDG, σε όπερες παλιάς μουσικής αλλά και του Νικόλαου Μάντζαρου, έφερε ως φυσική συνέπεια τη συνεργασία του με τον δισκογραφικό κολοσσό στον χώρο της κλασικής μουσικής, την εταιρεία DECCA. Η ηχογράφηση της τρίπρακτης όπερας Alessandro [Αλέξανδρος] του G. F. Handel με την Καμεράτα –  Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, γνωστή πλέον διεθνώς με την επωνυμία Armonia Atenea (με όργανα εποχής και, στη διευρυμένη σύνθεσή της, με πνευστά, τσέμπαλο και άλλους μουσικούς που κατά περίπτωση απαιτούνται), υπό τη διεύθυνση του καλλιτεχνικού της διευθυντή Γιώργου Πέτρου, πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011 με χορηγία του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Συμμετέχουν μερικοί από τους μεγαλύτερους λυρικούς ερμηνευτές της μουσικής του 18ου αιώνα: ο διάσημος Κροάτης κόντρα-τενόρος Μαξ Εμάνουελ Τσέντσιτς ως Μέγας Αλέξανδρος, η Ρωσίδα σοπράνο Γιούλια Λέζνεβα ως Rossane, η Καναδή σοπράνο Κarina Gauvin ως Lisaura, ο Χavier Sabata ως Tassile, ο Juan Sancho ως Leonato, ο In-Sung Sim ως Clito και o Βασίλιεφ Κοροσέβ ως Cleone. Τα χορωδιακά αποσπάσματα της όπερας ερμηνεύει η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων σε μουσική διδασκαλία του Σταύρου Μπερή.

Τέσσερα από τα μεγαλύτερα και πιο έγκριτα μουσικά περιοδικά παγκόσμιας κυκλοφορίας, τα γαλλόφωνα Diapason και Classica, και τα βρετανικά BBC Music Magazine και International Record Review, έδωσαν τις σπουδαιότερες διακρίσεις τους στη νέα αυτή ηχογράφηση (κουτί με 3 CD), τοποθετώντας την στην κορυφή της λίστας με τα σημαντικότερα CD κλασικής μουσικής της χρονιάς 2012.

Πιο συγκεκριμένα, το Diapason απονέμει στον Alessandro την εξαιρετική διάκριση «Χρυσό Diapason» (Diapason d’Οr), τον προτείνει ως «Δίσκο του μήνα» και υποδέχεται την άφιξή του με τον χαρακτηρισμό «Το γεγονός» («L’événement»). Συμπεριλαμβάνει απόσπασμα από το έργο στο ειδικό CD με επιλογές από τις καλύτερες ηχογραφήσεις της χρονιάς το οποίο διανέμει δωρεάν στους αναγνώστες του (τεύχος Νοεμβρίου 2012) μαζί με φωτογραφία του αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου στο εξώφυλλο. Το Classica τού απονέμει τις διακρίσεις «Choc Classica» και «Choc Classica de l’Année 2012» στο τεύχος Δεκεμβρίου  2012/Ιανουαρίου 2013. To BBC Music Magazine το επιλέγει ως «Δίσκο του μήνα» στο χριστουγεννιάτικο (2012) τεύχος του και το International Record Review τού απονέμει την κορυφαία διάκριση IRR OUTSTANDING.

Οι σημαντικότατες αυτές διακρίσεις, τις οποίες για πρώτη φορά αποσπά ελληνική ορχήστρα, άνοιξαν τις πόρτες σπουδαίων αιθουσών και φεστιβάλ της Ευρώπης στην Καμεράτα και στον αρχιμουσικό της, τον Γιώργο Πέτρου. Σε σκηνοθεσία της κορυφαίας Αμερικανίδας χορογράφου Lucinda Childs, η όπερα θα ανεβεί (μετά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) και στη Βασιλική Όπερα των Βερσαλλιών (31 Μαΐου και 2 Ιουνίου 2013) και στο Φεστιβάλ Handel της πόλης Χάλλε στη Γερμανία, της γενέτειρας του Handel, στο περίφημο Θέατρο Goethe (8 και 10 Ιουνίου 2013). Σε  συναυλιακή μορφή, ο Alessandro θα παρουσιαστεί στην Όπερα του Βισύ (4 Ιουνίου 2013), στο Φεστιβάλ Enescu του Βουκουρεστίου (8 Σεπτεμβρίου 2013), στις φημισμένες αίθουσες Concertgebouw του Άμστερνταμ (21 Σεπτεμβρίου 2013), Salle Pleyel του Παρισιού (23 Σεπτεμβρίου 2013) και Theater an der Wien της Βιέννης (25 Σεπτεμβρίου 2013).

Οι κορυφαίες διακρίσεις για τον Αλέξανδρο του Γιώργου Πέτρου με την Καμεράτα έρχονται σε μια στιγμή που η χώρα μας περνάει μία από τις σκληρότερες περιόδους της ιστορίας της, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι, σε πείσμα των καιρών που ζούμε, ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως ένα από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα της πατρίδας μας.

Ενδεικτικός της απήχησης που είχε η δισκογραφική αυτή παραγωγή είναι  ο τίτλος «Εκθαμβωτικός, σπάνιος Χαίντελ!», που έχει επιλέξει ο κριτικός Paul Riley στο ΒΒC Music Magazine (τεύχος Δεκεμβρίου 2012) για την παρουσίαση του Αλέξανδρου ως Δίσκου του Μήνα. Ο έγκυρος αρθρογράφος συμπληρώνει ότι «η DECCA πήγε στην Ελλάδα  και ηχογράφησε ένα έργο για το οποίο μπορεί να είναι υπερήφανη. Εξαιρετικοί οι τρεις πρωταγωνιστές, έχουν στιγμές ερμηνείας εκπληκτικές. […] Η ηχογράφηση, πέρα από την ποιότητα της ερμηνείας των πρώτων ρόλων, παραμένει μία κατεξοχήν συνολική προσπάθεια, όπου οι τραγουδιστές εμπνέουν τους μουσικούς, και αντίστροφα, υπό τη –γεμάτη μεταδοτική ενέργεια– μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου. […] Εξίσου συναρπαστική είναι η εκ βαθέων ερμηνεία –σε όργανα εποχής– της Armonia Atenea. […] Η ρήση του Βιργιλίου αποδεικνύεται λάθος: ποτέ μη φοβάστε τους Δαναούς/Έλληνες που φέρουν δώρα όπως αυτό, ένα γενναιόδωρο άκουσμα που σου ανοίγει τα αυτιά! Μια αποκάλυψη».

Προσωπική του επιλογή χαρακτηρίζει τον Alessandro του Πέτρου ο Hugh Canning, του International Record Review (Ιανουάριος 2013): «Τα τελευταία χρόνια δεν απόλαυσα περισσότερο σε CD κάποια όπερα του Handel όσο αυτή την ηχογράφηση. Ας ελπίσουμε ότι η DECCA έχει περαιτέρω σχέδια για τον Πέτρου, τη Λέζνεβα και τον Τσέντσιτς στο ρεπερτόριο αυτό για το άμεσο μέλλον». Κολακευτικός ιδιαίτερα για τον Έλληνα μαέστρο και ο David Shengold (Opera Νews, Δεκέμβριος 2012): «Στη θαυμάσια αυτή ηχογράφηση του Σεπτεμβρίου του 2011, παρουσιάζεται ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου με την ευαίσθητη και υφολογικά συντονισμένη Armonia Atenea και μια δυναμική διανομή των τριών πρώτων ρόλων. […] Η ηχογράφηση αυτή της DECCA, που σηματοδοτεί την τέταρτη παρουσίαση της όπερας στη δισκογραφία, σκαρφαλώνει στην κορυφή της κατηγορίας και ο Πέτρου παίρνει το χρίσμα του ανερχόμενου αστέρα ανάμεσα στους “χαιντελικούς” αρχιμουσικούς».

Εξαιρετικές επισημάνσεις, τόσο για τον μαέστρο όσο και για την ορχήστρα,  και από τον Jürgen Gahre του Das Opernglas του Αμβούργου (Δεκέμβριος 2012): «Είναι εντυπωσιακό το ότι ο Πέτρου και η oρχήστρα Armonia Atenea αναδεικνύουν και δίνουν μορφή με ευαισθησία σε κάθε λεπτομέρεια, ιδιαίτερα στα μέρη που τα μελαγχολικά αισθήματα των δυστυχισμένων εραστών μετουσιώνονται σε οδυνηρά όμορφες μελωδίες». Τέλος, ο Richard Lorber σημειώνει στο Fonoforum.de (Δεκέμβριος 2012): «Η ελληνική ορχήστρα Armonia Atenea και ο μαέστρος Γιώργος Πέτρου, ο οποίος έχει ηχογραφήσει όπερες του Χαίντελ στο Dabringhaus και στο Grimm, αποτελούν ένα σύνολο που σχολιάζει έξυπνα τις κολορατούρες των τραγουδιστών και στρώνει ένα μαλακό χαλί για τους ακροβάτες της φωνής. Ο Πέτρου αφήνει την όπερα με τα πολυάριθμα όμορφα μέρη της να ρέει –χωρίς να επιβάλλεται– με τον διαυγή ήχο της ορχήστρας πανταχού παρόντα. Στη σοφή επιλογή του ρυθμού, προστίθεται η δεξιοτεχνία του συνόλου για την απόδοση του  σωστού συναισθήματος στα μοτίβα».

Μέγας χορηγός της Καμεράτα – Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής για την περίοδο 2011-2013 είναι το Ίδρυμα Ωνάση.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας