Κόβοντας την πίτα του 2013 στον Βοτανικό
   
Εντυπώσεις των ίδιων των υποτρόφων

Η κοπή της πίτας είναι παραδοσιακά η πιο πολυαναμενόμενη εκδήλωση του Συνδέσμου Υποτρόφων. Κάθε χρόνο αγκαλιάζεται με ενθουσιασμό από τα μέλη του και κάθε φορά μάς επιφυλάσσει δώρα και εκπλήξεις. Η φετινή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013, χαρακτηρίστηκε τόσο από την επιλογή ενός πραγματικά εναλλακτικού χώρου, του Βυρσοδεψείου, για τη φιλοξενία της βραδιάς, το οποίο έδωσε πρωτοποριακό αλλά και «μαγικό» τόνο σε αυτή την παραδοσιακή συνάθροιση, όσο όμως και από τον συνδυασμό της με μια θεατρική παράσταση. Την οργάνωση της επιτυχημένης εκδήλωσης συντόνισαν η Κέλλη Διαπούλη, η Κασσιανή Μπένου και η Ηώ Πάσχου.

Το Βυρσοδεψείο, ένα μεγάλο βιομηχανικό κτήριο στον Βοτανικό, υπήρξε το μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας δέρματος των Βαλκανίων κατά τον 19ο αιώνα. Χάρις στην αισθητική του αξία και την ιστορική του σημασία για την πόλη έχει κριθεί διατηρητέο. Ο επιβλητικός, ψηλοτάβανος χώρος, με τους απόηχους του σκληρού μόχθου, αποτέλεσε ιδεώδες σκηνικό για την παράσταση του έργου του Πούσκιν Γλέντι στον Καιρό της Πανούκλας από την ομάδα ΠΥΡ. Παρακολουθήσαμε μια ιστορία συγκλονιστικά επίκαιρη και βαθιά διαχρονική, όπως τη διηγείται ο Ρώσος ποιητής.

Το κοινό έρχεται αντιμέτωπο με ανθρώπινα ερωτήματα που μοιάζουν αιώνια: Τι είναι το Τέλος; Πώς το διαχειρίζεται ο άνθρωπος; Τι είναι η δύναμη της υπέρβασης; Από ποια σκοτεινή γωνιά της ανθρώπινης ύπαρξης ξεπηδάει και πόσο ισχυρή και απρόβλεπτη μπορεί να είναι; Ποια πρωτόγνωρη ευτυχία μπορεί να ανακαλύψει ο άνθρωπος εάν καταφέρει να υπερβεί την απελπισία του και να αντιμετωπίσει το τέλος, είτε αυτό είναι ο θάνατος, είτε το τέλος μιας εποχής, είτε το τέλος μιας χώρας, είτε το τέλος του κόσμου;

Αλλά, για τις εντυπώσεις τους από την παράσταση και την όλη εκδήλωση που ακολούθησε, ας αφήσουμε τους υποτρόφους να μιλήσουν οι ίδιοι:

«Διασχίζοντας τους ερημικούς δρόμους ανάμεσα σε παλιά εργοστάσια, η άφιξη στο Βυρσοδεψείο ήταν μια εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη», γράφει η χημικός μηχανικός Χαρά Καρακώστα. «Πριν προλάβω να χωνέψω τις εντυπώσεις μου από τον γεμάτο ενέργεια χώρο, η θεατρική παράσταση Γλέντι στον Καιρό της Πανούκλας ξεκινά· και από την αρχή μέχρι το τέλος μένω με έναν κόμπο στο στομάχι. Αρκετά δυναμική παράσταση!

»Σύντομα το κλίμα αλλάζει εντελώς… Κουβεντούλες με φίλους αλλά και νέες ενδιαφέρουσες γνωριμίες, με ένα ευχάριστο μουσικό φόντο. Η κοπή της πίτας συνοδεύτηκε από άλλη μία έκπληξη για μένα, καθώς στάθηκα αρκετά τυχερή ώστε να κερδίσω ένα πακέτο Φιλίας της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Σίγουρα θα το αξιοποιήσω πολύ σύντομα! Συγχαρητήρια για τη διοργάνωση της φετινής εκδήλωσης, και είμαι βέβαιη ότι και του χρόνου ο Σύνδεσμος Υποτρόφων θα μας επιφυλάξει κάτι εξίσου πρωτοποριακό», καταλήγει η Χαρά Καρακώστα.

Ο λόγος στην αρχαιολόγο Μαίρη Γκικάκη: «Η κοπή της πίτας είναι για τον Σύνδεσμό μας κάτι πολύ περισσότερο από μια τυπική κοσμική εκδήλωση-συνεστίαση για την ανταλλαγή ευχών και τη διατύπωση των καθιερωμένων. Το δυναμικό πλήθος που κατέκλυζε σταδιακά τον χώρο ερχόταν, πρώτα απ’ όλα, με μια γλυκιά προσμονή για την παράσταση Γλέντι στον Καιρό της Πανούκλας. Ο ίδιος ο χώρος του Βυρσοδεψείου, με την άνεση, τη λιτότητά του και τις πολλαπλές αναφορές σε βιομηχανικά παρελθόντα, οικεία αλλά και μακρινά, άνοιξε τα σωθικά του και μας δέχτηκε. Αμφιθεατρικά καθίσαμε και αντικρίσαμε το παράξενο σκηνικό, που χάρις στη μαεστρία των συντελεστών μεταμορφώθηκε στη χιονισμένη Ρωσία των αρχών του 19ου αι. Εκεί, όπου μια παρέα νεαρών γλεντζέδων αντιστεκόταν στο θανατικό που καιροφυλακτούσε ολόγυρα, πάλευε με τον εαυτό της για να βρει τελικά τη λύτρωση. 

»Στο πάρτι που ακολούθησε είχαμε τη δυνατότητα να ευφρανθούμε με το άφθονο φαγητό και ποτό, να συναντήσουμε παλιούς φίλους και να κάνουμε νέους. Γύρω από την πίτα, με τις ευχές του πρόεδρου του Ιδρύματος, του κυρίου Αντώνη Παπαδημητρίου, όπως επίσης και του προέδρου μας, του κυρίου Τάσου Μπουλμέτη, ενώθηκαν οι σκέψεις και οι επιθυμίες όλων μας για μια καλή και δημιουργική χρονιά, όπου το Ίδρυμα με ουσιαστικές παρεμβάσεις θα κάνει πάλι αισθητή την παρουσία του με σκοπό πάντα το καλύτερο.

»Ήμασταν όλοι εκεί για να μιλήσουμε για θέματα που ενδιαφέρουν τον Σύνδεσμο, για την επικαιρότητα, που όλους μάς απασχολεί, ή απλώς για να ανταμώσουμε. Διασκεδάσαμε ξέγνοιαστα μέχρις αργά χάρις στη φιλόξενη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος και του Συνδέσμου Υποτρόφων. Η επιτυχία της εκδήλωσης θα σηματοδοτήσει για το 2013 μια χρονιά σύσφιξης των δεσμών μεταξύ των μελών και ακόμη μεγαλύτερης συμβολής και συμμετοχής τους στο έργο του Συνδέσμου. Μέχρι την επόμενη φορά…!», σχολιάζει εν κατακλείδι η Μαίρη Γκικάκη.

Η αρχαιολόγος Nathalie Thomas, από το Πρόγραμμα Υποτροφιών προς Αλλοδαπούς, μεταφέρει τις εντυπώσεις της από τη χαρούμενη εκείνη βραδιά: «Οι υπότροφοι του Ιδρύματος Ωνάση», γράφει, «συναντηθήκαμε το βράδυ της 2ας Φεβρουαρίου στον Βοτανικό και με την ευκαιρία της κοπής της πίτας του Συνδέσμου ανταλλάξαμε τις εντυπώσεις μας με τους παλιούς και τους νέους υποτρόφους γύρω από τον μπουφέ και με ένα ποτήρι κρασί. Η κλήρωση των λαχνών χάρισε απλόχερα τα φετινά δώρα. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος μοίρασε τις ευχές του για την καινούργια χρονιά κόβοντας την πίτα του 2013. Η μουσική, τζαζ, ροκ, αλλά και πιο παραδοσιακή, έδωσε τον τόνο για μια βραδιά με πολύ κέφι. Ο χορός μάς παρέσυρε όλους και μας κράτησε στην πίστα ώς αργά το βράδυ!»

Μια σχετικά καινούργια υπότροφος, η γιατρός Χριστίνα Τσακαλή, περιγράφει τη βραδιά ως εξής: «Εκπλήσσομαι ευχάριστα, πρώτα απ’ όλα, με τις επιλογές των χώρων που κάνει το ΔΣ του Συνδέσμου. Όπως και στις τελευταίες εκδηλώσεις, έτσι και στην κοπή της πίτας του 2013, βρεθήκαμε σε έναν χώρο ιδιαίτερο, εναλλακτικό, που, απ’ όσο ξέρω, αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αφίξεις στον αθηναϊκό χάρτη. Πολύ ευχάριστο, επίσης, είναι το ότι οι συγκεντρώσεις είναι νεανικές και διασκεδαστικές, έχουν τη μορφή πάρτι, πράγμα που μας κάνει να θέλουμε ακόμη περισσότερο να παρευρισκόμαστε και να φέρνουμε μαζί τους φίλους μας. Ανήκω μάλιστα στους τυχερούς που κέρδισαν το δώρο του πακέτου Φιλίας της Στέγης! Ανυπομονώ για τις επόμενες εκδηλώσεις!»

Τέλος, ο υπότροφος σκηνοθέτης Νικόλας Μίχας μοιράζεται ως εξής τις εντυπώσεις του από την εκδήλωση: «Τα χαμόγελα και η θετική ενέργεια των μελών και του ΔΣ του Συνδέσμου γέμισαν τον μοντέρνο, βιομηχανικό χώρο του Βυρσοδεψείου, κάνοντας τη βραδιά πρωτότυπη, εναλλακτική, γλυκιά και ζεστή. Ήταν από τις πιο όμορφες εκδηλώσεις στις οποίες έχω βρεθεί, καθόλου μονότονη και βαρετή, αλλά με κέφι και όρεξη για να γιορταστεί το 2013 μαζί με φίλους. Μια πολύ ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική βραδιά!»

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας