Σημείωμα
Για την πόλη, τον πολιτισμό, την υγεία, τη συμμετοχή

Πολλοί από εμάς κρατάμε πια στο πορτοφόλι μας την Κάρτα Μέλους του Συνδέσμου Υποτρόφων. Είναι ένα αποδεικτικό της συμμετοχής μας στην «οικογένεια» του Συνδέσμου, το οποίο εξασφαλίζει την πρόσβασή μας στις ποικίλες δραστηριότητές του, παρακάμπτοντας χρονοβόρες διαδικασίες. Για όσους δεν την έχουν προμηθευτεί ακόμη, αρκεί η αποστολή της φωτογραφίας τους, με το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμό τους, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γραμματείας του Συνδέσμου: hsyrou.contact@onassis.gr. Απώτερος στόχος είναι η Κάρτα Μέλους να δίνει μελλοντικά στους κατόχους της πρόσβαση σε επιλεγμένες υπηρεσίες, χώρους, καταστήματα και εκδηλώσεις. 

Στο μεταξύ, οι αξιόλογες δραστηριότητες του Συνδέσμου συνεχίζονται και επεκτείνονται σε νέους συναρπαστικούς τομείς. Μετά την ξενάγηση στην Εθνική Βιβλιοθήκη και τη γνωριμία με τους θησαυρούς της (βλ. την αναλυτική παρουσίαση στο τρέχον τεύχος), ακολούθησε η επίσκεψη στο Θέατρο του Διονύσου, στο πλαίσιο της απόφασης του ΔΣ του Συνδέσμου να γίνει ανάδοχός του σε συνεργασία με την κίνηση πολιτών ΔΙΑΖΩΜΑ. 

Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε τώρα να παρακολουθήσουμε, την Κυριακή 21 Απριλίου, τη διεθνή διοργάνωση του «TEDMED Live Athens», που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του παγκόσμιου συνεδρίου TEDMED. Το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με την υποστήριξη και τη συνεργασία του Συνδέσμου Υποτρόφων.

Το TEDMED είναι ένα διαδραστικό συνέδριο το οποίo απευθύνεται στο ευρύ κοινό και επικεντρώνεται σε θέματα όπως η καινοτομία στην επιστήμη, η ιατρική και η υγεία γενικότερα. Τη διοργάνωση στην Ελλάδα έχει αναλάβει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός SciCo σε συνεργασία με το διεθνές δίκτυο TEDMED. Μεταξύ άλλων, στους ομιλητές περιλαμβάνονται ο ψυχίατρος Παντελεήμων Γιαννακόπουλος, διευθυντής στην Ψυχιατρική Κλινική των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της Γενεύης (HUG)· ο βραβευμένος Βρετανός καινοτόμος Alex Butler, κορυφαίος στο ψηφιακό marketing στον χώρο της υγείας· ο Jack Andraka, ο δεκαπεντάχρονος Αμερικανός μαθητής λυκείου ο οποίος έχει εφεύρει έναν εύκολο και αξιόπιστο τρόπο για την ταχεία και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος, των ωοθηκών και του πνεύμονα· η βιοεπιστήμονας Δέσποινα Σανούδου, επίκουρη καθηγήτρια στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών· ο Jetse Goris, εκπαιδευτικός σύμβουλος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Χρόνινγκεν (Ολλανδίας)· ο ερευνητής δρ Ιωάννης Γούσιας· ο ιατρός δρ Στέλιος Κυμπουρόπουλος· ο Amadeus R. Mason, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory (ΗΠΑ)· η σχεδιάστρια και διαγνωστική ραδιολόγος Brooke Roberts· ο Manica Balasegaram των Γιατρών Χωρίς Σύνορα· ο Ben Matteo, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Eos Neuroscience, και η Ομάδα Symbiosis.

Το ολοήμερο συνέδριο θα περιλαμβάνει –εκτός από τις 15 ομιλίες– μουσική, τέχνη και παράλληλες δράσεις. Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι «Health Forward». Η αποστολή του TEDMED Live Athens είναι να ενισχυθεί η κοινωνική πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης μέσω της καινοτομίας.

Τις εργασίες αναμένεται να τις παρακολουθήσουν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών περισσότεροι από οκτακόσιοι πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας, μη κερδοσκοπικών οργανισμών αλλά και κρατικών φορέων από τον χώρο της Υγείας. Η εκδήλωση θα αναμεταδίδεται επίσης ζωντανά, ώστε οι συζητήσεις του TEDMED Live Athens να επεκταθούν σε ένα παγκόσμιο ακροατήριο.

Τον επόμενο μήνα, και συγκεκριμένα στις 13 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Υποτρόφων για την Οικονομία και τις Επιχειρήσεις, το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει στο πάνελ των ομιλητών κορυφαία ονόματα του χώρου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και πολλοί υπότροφοι. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε στο σχετικό άρθρο.

Οι επόμενες ημερομηνίες που πρέπει να σημειώσουμε είναι η 6η και 7η Ιουλίου, κατά τις οποίες, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών, την οποία διευθύνει ο υπότροφος σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης. Όπως απέδειξε η προηγούμενη σχετική διοργάνωση, πέρυσι το καλοκαίρι, πρόκειται για ένα εξαιρετικό θέαμα υψηλού επιπέδου. Θα το περιμένουμε με χαρά.

Τέλος, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού «Rethink Athens» δεν σηματοδοτεί τη λήξη των συζητήσεων και των προβληματισμών σχετικά με την τύχη του κέντρου της πρωτεύουσας. Το έργο αυτό μάς παροτρύνει να ξανασκεφτούμε οραματικά την Αθήνα, να ξαναδώσουμε νόημα, αξία και ζωή στο κέντρο της και να ξαναθυμηθούμε ότι έχουμε όλοι δικαίωμα σε μια φιλική, λειτουργική και ελκυστική πόλη, η οποία θα προσφέρεται ταυτόχρονα στη δουλειά, στην κατοικία και στο εμπόριο, στον πολιτισμό και στην απόλαυση του ελεύθερου χρόνου. 

Με δεδομένη την ενεργό συμμετοχή του Συνδέσμου Υποτρόφων στα κοινωνικά δρώμενα και την ενθάρρυνση των μελών του να εμπλακούν στις καλλιτεχνικές και επιστημονικές εκδηλώσεις του, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να υιοθετήσει έναν ιδιαίτερο προγραμματισμό με υπαίθριες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του «Rethink Athens» και να προεκτείνει τους άξονες που ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες, στο πλαίσιο ενός γενικότερου προβληματισμού σχετικά με τη θέση όλων μας ως πολιτών: «Θεωρώ, κάνω κριτική στο παρελθόν μου, στις πράξεις μου, αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, αλλά και επανασχεδιάζω το μέλλον μου, τη στάση μου, το βλέμμα μου, το σώμα μου, τους ήχους μου, την αφήγησή μου». Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος μάς καλεί να καταθέσουμε τις προτάσεις και τις ιδέες μας συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα την οποία θα αποστείλουμε έως τις 30 Απριλίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση hsyrou.contact@onassis.gr.

Τέλος, το ΔΣ του Συνδέσμου ανακοινώνει μιαν αλλαγή στη σύνθεσή του: νέο μέλος του, από τις 4 Απριλίου 2013, αναδείχθηκε ο Παύλος Σαράφης, ύστερα από κλήρωση με την ισοψηφήσασα αναπληρωματική Ζωή Απειρανθίτου. Ο λέκτορας Νοσηλευτικής Παύλος Σαράφης καταλαμβάνει τη θέση της Μυρτώς Γεωργακοπούλου, η οποία θα εγκατασταθεί στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους.

Λήδα Μπουζάλη

 


..