Ξενάγηση στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων
   
To πλοίο – οι θησαυροί – o Mηχανισμός

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Οκτωβρίου η ειδική ξενάγηση των μελών του Συνδέσμου στη νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. To πλοίο – οι θησαυροί – o Μηχανισμός». Την έκθεση συνδιοργανώνουν το Μουσείο με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), την Ομάδα Μελέτης Μηχανισμού Αντικυθήρων και την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Στη διοργάνωση συνεργάζονται επίσης η Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Νομισματικό Μουσείο και η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Στην έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά το σύνολο των ευρημάτων τα οποία ανελκύστηκαν από το περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων κατά τα έτη 1900-1901 και 1976. Κατά την πρώτη φάση (1900-1901), η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από σφουγγαράδες της Σύμης με τη συνδρομή πλοίων του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού, εγκαινιάζοντας έτσι την ενάλια αρχαιολογία στην Ελλάδα. Οι έρευνες του 1976 διενεργήθηκαν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη συνδρομή του ωκεανογραφικού πλοίου Calypso του Jacques-Yves Cousteau. 

Στο πρώτο μέρος της ξενάγησης, η δρ Αναστασία Γκαδόλου, αρχαιολόγος του Μουσείου και μέλος της ομάδας εργασίας της έκθεσης, χάρισε στους παρισταμένους μια εμβριθή ανάλυση και συγχρόνως μια γοητευτική περιδιάβαση στο σωζόμενο τμήμα του πλοίου και στους θησαυρούς του, εστιάζοντας: 

Στα μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, που ανελκύστηκε μαζί με τις άλλες αρχαιότητες του ναυαγίου, εισήγαγε στη συνέχεια τα μέλη μας, με μεθοδικότητα και ακρίβεια, ο Ευθύμιος Νικολαΐδης, διευθυντής ερευνών στον τομέα Ιστορίας των Επιστημών του ΕΙΕ. Ο Μηχανισμός, δημιούργημα του β΄ μισού του 2ου αι. π.Χ., περιλαμβάνει οδοντωτούς τροχούς, κλίμακες, άξονες και δείκτες. Οι επιγραφές στις επιφάνειές του σχετίζονται με αστρονομικούς και ημερολογιακούς υπολογισμούς, ενώ οι επιγραφές στις μεταλλικές πλάκες που τον προστάτευαν αφορούν τις οδηγίες χρήσης του οργάνου. Σύμφωνα με την κρατούσα άποψη, «είναι ο αρχαιότερος πολυσύνθετος αστρονομικός φορητός υπολογιστής με τον οποίον προσδιορίζονταν οι θέσεις του Ήλιου, της Σελήνης, και πιθανότατα των πέντε γνωστών κατά την αρχαιότητα πλανητών». Παράλληλα, «χρησιμοποιείτο για την πρόβλεψη των εκλείψεων του Ήλιου και της Σελήνης, για την τήρηση ενός πολυετούς ηλιακού-σεληνιακού ημερολογίου με μεγάλη ακρίβεια, καθώς και για την πρόβλεψη του χρόνου τέλεσης των Πανελλήνιων Αγώνων (στην Ολυμπία, τη Νεμέα, την Ισθμία, τους Δελφούς και τη Δωδώνη)». Η πολυπλοκότητα του Μηχανισμού αποκαλύπτει την ύπαρξη προηγμένης τεχνολογίας στην Αρχαία Ελλάδα, το εύρος και τη σημασία της οποίας επιχειρεί να προσδιορίσει η σύγχρονη έρευνα. 

Πέραν της αισθητικής απόλαυσης, ο Έφηβος και οι λοιποί θησαυροί του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, σε συνδυασμό με την ιδιότυπη και σαγηνευτική τεχνογνωσία που αποδεικνύει ο Μηχανισμός, έφεραν σε όλους μας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα από το παρελθόν αυτού του τόπου, φωτίζοντας όχι μόνο το μυαλό αλλά και την ψυχή μας. 

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας