Με επίκεντρο την Ορέστεια στη Νέα Υόρκη
   

Η Ορέστεια του Αισχύλου αποτέλεσε το επίκεντρο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης και δραματοποιημένης ανάγνωσης που διοργάνωσε το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2012 στη Νέα Υόρκη.

Στο πάνελ της συζήτησης, με τίτλο «Δαμάζοντας τις Ευμενίδες στη σύγχρονη Ευρώπη: Μια συζήτηση εμπνευσμένη από την Ορέστεια», συμμετείχαν: η Christiane Lemke, καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Leibniz του Ανόβερου και διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet∙ ο Peter Meineck, καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Aquila, ο οποίος ειδικεύεται στην ιστορία, την πρόσληψη και την απόδοση του αρχαίου δράματος∙ και ο Tobias Maehler, ηθοποιός, σκηνοθέτης και ιδρυτής του πρότζεκτ creActor. Τη συζήτηση συντόνισε ο Martin Rauchbauer, διευθυντής του Deutsches Haus στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια, πέντε νέοι ηθοποιοί, μέλη της θεατρικής ομάδας creActor, παρουσίασαν τη δραματοποιημένη ανάγνωση της Ορέστειας, καρπό της σειράς εργαστηρίων που είχαν παρακολουθήσει με τον κορυφαίο Γερμανό σκηνοθέτη Peter Stein στο κτήμα του στην Ούμπρια της Ιταλίας.    

«Η τριλογία του Αισχύλου Ορέστεια παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από 2.500 χρόνια στην Αθήνα∙ ωστόσο, ορισμένα από τα ζητήματα που εγείρει η τραγωδία αυτή μοιάζουν εξαιρετικά επίκαιρα στη σημερινή Ευρώπη, η οποία πλήττεται από την κρίση», αναφέρει στο σκεπτικό της η ομάδα creActor. «Όταν, στις Ευμενίδες, η θεά της σοφίας, η Αθηνά, μεταμορφώνει σε καλοπροαίρετα πνεύματα τις αποφασισμένες να σκοτώσουν τον Ορέστη Ερινύες, η τραγωδία μάς δείχνει πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τις φαινομενικά ανυπέρβλητα διενέξεις. Η Ορέστεια προβλέπει τα σύγχρονα πάθη, τις ανησυχίες και τις συγκρούσεις στην Ευρώπη, αλλά και τις απελπισμένες προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα. Αποτελεί, επίσης, το πρώτο θεατρικό έργο που ασχολείται με τις αξίες της κοινωνίας των πολιτών, της λογικής και της δικαιοσύνης στη Δημοκρατία».

Τη σκηνοθεσία της δραματοποιημένης ανάγνωσης ανέλαβε ο Tobias Maehler, ενώ η Ευθαλία Παπακώστα συμμετείχε διαβάζοντας το αρχαίο ελληνικό κείμενο.

Βίντεο
Δείτε το βίντεο
Βίντεο
Δείτε αποσπάσματα
Κορυφή της σελίδας