Σημείωμα
Με πνεύμα εθελοντισμού

Πολύ πριν εκδηλωθεί το ρεύμα της αλληλοβοήθειας και της αφιλοκερδούς προσφοράς –απόρροια της οικονομικής κρίσης που βιώνει ο τόπος–, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων είχε αναγάγει τον εθελοντισμό σε κεντρική φιλοσοφία του. Ήδη από την ίδρυσή του, οι υπότροφοι συμβάλλουν εθελοντικά στο έργο του Συνδέσμου, εν είδει ανταπόδοσης για την ηθική και υλική υποστήριξη που έλαβαν από το Ίδρυμα Ωνάση στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας τους. Το πνεύμα του εθελοντισμού εξακολουθεί να διέπει όλες τις πρωτοβουλίες του Συνδέσμου και αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο σε άξονα των δράσεών του. Πρόσφατα παραδείγματα, ο σχεδιασμός της αφίσας για την ημερίδα «Το Σώμα σε Κρίση» από την υπότροφο γραφίστρια Σοφία Παπαδημητρίου, μιας αφίσας «δυνατής» ως προς το μήνυμα και τον συμβολισμό της, καθώς και η συμμετοχή πολλών υποτρόφων στη διοργάνωση της περσινής χριστουγεννιάτικης γιορτής στη Στοά του Βιβλίου.

Από το ίδιο πνεύμα προσφοράς διέπονται οι υπότροφοι και άλλοι φίλοι του Συνδέσμου που αναλαμβάνουν κάθε φορά να ξεναγήσουν τα μέλη του σε σημαντικές εκθέσεις, όπως ο υπότροφος Αντώνης Τσάκαλος, επιμελητής αρχαιοτήτων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, που ξενάγησε τα μέλη του Συνδέσμου στο Μουσείο τον περασμένο Μάιο, και οι καλλιτέχνες Νίνα Παπακωνσταντίνου και Γιώργος Χατζημιχάλης, που υποδέχθηκαν τους υποτρόφους στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης τον περασμένο Μάρτιο.

Αθρόα ήταν η συμμετοχή και μεγάλη η επιτυχία της ξενάγησης στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από τη δρα Αναστασία Γκαδόλου, αρχαιολόγο, και τον Ευθύμιο Νικολαΐδη, διευθυντή ερευνών στον τομέα Ιστορίας των Επιστημών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Ο αριθμός των μελών του Συνδέσμου που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην ξενάγηση ήταν τόσο μεγάλος, ώστε αποφασίστηκε να επαναληφθεί τον Μάρτιο του 2013. Για τον σκοπό αυτόν, παρακαλούνται όσοι θα ήθελαν να λάβουν μέρος στη νέα ξενάγηση να δηλώσουν από τώρα συμμετοχή στη Γραμματεία του Συνδέσμου.

Η επόμενη ξενάγηση που έχει προγραμματίσει ο Σύνδεσμος θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιανουαρίου 2013, στους θησαυρούς της Εθνικής Βιβλιοθήκης, οι οποίοι στεγάζονται από το 1903 στο νεοκλασικό κτίριο που σχεδιάστηκε από τον Θεόφιλο Χάνσεν και οικοδομήθηκε υπό την επίβλεψη του Ερνέστου Τσίλλερ, με χρηματοδότες τους αδελφούς Παναγή, Μαρίνο και Ανδρέα Βαλλιάνο.

Το πρόγραμμα ξεναγήσεων του Συνδέσμου περιλαμβάνει επίσης το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο βρίσκεται στην Πλάκα, στη βόρεια πλευρά της Ακρόπολης, ακριβώς πάνω από τους Αέρηδες. Στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο της οικίας Κλεάνθους, η οποία είναι γνωστότερη ως «Παλιό Πανεπιστήμιο», καθώς φιλοξένησε το πρώτο Πανεπιστήμιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους τα τέσσερα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, 1837-1841. Το κτίριο αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα δείγματα προοθωνικής αρχιτεκτονικής της Αθήνας. Η ποικιλία των συλλογών του Μουσείου και η εντυπωσιακή θέα μετατρέπουν την επίσκεψη σε μια μαγευτική περιπέτεια στον χώρο της επιστήμης, της ιστορίας και της τέχνης. 

Λήδα Μπουζάλη

 


..