Η τελετή απονομής των Διεθνών Βραβείων Ωνάση για τη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά

Περισσότεροι από 400 κορυφαίοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου του Λονδίνου, νομπελίστες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, ακαδημαϊκοί και διπλωμάτες παρευρέθηκαν στην τελετή απονομής των Διεθνών Βραβείων Ωνάση για τη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2012 στο ιστορικό Guildhall της βρετανικής πρωτεύουσας.

Τα υψηλού κύρους βραβεία, καθένα από τα οποία συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 200.000 δολαρίων, αποτελούν χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και απονέμονται κάθε τρία χρόνια από το Cass Business School του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα. Στην επιτροπή επιλογής συμμετέχουν διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, μεταξύ των οποίων και δύο επιστήμονες που έχουν τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ.

Τα βραβεία στους καθηγητές Stephen Ross, Elhanan Helpman, Ernst Frankel, Richard Goss και Arnljot Stromme Svendesn απένειμε ο τιμώμενος προσκεκλημένος σερ Winfried Bischoff, πρόεδρος του τραπεζικού ομίλου Lloyds. 


Οι βραβευθέντες 

Το Βραβείο για τα Χρηματοοικονομικά παρέλαβε ο καθηγητής Stephen Ross από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Sloan του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ), ευρύτερα γνωστός για την επινόηση της «θεωρίας αντισταθμιστικής τιμολόγησης» [«Arbitrage Pricing Theory»] και της «θεωρίας της αντιπροσώπευσης» [«Agency Theory»]. Ο καθηγητής Ross έχει επίσης συμβάλει στην ανακάλυψη της «τιμολόγησης ουδέτερου ρίσκου» και του «διωνυμικού μοντέλου» για την τιμολόγηση παραγώγων.

Το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για το Εμπόριο παρέλαβε ο καθηγητής Elhanan Helpman του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, διεθνώς αναγνωρισμένος για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των θεωριών του «νέου εμπορίου» και της «νέας ανάπτυξης», οι οποίες δίνουν έμφαση στον ρόλο των οικονομιών κλίμακας και του ατελούς ανταγωνισμού.

Οι ομότιμοι καθηγητές Ernst Frankel, Richard Goss και Arnljot Stromme Svendesn μοιράστηκαν το Βραβείο για τη Ναυτιλία. Ο Ernst Frankel, καθηγητής Μηχανολογίας και Μηχανικής Ωκεανών στο ΜΙΤ, είναι εξέχουσα φυσιογνωμία τόσο στη ναυτιλία όσο και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, με καριέρα σχεδόν 70 ετών. Σε αυτό το διάστημα έχει εκδώσει 23 βιβλία, ενώ επίσης έχει στο ενεργητικό του εκατοντάδες ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις και έχει διατελέσει πρόεδρος στη Διεθνή Ένωση Ναυτιλιακών Οικονομολόγων (ΔΕΝΟ). Ο καθηγητής Richard Goss του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ (Ουαλίας) έχει εκπονήσει εκτεταμένες έρευνες στους τομείς του ναυτιλιακού ανταγωνισμού και της διαχείρισης λιμένων, οι οποίες εξακολουθούν να ασκούν μεγάλη επιρροή μέχρι και σήμερα. Καθοριστικός ήταν επίσης ο ρόλος του στην ίδρυση της ΔΕΝΟ το 1992. Ο καθηγητής Arnljot Stromme Svendesn εργάζεται στη Νορβηγική Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων από την αρχή της καριέρας του, το 1948. Είναι επίτιμος πρόεδρος της ΔΕΝΟ. 


Διαλέξεις στο Cass Business School 

Νωρίτερα, οι τέσσερις βραβευθέντες έδωσαν από μία σύντομη διάλεξη στο Cass Business School, αναπτύσσοντας την ακαδημαϊκή τους εμπειρία ενώπιον πολυπληθούς κοινού σπουδαστών, πανεπιστημιακών και άλλων προσκεκλημένων. Ο καθηγητής Helpman αναφέρθηκε στην ιστορία του διεθνούς εμπορίου και τη σχέση του με την οικονομική ανάπτυξη. 

Ο καθηγητής Ross ανέλυσε τις αιτίες της οικονομικής κρίσης, επιρρίπτοντας ευθύνες στις λογιστικές πρακτικές, τις κανονιστικές αρχές, τους τραπεζίτες και τον τομέα των παραγώγων.

Ο καθηγητής Frankel, στο πλαίσιο της ομιλίας του με τίτλο «Αρκτική: Το νέο οικονομικό σύνορο και οι προκλήσεις για τη ναυτιλία», μίλησε για τις δυνατότητες εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Αρκτικής, προβλέποντας ότι η περιοχή του Βορείου Πόλου ίσως πυροδοτήσει ένα νέο κύμα «πυρετού του χρυσού» με ανθρώπινους και οικονομικούς όρους.

Ο καθηγητής Goss ευχαρίστησε το Ίδρυμα Ωνάση και το Cass Business School για την εξαιρετική τιμή και υποσχέθηκε να δωρίσει μέρος του βραβείου στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων του Κάρντιφ. 

Τέλος, ο καθηγητής Svendsen ανέπτυξε το θέμα «Προς νέους λαβύρινθους και αινίγματα ή προς περισσότερη επιστήμη και σοφία;», επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα και με τη γνωστή ρήση του Ηράκλειτου, «τὰ πᾶντα ῥεῖ», στη ναυτιλία όλα τα δεδομένα είναι ρευστά και σε διαρκή αλλαγή. Η ναυτιλία εξελίσσεται και μεταβάλλεται όπως και οι επιστημονικές υποθέσεις. Και ενώ η οικονομική επιστήμη προτείνει κατευθύνσεις για την οικονομική πολιτική, ωστόσο είναι προπάντων μια επιστήμη για την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Στιγμιότυπο από την ομιλία του καθηγητή Κώστα Γραμμένου κατά την τελετή απονομής των Διεθνών Βραβείων Ωνάση
Ο καθηγητής Elhanan Helpman του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για το Εμπόριο
Ο δρ Αντώνης Παπαδημητρίου, o λόρδος δήμαρχος του City του Λονδίνου, David Wootton, o καθηγητής Κώστας Γραμμένος και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του City του Λονδίνου, καθηγητής Paul Curran

Κορυφή της σελίδας