Επιτυχίες
Παύλος-Πέτρος Π. Σωτηριάδης
 

Δύο διεθνείς επιτυχίες είχε ο Παύλος-Πέτρος Π. Σωτηριάδης, επίκουρος καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Τιμήθηκε πρόσφατα με το διεθνές βραβείο καλύτερης επιστημονικής εργασίας «2012 Guillemin-Cauer Award» από το Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), τον παγκόσμιο επαγγελματικό οργανισμό Ηλεκτρολόγων Μηχανικών που αριθμεί περισσότερα από 400.000 μέλη στον ακαδημαϊκό, τον βιομηχανικό και τον ευρύτερο κρατικό χώρο. Το βραβείο φέρει τα ονόματα των δύο πρωτοπόρων του κλάδου, του δρα E. A. Guillemin και του δρα W. Cauer, καθηγητών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), και αποτελεί ιδιαίτερα τιμητική διάκριση τόσο για το μέλος του Συνδέσμου μας όσο και για τη Σχολή ΗΜΜΥ του ΕΜΠ. Η απονομή του βραβείου έγινε στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Κυκλωμάτων και Συστημάτων 2012 του IEEE στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, όπου ο υπότροφος παρευρέθηκε με τιμητική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.

Ευτυχής συγκυρία ήταν ότι, την ημέρα της βράβευσης του Π. Σωτηριάδη, απονεμήθηκε στον διδακτορικό του φοιτητή από το ΕΜΠ, Κώστα Γαλανόπουλο, το πρώτο βραβείο φοιτητικής εργασίας στον διαγωνισμό του παγκόσμιου συνεδρίου «2012 IEEE International Frequency Control Symposium» στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ. Ο τιμηθείς συμμετείχε στον διαγωνισμό με ερευνητική εργασία υπό την επίβλεψη του Π. Σωτηριάδη και συναγωνίστηκε με αντίστοιχες ομάδες από τα πανεπιστήμια Μπέρκλεϊ και Γέηλ των ΗΠΑ.

Ο Π. Σωτηριάδης ανέλαβε τα καθήκοντά του ως επίκουρος καθηγητής στη σχολή ΗΜΜΥ του ΕΜΠ στις αρχές του 2012, με αντικείμενο τη Μικροηλεκτρονική, επιστρέφοντας στην Ελλάδα έπειτα από δεκαέξι έτη στις ΗΠΑ, όπου διετέλεσε καθηγητής στο Τμήμα ΗΜΜΥ του Πανεπιστήμιου Johns Hopkins και δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει 80 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και παγκόσμια συνέδρια του ΙΕΕΕ, τις περισσότερες ως κύριος ή μοναδικός συγγραφέας. Είναι Senior Member του ΙΕΕΕ και Associate Editor στο IEEE Sensors Journal, ενώ επί αρκετά χρόνια έχει διατελέσει και Αssociate Εditor στο IEEE Transactions on Circuits and Systems

Είναι επίσης μέλος πολλών τεχνικών επιτροπών διεθνών συνεδρίων, καθώς και κριτής σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια των IEEE και ACM. Ο Π. Σωτηριάδης απέκτησε το διδακτορικό του από το MIT, το Master του από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και το δίπλωμά του από το ΕΜΠ.


Όλγα Φωτακοπούλου
 

Εξελέγη λέκτορας Αναπτυξιακής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Birmingham City University και ανέλαβε τα καθήκοντά της στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη στην ακαδημαϊκή και ερευνητική της πορεία, έπειτα και από τη χορηγία που έλαβε από το Ίδρυμα Ωνάση για την εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας με τίτλο Οι στάσεις παιδιών και εφήβων σε σύγχρονα ζητήματα βιοηθικής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Όλγα Φωτακοπούλου είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας από το Τμήμα Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθώς και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Πειραματική-Γνωστική Ψυχολογία. Στο ίδιο πανεπιστήμιο και με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα Οι εξελικτικές διαστάσεις της πολιτικής σκέψης.

Από το 2001 έως σήμερα, έχει εργαστεί ως ερευνήτρια στο Διαπολιτισμικό Ερευνητικό Πρόγραμμα «Η επίδραση της μητρικής γλώσσας στην αντίληψη του χρόνου και του χώρου σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες» (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ). Επίσης, έχει συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EQUAL, στο Πρόγραμμα Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας Εφήβων που Πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση, στο Διατμηματικό Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών σε θέματα Φύλου και Ισότητας (ΑΠΘ), στο Ερευνητικό Πρόγραμμα Πυθαγόρας (ΑΠΘ), στο Πρόγραμμα «Ένταξη Παιδιών Παλιννοστούντων και Αλλοδαπών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» (Πανεπιστήμιο Αθηνών), στο Linnæus International Project on Integrative Approaches within Teacher Education (Πανεπιστήμιο Linnæus, Σουηδία), καθώς και στο Πρόγραμμα «Εκπαίδευση Αλλοδαπών και Παλιννοστούντων Μαθητών» (ΑΠΘ).

Είναι μέλος, μεταξύ άλλων, του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου για την Έρευνα στη Μάθηση και στη Διδασκαλία (European Association for Research on Learning and Instruction), της Διεθνούς Εταιρείας Πολιτικής Ψυχολογίας (International Society of Political Psychology), της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς. Έχει λάβει μέρος σε σημαντικό αριθμό συνεδρίων και έχει δημοσιεύσει μελέτες σε πολυάριθμα επιστημονικά περιοδικά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.