Έφυγε ο Γιάννης Ρούσσος

Η οικογένεια του Συνδέσμου Yποτρόφων, αλλά και του περιοδικού ΑΩ, θρηνεί την απώλεια του αγαπητού συνυπότροφου, συνεργάτη και φίλου, Γιάννη Ρούσσου.

Αρχιτέκτονας με μεταπτυχιακές σπουδές στη Σχολή Εξειδίκευσης για τη Μελέτη και Αναστήλωση των Μνημείων στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης και με σπουδές Μουσειολογίας στο Πανεπιστήμιο Jan Evangelista Purkyně της Τσεχίας, διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου από τον Μάιο του 1997 έως τον Ιούνιο του 2009. Όλα εκείνα τα χρόνια υπήρξε συνεργάτης του περιοδικού ΑΩ, ως υπεύθυνος για τις εικαστικές ειδήσεις, για το εξώφυλλο κάθε τεύχους αλλά και, ευρύτερα, για την αισθητική του περιοδικού. 

Δεν ήταν λάτρης της τεχνολογίας ο Γιάννης. Προτιμούσε την άμεση, ανθρώπινη επικοινωνία, όχι τη διυλισμένη μέσα από emails. Ήθελε να έχει προσωπική επαφή με τους υπότροφους εικαστικούς, γι’ αυτό και φρόντιζε να επισκέπτεται τις εκθέσεις τους και να συλλέγει από τους ίδιους πληροφορίες για το έργο τους, το οποίο στη συνέχεια παρουσίαζε με ανιδιοτελές ενδιαφέρον από τη σχετική στήλη του περιοδικού. Η πολυετής πείρα του και το σωστό του κριτήριο συνέβαλλαν πάντα στην ισορροπημένη παρουσίαση όσο το δυνατόν περισσότερων υπότροφων καλλιτεχνών.

Τρεις φορές είχε την πρωτοβουλία να προτείνει στον Σύνδεσμο Υποτρόφων την παρουσίαση της δουλειάς του συνόλου των υπότροφων εικαστικών στο αθηναϊκό κοινό. Φυσικά, βρήκε αρωγό το Ίδρυμα Ωνάση και ανέλαβε το εγχείρημα ως υπεύθυνος διοργάνωσης σε ισάριθμες εκθέσεις. Η πρώτη, με τίτλο «Δεσμοί Τέχνης», πραγματοποιήθηκε στις 3-18 Φεβρουαρίου 1999 στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων∙ συμμετείχαν 21 καλλιτέχνες. Η τεράστια επιτυχία της γέμισε με χαρά τα μέλη του Συνδέσμου, τους ίδιους τους καλλιτέχνες, αλλά και το Ίδρυμα Ωνάση. «Η έκθεση αυτή», σημείωνε τότε ο Γιάννης Ρούσσος στο ΑΩ, «μπορεί να χαρακτηριστεί ως “εικαστική συγκομιδή” και αποτελεί έναν απτό “απολογισμό” του τι πέτυχε το Ίδρυμα Ωνάση επιλέγοντας να στηρίξει αυτούς τους καλλιτέχνες».

Η δεύτερη έκθεση, με τίτλο «Τέχνης Παλμοί», χαρακτηρίστηκε από ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία και δικαίωσε απόλυτα την πρωτοποριακή πρόταση του Γιάννη Ρούσσου να επιλέξει ως εκθεσιακό χώρο το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, αλλά και την απόφαση του Ιδρύματος να την υποστηρίξει. «Η Τέχνη είναι ζωή, δύναται και δικαιούται να υπάρχει σε όλους τους χώρους, ακόμα και εκεί όπου η ζωή πάσχει», σημείωνε ο επιμελητής. Με ιδιαίτερη ευαισθησία και κατανόηση της ιδιαιτερότητας του χώρου, 17 καλλιτέχνες-υπότροφοι παρουσίασαν τα έργα τους, ζωγραφικές συνθέσεις, γλυπτά και τρισδιάστατες κατασκευές, στο υποβλητικό Αίθριο του κτιρίου του ΩΚΚ. Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 7 Μαρτίου 2001 και, λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κοινού, πήρε παράταση έως τις 22 Απριλίου. «Το ζήτημα της παρουσίας έργων τέχνης σε χώρους όπου ο άνθρωπος πάσχει και δοκιμάζεται με απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια», έγραφε τότε ο Γιάννης Ρούσσος. «Πιστεύω ότι εδώ τα έργα Τέχνης μπορούν περισσότερο παρά ποτέ να στηρίξουν τη ζωή, να προσφέρουν ομορφιά και αισθητική απόλαυση, να κάνουν πράξη την παρηγορητική δύναμη της Τέχνης και να υπενθυμίσουν αξίες που ίσως ξεχνιούνται στον δύσκολο χώρο του νοσοκομείου. Η Τέχνη εκδηλώνει ιδιαίτερες ευαισθησίες, αγωνία, αλλά και πάθος γι’ αυτό που είναι ζωή και παρ’ όλη την αντιφατικότητα και πολλαπλότητά της παραμένει ένας δυνατός κρίκος που ενώνει τους ανθρώπους».

Μερικά χρόνια αργότερα, τον χειμώνα του 2008, ο Γιάννης Ρούσσος πρότεινε και επιμελήθηκε την έκθεση «Τέχνης Παλμοί ΙΙ», και πάλι στο Αίθριο του ΩΚΚ. Στην έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε στις 2 Απριλίου 2008 από τον τότε υπουργό Υγείας, φιλοξενήθηκαν τα έργα 37 υπότροφων δημιουργών. Ένας πρόσθετος λόγος για τη διοργάνωση της έκθεσης ήταν, όπως τόνιζε τότε ο επιμελητής, η βαθιά ανάγκη διοργανωτών και καλλιτεχνών να ανοίξουν νέους διαύλους επικοινωνίας με το ευρύ κοινό. «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που μετά την πρώτη έκθεση “Τέχνης Παλμοί” τo παράδειγμα του ΩΚΚ το ακολούθησαν και άλλα δημόσια νοσοκομεία, στηρίζοντας έτσι τη λειτουργία του νοσοκομείου ως χώρου ζωής και πολιτισμού, όπου μπορούν να συνυπάρχουν τα δύο πολύτιμα αγαθά: η Υγεία και η Τέχνη». Ο Γιάννης Ρούσσος έδωσε την ευκαιρία να παρουσιαστεί και να αναδειχθεί το έργο πολλών νέων καλλιτεχνών, αλλά και να προβληθεί περαιτέρω το έργο των ήδη καταξιωμένων. Ήταν πάντα πρόθυμος να συνδράμει τον Σύνδεσμο σε κάθε δραστηριότητά του, ως απλός εθελοντής.

Οι παλιοί του συνεργάτες στο ΑΩ θα θυμούνται πάντα τον Γιάννη Ρούσσο για την εγκαρδιότητα, το πνεύμα συνεργασίας, τη διαλλακτικότητα, το χιούμορ, την αγάπη του για τη ζωή, για την αισθητική, για την Τέχνη, για τον Σύνδεσμο.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας