4 συν 2 συν 1 = Η παράσταση των αποφοίτων του Ωδείου Αθηνών
ΓΡΑΦΕΙ Η ΛΗΔΑ ΜΠΟΥΖΑΛΗ
   

Τέσσερις πανελλήνιες πρεμιέρες, δύο κλασικοί συγγραφείς και μία χορογραφία αποτέλεσαν τον άξονα των δύο παραστάσεων τις οποίες παρουσίασαν οι σπουδαστές που αποφοίτησαν φέτος από τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Διευθυντής της Σχολής είναι ο υπότροφος σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, ο οποίος και επιμελήθηκε την όλη εκδήλωση, σε συνδιοργάνωση με τον Σύνδεσμο Υποτρόφων. Οι δύο βραδιές έδωσαν την ευκαιρία στους τελειόφοιτους σπουδαστές να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους μέσα από διαφορετικά έργα του αμερικανικού και του βρετανικού θεάτρου.

Κάθε Ιούνιο οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών παρουσιάζουν την πρωτότυπη δουλειά που έχουν κάνει τόσο σε κλασικά όσο και σε νέα έργα, άγνωστα στο ελληνικό κοινό. Φέτος επέλεξαν μια συνομιλία του αρχαίου δράματος με τον T. S. Eliot, έναν απόλυτα ανατρεπτικό Σαίξπηρ και τέσσερις πανελλήνιες πρεμιέρες – έργα μοιρασμένα σε δύο ημέρες, με κοινό παρονομαστή ένα χορευτικό φινάλε υπό τους ήχους του George Gershwin.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας ξεκίνησε με τον Στρίγκλο Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ήμελλου, ένα κωμικό και πολυπρόσωπο έργο με πολλαπλή διανομή στους βασικούς ρόλους, το οποίο επέτρεψε στους ερμηνευτές να αναδείξουν τις υποκριτικές τους ικανότητες. Στροφή, κατόπιν, προς το σύγχρονο αμερικανικό θέατρο, με την ατμοσφαιρική, αντιπολεμική και ανθρώπινη Βροχή της Morgan Lloyd Malcolm, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη.

Εμπνευσμένο από το κλασικό έργο ερωτικής λογοτεχνίας Η Αφροδίτη με τις γούνες του Leopold von Sacher-Masoch, το θεατρικό έργο του David Ives τιτλοφορείται Η Αφροδίτη με τη γούνα και μεταφέρει το μοτίβο της κυριαρχίας στο πλαίσιο της σχέσης ενός σύγχρονου ζευγαριού, το οποίο αποτελούν ένας σκηνοθέτης και η επίδοξη πρωταγωνίστριά του. Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης καθοδήγησε δύο νέους ηθοποιούς στην απόδοση ενός έργου που έχει χαρακτηριστεί ως συναρπαστική μελέτη του ερωτισμού και της σημειωτικής της εξουσίας.

Ανύπαρκτη πολιτεία: Σπουδές πάνω στην Αντιγόνη και την Έρημη Χώρα είναι ο τίτλος του πενηνταπεντάλεπτου έργου που σκηνοθέτησε ο Ακύλλας Καραζήσης, με κοινούς άξονες, μεταξύ άλλων, την τυφλότητα και την εθελοτυφλία, τη διερεύνηση της θέσης του ανθρώπου στον κόσμο και της σχέσης του με την εξουσία. Το έργο παρουσιάστηκε το Σάββατο 16 Ιουνίου, δεύτερη ημέρα των παραστάσεων των σπουδαστών του Ωδείου Αθηνών στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Το ακολούθησε η Ιγκουάνα της Frances Ya-Chu Cowhig, ανερχόμενης Αμερικανίδας συγγραφέως κινεζικής καταγωγής, η οποία ελκύεται από το πολιτικό θέατρο, ενοχλώντας συχνά το αμερικανικό κατεστημένο. Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης σκηνοθέτησε τόσο την Ιγκουάνα όσο και το τελευταίο θεατρικό κομμάτι του διημέρου, Τίγρης στη Βαγδάτη του Rajiv Joseph, το οποίο είναι υποψήφιο για βραβείο Πούλιτζερ και έχει ως επίκεντρο τον πόλεμο στο Ιράκ.

Και οι δύο βραδιές ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση της χορογραφίας της Άρτεμης Ιγνατίου, η οποία ήταν βασισμένη στο Κοντσέρτο για πιάνο σε φα μείζονα του George Gershwin.

Η Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών είναι η αρχαιότερη δραματική σχολή της χώρας. Ιδρύθηκε το 1871, με πρώτο της διευθυντή τον Γεώργιο Βιζυηνό, και λειτουργεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας της, έχουν διδάξει σε αυτήν μερικές από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του τόπου, όπως ο Άγγελος Βλάχος, ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Θωμάς Οικονόμου, ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Διονύσιος Ταβουλάρης, ο Κώστας Μουσούρης, ο Δημήτρης Μυράτ και ο Άγγελος Τερζάκης.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Ο διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών, σκηνοθέτης και υπότροφος Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, με τους σπουδαστές

Κορυφή της σελίδας