Riding the Greek Wave
   

Με πολύ μεγάλη επιτυχία και αθρόα προσέλευση πραγματοποιήθηκε η διημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Υποτρόφων, στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2012, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, υπό τον τίτλο «Riding the Greek Wave – Ψηφιακές Συναντήσεις και Προοπτικές ΙΙ». Θέμα της η εξωστρέφεια του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου και αφετηρία της το σκεπτικό πως, σε καιρούς οικονομικής ύφεσης, και μάλιστα τη στιγμή που τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα επάνω στη χώρα μας, η ελληνική ταινία έχει ανάγκη από εξωστρέφεια, πόρους και κοινό, προκειμένου να υπάρξει και να μεταφέρει παντού τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε πληθώρα σημαντικών παραγόντων της διεθνούς κινηματογραφικής αγοράς, οι οποίοι ενημέρωσαν το κοινό ως προς τη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για την επιτυχημένη προετοιμασία, προώθηση και διεθνή διανομή μιας ταινίας. Έδωσε επίσης την ευκαιρία στους επαγγελματίες του κινηματογράφου, τους σπουδαστές και τους σινεφίλ να συναντήσουν τους διακεκριμένους αυτούς εκπροσώπους της παγκόσμιας αγοράς, να μιλήσουν μαζί τους, να συνεργαστούν και να συμμετάσχουν σε ένα δημιουργικό εργαστήριο κινηματογραφικού trailer.

Την έναρξη της διημερίδας κήρυξαν η πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Κατερίνα Ευαγγελάκου, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων, Τάσος Μπουλμέτης.

«Σας καλωσορίζω στην πρώτη διοργάνωση της ΕΑΚ για την εξωστρέφεια του ελληνικού σινεμά», είπε η Κατερίνα Ευαγγελάκου. «Λέγοντας “πρώτη” διατυπώνουμε μια υπόσχεση: κάθε Σεπτέμβρη να συναντιόμαστε και να ανταλλάσσουμε ιδέες και προτάσεις που θα εισάγουν την έννοια της εξωστρέφειας στο λεξιλόγιο των κινηματογραφιστών.  Η έννοια αυτή είναι –για μένα– ταυτόσημη με την επιβίωση, με την ανάπτυξη, με την αξιοπρέπεια που πρέπει να απολαμβάνει κάθε έντιμα εργαζόμενος άνθρωπος, ακόμα και… ο καλλιτέχνης. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πλήρη απαξίωση της κινηματογραφικής τέχνης και των κινηματογραφιστών εκ μέρους της Πολιτείας και της Τηλεόρασης (ιδιωτικής και δημόσιας) και παίρνουμε ικανοποίηση βασικά από τους θεατές και τους ανθρώπους της κινηματογραφικής βιομηχανίας του εξωτερικού. Μερικούς από αυτούς προσκαλέσαμε εδώ, και όλοι –όλοι ανεξαιρέτως– ανταποκρίθηκαν θετικά. Τους ευχαριστούμε», κατέληξε η πρόεδρος της Ακαδημίας.

Εξάλλου, όπως είπε στο ΑΩ ο πρόεδρος του Συνδέσμου αναφερόμενος στο σκεπτικό της διοργάνωσης, «το παρόν ΔΣ του Συνδέσμου αποφάσισε ομόφωνα πως, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνάει η ελληνική κοινωνία, ο Σύνδεσμος οφείλει να είναι εξωστρεφής και πως, εκτός από τη βασική του υποχρέωση να αναδεικνύει το έργο των υποτρόφων, επιλέγει να συμμετέχει σε συνέργειες  με άλλους φορείς Πολιτισμού – στην προκειμένη περίπτωση, με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου». Πρόκειται για μια καρποφόρα συνεργασία που ξεκίνησε την περασμένη άνοιξη με τη συνδιοργάνωση του Συνεδρίου Οπτικοακουστικής Παιδείας στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη.

Το διήμερο ξεκίνησε με μια εισαγωγή του παραγωγού Κωνσταντίνου Κοντοβράκη, ο οποίος παρουσίασε τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα στους Ευρωπαίους σκηνοθέτες για να αναπτύξουν και να προωθήσουν τα έργα τους σε διεθνές επίπεδο, όπως εργαστήρια ανάπτυξης, συμπαραγωγές, αγορές, βάσεις δεδομένων, πλατφόρμες video-on-demand κ.ά.

Ο Dieter Kosslick, διευθυντής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βερολίνου, και η Bianca Taal, υπεύθυνη επιλογής ταινιών για το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και μέλος της επιτροπής επιλογής του CineMart, παρουσίασαν τα κριτήρια με τα οποία επιτυγχάνεται η διεθνής διακίνηση των ταινιών.

Η Savina Neirotti, επικεφαλής του TorinoFilmLab, η Αποστολία Παπαϊωάννου και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωποι του MFI Script 2 Film Workshops, μίλησαν για τις δυνατότητες ανάπτυξης και χρηματοδότησης που προσφέρονται μέσα από τα εργαστήρια που εκπροσωπούν.

Ο Michael Weber, διευθυντής της Match Factory, ενός από τα πλέον επιτυχημένα γραφεία World Sales της Ευρώπης, και η Mathilde Henrot, συνιδρύτρια της πρωτοποριακής πλατφόρμας Festival Scope, παρουσίασαν τους τρόπους πρόσβασης στην παγκόσμια αγορά.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, του ευρωπαϊκού προγράμματος MEDIA για τη στήριξη του ευρωπαϊκού οπτικοακουστικού τομέα, η Marie-Pierre Marcia, υπεύθυνη του προγράμματος Crossroads, και η Αγγελική Βέργου, υπεύθυνη του προγράμματος Agora Market του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκαν στις δυνατότητες χρηματοδότησης και συνεργασίας σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

Στην ενότητα «Η Ελληνική Εμπειρία», την οποία συντόνισε ο υπότροφος σκηνοθέτης Θάνος Αναστόπουλος, ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης και η παραγωγός Μαρία Δρανδάκη παρουσίασαν τη διαδικασία ανάπτυξης της νέας τους ταινίας Stage Fright, η οποία τιμήθηκε με το Βραβείο Ανάπτυξης από το Κινηματογραφικό Εργαστήριο του Τορόντο. Σημαντική ήταν επίσης η παρουσία αρκετών επιτυχημένων Ελλήνων κινηματογραφιστών με πρόσφατη διεθνή παρουσία, οι οποίοι μίλησαν για την πορεία τους και μοιράστηκαν την εμπειρία τους από τα χρηματοδοτικά προγράμματα και τη συμμετοχή τους σε διεθνή φεστιβάλ: μεταξύ αυτών, η Αθηνά Τσαγκάρη, ο Φίλιππος Τσίτος, ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, ο Βασίλης Μαζωμένος, η Πένη Παναγιωτοπούλου, ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης. 

Επίσημος προσκεκλημένος της διημερίδας ήταν ο Marcus Hu, πρόεδρος της Strand Releasing, κορυφαίας –σε μη αγγλόφωνες ταινίες– αμερικανικής εταιρείας διανομής, ο οποίος μίλησε για την αγορά ξενόγλωσσων ταινιών στην Αμερική και τη σημασία του προωθητικού υλικού που τις συνοδεύει. Επίσης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης διηύθυνε ένα παράλληλο εργαστήριο με αντικείμενο τη δημιουργία trailers για δύο ελληνικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής. Το εργαστήριο υλοποιήθηκε χάρις στη συνεργασία του Marcus Hu με τον Απόστολο Καρακάση, λέκτορα στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, και τον μοντέρ Λάμπη Χαραλαμπίδη, οι οποίοι δούλεψαν μέσω τηλεδιάσκεψης για τη δημιουργία των trailers. Η τελευταία φάση της δημιουργικής διαδικασίας έλαβε χώρα στην Αθήνα, στις 29 Σεπτεμβρίου, παρουσία ολιγομελούς ομάδας Ελλήνων μοντέρ, σκηνοθετών και παραγωγών, και το αποτέλεσμα προβλήθηκε στο κοινό της διημερίδας την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου. Το διήμερο ολοκληρώθηκε με την προβολή των trailers των ταινιών του 2012.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας