Σημείωμα
Η Γενική Συνέλευση του Σεπτεμβρίου 2012

Με θερμό ενδιαφέρον για την πορεία του Συνδέσμου συμμετείχαν οι υπότροφοι στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στις 24 Σεπτεμβρίου 2012. Έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, το Διοικητικό Συμβούλιο, μέσω του προέδρου του, Τάσου Μπουλμέτη, υπενθύμισε το στίγμα της πορείας που ακολουθεί, τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, καθώς και τις πολυεπίπεδες δραστηριότητές του. Eκ μέρους του Ιδρύματος παρευρέθηκαν στη Γενική Συνέλευση ο αντιπρόεδρος Γιάννης Ιωαννίδης και η γραμματέας Μαριάννα Μόσχου, ενώ προήδρευσε ο Παναγιώτης Αλεξάκης. 

Ο Γιάννης Ιωαννίδης καλωσόρισε όσους συμμετείχαν στη Συνέλευση, υπενθυμίζοντας ότι ο Σύνδεσμος αποτελεί μέρος της οικογένειας του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο παρακολουθεί το έργο του Συνδέσμου με μεγάλο ενδιαφέρον και αγάπη. Το Ίδρυμα στηρίζει τις πρωτοβουλίες των υποτρόφων, «στους οποίους επενδύει όχι για το δικό του συμφέρον, αλλά για το συμφέρον της πατρίδας», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος πρόσθεσε ότι η Στέγη ανοίγει τις πόρτες της τον Οκτώβριο για μια νέα σεζόν με εξαιρετικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν πολλοί υπότροφοι του Ιδρύματος. Διαρκής στόχος της Στέγης είναι να δίνει την ευκαιρία σε Έλληνες καλλιτέχνες να παρουσιάσουν το έργο τους σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης, καθώς και να τους στηρίζει ώστε να βγουν στο εξωτερικό και να καταξιωθούν ακόμη περισσότερο – «να συμβάλουμε δηλαδή στην εξαγωγή σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα μας σήμερα», κατέληξε ο Γιάννης Ιωαννίδης.

Τον απολογισμό του ΔΣ για το περασμένο δωδεκάμηνο έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Τάσος Μπουλμέτης. «Από τις πρώτες κιόλας συνεδριάσεις μας θέσαμε κάποιους άξονες δράσης. Εκτός από την ανάδειξη του έργου των υποτρόφων, θέλουμε να ανταποκρίνονται και στις απαιτήσεις των δύσκολων καιρών που ζούμε. Πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο κεφάλαιο, ο ουσιαστικός πλούτος του Συνδέσμου, είναι τα μέλη του, με όλη την τεχνογνωσία τους στους επιστημονικούς και καλλιτεχνικούς κλάδους όπου δραστηριοποιούνται. Αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας μπορούμε να αναδείξουμε τον Σύνδεσμο σε έναν σημαντικό φορέα ουσιαστικής παρέμβασης στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου.

Επιπλέον, ο Τάσος Μπουλμέτης τόνισε τη σημασία της εθελοντικής συμμετοχής των μελών στις δράσεις του Συνδέσμου, όπως έγινε στην κοπή της πίτας, στη χριστουγεννιάτικη γιορτή, στη γραφιστική επιμέλεια των εργαλείων επικοινωνίας, αλλά και στην ημερίδα «Το Σώμα σε Κρίση», που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Νοεμβρίου 2012. Στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, έλαβε χώρα η διημερίδα «Riding the Greek Wave», την οποία συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Υποτρόφων με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, φιλοξενώντας διαπρεπείς εκπροσώπους του διεθνούς οπτικοακουστικού χώρου.

Στο πλαίσιο του νέου θεσμού των ξεναγήσεων, που είχε ιδιαίτερη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε μια επίσκεψη γνωριμίας με τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ προγραμματίζεται και μια εξερεύνηση των θησαυρών της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Τέλος, όπως προανήγγειλε ο Τάσος Μπουλμέτης, το ερχόμενο έτος θα διοργανωθεί ένα μεγάλο οικονομικό συνέδριο, στο οποίο θα λάβουν μέρος σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ακολούθησε γόνιμη συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας διατυπώθηκαν πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις για τις μελλοντικές δραστηριότητες και τον γενικότερο προγραμματισμό του Συνδέσμου. Προτεραιότητα του ΔΣ είναι η συχνότερη επικοινωνία με τους υποτρόφους, αλλά και η διοργάνωση εκδηλώσεων που θα προκύπτουν από τη συμμετοχή πολλών υποτρόφων. Τον στόχο αυτόν θα διευκολύνει η ανάρτηση των στοιχείων επικοινωνίας των μελών στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου, η οποία θα ολοκληρωθεί μόλις λυθούν ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα. Περιμένοντας προτάσεις που θα συμπλέουν με το πνεύμα αυτό, αποφασίστηκε να παραταθεί η προθεσμία υποβολής τους έως το τέλος Οκτωβρίου.

Σημείο-σταθμός για τη μελλοντική πορεία του Συνδέσμου ήταν η ανάδειξη της τριμελούς Εφορευτικής Επιτροπής, η οποία, όπως ορίζεται στο νέο Καταστατικό, θα αναλάβει να διεκπεραιώσει το έργο της διοργάνωσης των επόμενων εκλογών με την πρόσθετη δυνατότητα, για πρώτη φορά, της επιστολικής ψήφου. Την Επιτροπή αυτή απαρτίζουν οι υπότροφοι Μανώλης Λασκαρίδης, Ελένη Ταραρά και Θανάσης Χουλιάρας. Με τον τρόπο αυτόν, όλοι οι υπότροφοι, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους, θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.

 Λήδα Μπουζάλη

 


..