Οι ανάγκες των προπονούμενων αθλητών και η οργάνωση των χώρων
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ Ν. ΛΥΤΡΑΣ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ - ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ο στίβος στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά
Ο στίβος στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά
Κολυμβητήριο στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά
Κολυμβητήριο στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά
   

Με αφορμή τους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και με την ιδιότητα του προέδρου του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας του Αγίου Κοσμά (ΕΑΚΝ/ΑΚ), θα ήθελα να συνεισφέρω στο αφιέρωμα του ΑΩ καταθέτοντας την εμπειρία μου.

Το ΕΑΚΝ/ΑΚ είναι το μεγαλύτερο σχετικό αθλητικό κέντρο της χώρας, αποτελεί συγχωνευμένο οργανισμό και περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά, το Γυμναστήριο «Π. Καπαγέρωφ» (πρώην «Παπαστράτειο») του Πειραιά και το Εθνικό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Πειραιά, ενώ μόλις προ τετραμήνου ανήκε σε αυτό και το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο «Μ. Λιούγκας», το οποίο, με τον νέο αθλητικό νόμο, περιήλθε στον Δήμο Γλυφάδας. Το σημερινό ΕΑΚΝ/ΑΚ είναι αθλητικό κέντρο για αθλητές υψηλών επιδόσεων και αγωνιστικού πρωταθλητισμού, το οποίο όμως ταυτόχρονα στοχεύει στην ανάπτυξη του μαζικού-λαϊκού αθλητισμού. Αυτή η διττή λειτουργία του αποτελεί από μόνη της ένα σημείο ιδιαίτερης προβληματικής.

Δεδομένου ότι οι δύο αυτές αντικρουόμενες δράσεις συνυπάρχουν επί μακρά σειρά ετών με τη στήριξη της πολιτείας, είναι εύλογο να αναφύονται σημαντικά προβλήματα τόσο για τους προπονούμενους αθλητές –γεγονός το οποίο αποτελεί και την αφορμή για την παρούσα κατάθεση– όσο και για το κοινό, για το οποίο δυστυχώς δεν διατίθενται πολλοί χώροι για άθληση και αναψυχή.

Οι ανάγκες των προπονούμενων αθλητών και αθλητριών στον Άγιο Κοσμά –οι οποίοι αποτελούν επιλογές των εθνικών αθλητικών ομοσπονδιών– είναι πολλές και ποικίλες. Το γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία στον αθλητισμό και οι αθλητικές ομοσπονδίες της έχουν επιλέξει τις αθλητικές εγκαταστάσεις όσο και τους ξενώνες του ΕΑΚΝ/ΑΚ για την προπόνηση αθλητών και αθλητριών υψηλών επιδόσεων θα έπρεπε, υπό φυσιολογικές συνθήκες, να εγγυάται:

Εντούτοις, η επίσημη ελληνική πολιτεία (αλλά και οι εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες, που επίσης επιχορηγούνται από αυτήν):

Ως πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης του ΕΑΚΝ/ΑΚ, εκ μέρους και των υπόλοιπων μελών της, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά οικονομικά δεδομένα στον ελληνικό αθλητισμό, τον ιδιαίτερα μειωμένο προϋπολογισμό και την εμπλοκή της «Ελληνικό ΑΕ» στη λειτουργία του οργανισμού, αισθάνομαι την ανάγκη να διαβεβαιώσω ότι, εάν μας δινόταν η δυνατότητα, θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε πολύ σημαντικά πράγματα στον Άγιο Κοσμά για τους περίπου 150 αθλητές και αθλήτριες που φιλοξενούνται εκεί.

Μέσα σε ένα επτάμηνο μόνο προσπαθήσαμε για το καλύτερο. Ενδεικτικά και μόνον αναφέρω ότι εξορθολογίσαμε τη λειτουργία ενός συγχωνευμένου οργανισμού (κάτι όχι ιδιαίτερα εύκολο, μιας και συνέβαινε για πρώτη φορά), απομακρύναμε νομίμως αθλητές και αθλήτριες που δεν είχαν δικαίωμα φιλοξενίας εκεί (για πολλούς και διαφορετικούς λόγους), αναπτύξαμε σχέσεις συνεργασίας και αλληλοκατανόησης με τις αθλητικές ομοσπονδίες (κάτι που δεν υπήρχε πριν), εισπράξαμε σημαντικό μέρος των οφειλών των μισθωτών μας (κάτι που δεν ήταν αυτονόητο) και πολλά άλλα.

Εάν δεν προγραμματιζόταν να πωληθεί σε κάποιον επενδυτή, το ΕΑΚΝ/ΑΚ θα μπορούσε πράγματι να αναδειχθεί σε ένα Πανευρωπαϊκό Αθλητικό Προπονητικό Κέντρο υψηλού επιπέδου, αυτόνομο και οικονομικά ανεξάρτητο.

Δυστυχώς για τους αθλητές και τις αθλήτριες που φιλοξενούνται στον Άγιο Κοσμά, τα πράγματα δεν προοιωνίζονται καλά. Αυτούς κάποιοι τούς θυμούνται μόνο στα αεροδρόμια, μετά την κατάκτηση μεταλλίων σε σημαντικούς διεθνείς αγώνες…

 

(Ο Περικλής Ν. Λύτρας είναι καθηγητής στο ΤΕΙ Αθήνας και πρόεδρος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας του Αγίου Κοσμά.)


Κορυφή της σελίδας