Χορός
Ζωή Δημητρίου
 

Την τελευταία της παραγωγή, με τίτλο You May!, παρουσίασε η υπότροφος Ζωή Δημητρίου στις 24-27 Μαΐου 2012 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Εγκατεστημένη στο Λονδίνο, η υπότροφος ανιχνεύει μέσω του έργου της τα όρια της ανοχής και τα περιθώρια ρίσκου στο πλαίσιο της αυστηρής δομής της σύγχρονης κοινωνίας. Σύμφωνα με τις θεωρίες για την «κοινωνία του ρίσκου», οι σκοτεινές πλευρές της προόδου, όπως ο πυρηνικός κίνδυνος, οι κλιματικές αλλαγές και η οικονομική κρίση, καθορίζουν τις κοινωνικές συγκρούσεις, κάνοντας τον σύγχρονο άνθρωπο να υποφέρει από απωθημένα άγχη και φόβους. Η χορογράφος διερευνά τι σημαίνει να ζει κανείς στη σημερινή κοινωνία, όπου η παλιά παρότρυνση «Μπορείς, επειδή πρέπει» («You can, because you must») έχει αντιστραφεί σε «Πρέπει, επειδή μπορείς» («You must, because you can»).

Αντλώντας την έμπνευσή της από την ταινία επιστημονικής φαντασίας La Jetée (1962) του πρωτοπόρου Γάλλου κινηματογραφιστή Chris Marker, η ανερχόμενη χορογράφος προτείνει νέες μορφές σκηνικής αφήγησης, διευρύνοντας με τόλμη το χορογραφικό της λεξιλόγιο. Το έργο συνδυάζει την κίνηση του σώματος με άλλα εκφραστικά μέσα, όπως τον καλλιτεχνικό φωτισμό της Chahine Yavroyan, την ηχητική επένδυση του Andy Pink και τη δραματουργία του Michael Pinchbeck. Ερμήνευσαν η ίδια η χορογράφος και ο Andrew Graham. Τα σκηνικά επιμελήθηκε η Ingrid Hu και τα κοστούμια η Holly Waddington.

Η παράσταση ήταν μια συμπαραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, της Ομάδας Ζωής Δημητρίου και του Θεάτρου Laban του Λονδίνου. Τον Ιούνιο παρουσιάστηκε στο The Place στο Λονδίνο, καθώς και στο Arnolfini στο Μπρίστολ, ενώ στις 17 Ιουλίου πρόκειται να ανέβει στο Θέατρο Laban.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.zoidimitriou.com

Βίντεο
'You May!' 2012 Trailer