Επιτυχίες
Μαριλίτα Μ. Μόσχου
 

Η Μαριλίτα Μόσχου εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι πτυχιούχος της Φαρμακευτικής Σχολής και αριστούχος πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία και έλαβε διδακτορικό τίτλο σπουδών (Εργαστήριο Φαρμακολογίας). Πραγματοποίησε την ειδικότητά της στην Οφθαλμολογία στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική της Λωζάννης. Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση εκπόνησε δεύτερη διδακτορική διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λωζάννης. Η διατριβή της είχε τίτλο Ο ρόλος της εοταξίνης στα δάκρυα ασθενών με φακούς επαφής. Με εκπαιδευτική άδεια, το 2009, εξειδικεύθηκε στο γλαύκωμα στην Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική του Καίμπριτζ της Μεγάλης Βρετανίας. Στο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται περισσότερες από 60 πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει παρουσιάσει και περισσότερες από 70 εργασίες σε διεθνή συνέδρια. Είναι μέλος διεθνών και ελληνικών οφθαλμολογικών εταιρειών.


Κωνσταντίνος Σ. Δεληκωστόπουλος
 

Ανέλαβε αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στις αρχές του έτους. Η ΕΕΤΤ αποτελεί ανεξάρτητη διοικητική αρχή η οποία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ασκεί την εποπτεία της αγοράς των ηλεκτρονικών επικοινωνιών (τηλεπικοινωνίες, διαδίκτυο, φάσμα ραδιοσυχνοτήτων), καθώς και της αγοράς ταχυδρομικών υπηρεσιών, ως ρυθμιστική αρχή και ως επιτροπή ανταγωνισμού.

Ο Κωνσταντίνος Δεληκωστόπουλος είναι maître de conférences του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris 2 – Panthéon-Assas, με διδασκαλία και έρευνα, μεταξύ άλλων, στο Δικονομικό και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, καθώς και στο Δίκαιο του Ανταγωνισμού και στο Δίκαιο των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών. Διδάσκει επίσης στο Ινστιτούτο Δικαστικών Μελετών του Πανεπιστημίου Paris 2 (Institut d’Études Judiciaires «Pierre Raynaud»). Διετέλεσε πρόεδρος επιτροπών εισαγωγικών εξετάσεων για τη Σχολή Δικηγόρων Παρισίων (EFB). Είναι δικηγόρος Παρισίων (παρ’ Εφέταις) και Αθηνών (παρ’ Αρείω Πάγω, σε αναστολή), καθώς και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ).

Σπούδασε Νομικά στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE) και στο Πανεπιστήμιο Paris 2 – Panthéon-Assas, από το οποίο και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Ιδιωτικό Δίκαιο, ενώ, το έτος 2000, ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Δικαίου μετά πλείστου επαίνου του ίδιου πανεπιστημίου. Διετέλεσε επί ένα έτος επισκέπτης ερευνητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στις ΗΠΑ.


Κωνσταντίνος Δεστούνης
 

Στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Πιάνου της Βρέμης, ο Κωνσταντίνος Δεστούνης, μόλις 21 ετών, έλαβε το δεύτερο βραβείο ανάμεσα σε 52 διαγωνιζόμενους από όλον τον κόσμο. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου 2012 και μεταδόθηκε απευθείας από ραδιοφωνικό σταθμό της Γερμανίας, καθώς και μέσω διαδικτύου. Ο νεαρός υπότροφος ερμήνευσε στον τελικό το Πρώτο Κοντσέρτο του Τσαϊκόφσκι με την Ορχήστρα της Βρέμης. Ο Κωνσταντίνος Δεστούνης είναι τεταρτοετής φοιτητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Παράλληλα, ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση, ολοκληρώνει στη Γαλλία τις σπουδές του στο πιάνο. Καθηγητές του είναι η Αγάθη Λεϊμονή, του Ελληνικού Ωδείου και της Schola Cantorum του Παρισιού, και ο Ιγκόρ Πετρίν, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. 

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Δεστούνης τιμήθηκε με το Βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών. Επίσης, τον Οκτώβριο του 2011 στη Θεσσαλονίκη, κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Τέχνη». Ο τελικός γύρος του διαγωνισμού διεξήχθη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη σύμπραξη της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου της συμπρωτεύουσας. Επίσης, ο Κωνσταντίνος Δεστούνης έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους μουσικούς Eurovision Young Musicians του 2010.


Γιώργος Παπαδάτος
 

Από τον Απρίλιο του 2012, ο Γιώργος Παπαδάτος ανήκει στο επιστημονικό προσωπικό του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής (European Bioinformatics Institute/EBI) και, πιο συγκεκριμένα, στην ομάδα ανάλυσης δεδομένων Χημειογενωμικής (Chemogenomics). Το Ινστιτούτο Βιοπληροφορικής υπάγεται στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (European Molecular Biology Laboratory/EMBL) και σκοπός του είναι η συμβολή στη βιολογική έρευνα, καθώς και η παροχή επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης στη διεθνή ερευνητική κοινότητα.

Ο Γιώργος Παπαδάτος είναι πτυχιούχος της Τμήματος Χημείας του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Εκπόνησε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές με υποτροφία του Ιδρύµατος Ωνάση στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ της Μεγάλης Βρετανίας, ειδικευόμενος στη Χημειοπληροφορική (Chemoinformatics). Η διδακτορική του διατριβή είχε τίτλο Data Mining for Lead Optimisation και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Δομικής και Υπολογιστικής Χημείας της φαρμακευτικής εταιρείας GlaxoSmithKline. Έχει επίσης διατελέσει μεταδιδακτορικός επιστήμονας στο Τμήμα Υπολογιστικού Σχεδιασμού Φαρμάκων στο ερευνητικό κέντρο της φαρμακευτικής εταιρείας Eli Lilly στη Μεγάλη Βρετανία.

Το ερευνητικό έργο του Γιώργου Παπαδάτου επικεντρώνεται κυρίως στην ανάλυση των σχέσεων χημικής δομής και φαρμακολογικής δραστικότητας, και έχει παρουσιαστεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια και συλλογικούς τόμους.