Ξεναγώντας τους υποτρόφους
ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΑΣΣΙΑΝΗ ΜΠΕΝΟΥ
Οι υπότροφοι ξεναγήθηκαν από τον Αντώνη Τσάκαλο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Οι υπότροφοι ξεναγήθηκαν από τον Αντώνη Τσάκαλο στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Στιγμιότυπο από την ξενάγηση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Στιγμιότυπο από την ξενάγηση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
   

Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων ξεκίνησε έναν κύκλο ειδικών ξεναγήσεων για τα μέλη του σε πολιτιστικούς οργανισμούς της Αθήνας. Στις αρχές του Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη ξενάγηση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), όπου οι υπότροφοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις εκθέσεις «Γιώργος Χατζημιχάλης – Ο ζωγράφος Α. Κ. – Ένα μυθιστόρημα» και «Νίνα Παπακωνσταντίνου. Αντί γραφής» μέσα από την περιγραφή των ίδιων των καλλιτεχνών, συνομιλώντας μαζί τους για το έργο τους.

Ο Γιώργος Χατζημιχάλης πρότεινε στους επισκέπτες να περιηγηθούν πρώτα στην έκθεση και μετά απάντησε στις ερωτήσεις τους. Η έκθεση ήταν μια εγκατάσταση την οποία συνέθεταν 265 μικρών και μεσαίων διαστάσεων ζωγραφικά έργα, 27 φωτογραφίες, μία κατασκευή και ένα βίντεο. Επρόκειτο για την αναδρομική έκθεση ενός φανταστικού ζωγράφου. Υιοθετώντας την πρακτική ενός μυθιστοριογράφου, ο Χατζημιχάλης οραματίστηκε ένα μυθοπλαστικό πρόσωπο και φιλοτέχνησε τα έργα του, αφηγούμενος μια ιστορία. Τα έργα περιλάμβαναν πολλαπλές αναγνώσεις, πλήθος αναφορών και συσχετισμών, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες να πραγματοποιήσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον καλλιτέχνη.

Η έκθεση της Νίνας Παπακωνσταντίνου ήταν η πρώτη μεγάλη παρουσίαση του έργου της, το οποίο εστιάζει στις σχέσεις γραφής, ίχνους και υφής, όπως αυτές διαμορφώνονται ανάμεσα στις γραμμές των κειμένων που η καλλιτέχνιδα οικειοποιείται από ένα πλήθος πηγών της λογοτεχνίας. Η έκθεση «Αντί γραφής» συγκέντρωνε ένα σημαντικό σώμα δουλειάς της καλλιτέχνιδας, που δημιουργήθηκε από το 2001 έως σήμερα. Τα βιβλία αποτελούν την πρώτη ύλη για τη διαμόρφωση της εικαστικής γλώσσας της Παπακωνσταντίνου. Ανάμεσα στους αινιγματικούς ήρωες που πρωταγωνιστούν στο ονειρικό σύμπαν της βρίσκονται πραγματικά και μυθιστορηματικά πρόσωπα, όπως ο Χάνσελ και η Γκρέτελ, η Ιουστίνη, ο Δάντης, ο Μαρκήσιος ντε Σαντ, οι μουζικάντηδες της Βρέμης, η Άννα Φρανκ, η  Anaïs Nin, ο Henry Miller, ο Άρης Αλεξάκης, ο Κόμης Μοντεκρίστο, η Angela Carter, η Sylvia Plath, ο Ροβινσώνας Κρούσος, αλλά και η ίδια η καλλιτέχνιδα. Οι υπότροφοι περιηγήθηκαν στα έργα της και συζήτησαν μαζί της όλη τη διαδικασία της δημιουργίας και της παρουσίασης τους.

Η ξενάγηση είχε μεγάλη ανταπόκριση και ο Σύνδεσμος δέχτηκε προτάσεις από μέλη του για τη διοργάνωση και άλλων ξεναγήσεων. Έτσι, τον Μάιο, οργανώθηκε η δεύτερη επίσκεψη, αυτήν τη φορά στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όπου ο δρ Αντώνης Τσάκαλος, επιμελητής αρχαιοτήτων του Μουσείου και μέλος του Συνδέσμου, ξενάγησε τα μέλη στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου. Πιο συγκεκριμένα, η ξενάγηση κάλυψε το πρώτο από τα δύο μέρη της μόνιμης έκθεσης, όπου παρουσιάζονται αντικείμενα από την παλαιοχριστιανική και τη βυζαντινή περίοδο (3ος-15ος αι.). 

Σύμφωνα με τον Αντώνη Τσάκαλο, «μέσα από ποικίλα εκθέματα που παρουσιάζονται με μουσειογραφικά σύγχρονο τρόπο, οι υπότροφοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα όπως η σταδιακή μετάβαση από τον αρχαίο κόσμο στον βυζαντινό, η καθημερινή ζωή, ο καλλωπισμός, το εμπόριο και οι αντιλήψεις των χριστιανών για τη μετά θάνατον αιώνια ζωή, η λαμπρότητα των νέων εκκλησιών αλλά και ο εκχριστιανισμός των αρχαίων ιερών, με κυριότερο παράδειγμα την εκκλησία που λειτουργούσε επί αρκετούς αιώνες μέσα στον ίδιο τον Παρθενώνα».

Παρουσιάστηκε επίσης η καλλιτεχνική παραγωγή που σχετίζεται με τους Κόπτες, δηλαδή τους χριστιανούς της Αιγύπτου, αλλά και «φραγκοβυζαντινά» έργα τέχνης από την εποχή όπου Σταυροφόροι από τη Δύση εγκαταστάθηκαν σε βυζαντινά εδάφη μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, το 1204. Ο Αντώνης Τσάκαλος προσέφερε μια εξαιρετική ξενάγηση σε όλους αυτούς τους σταθμούς της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, συζητώντας παράλληλα με τους υποτρόφους για όλες τις πτυχές του κάθε άξονά της. 

Καθώς ο νέος αυτός κύκλος εκδηλώσεων βρήκε θερμή ανταπόκριση, από το προσεχές φθινόπωρο ο Σύνδεσμος σκοπεύει να οργανώσει ακόμη περισσότερες ξεναγήσεις σε πολιτιστικούς χώρους της Αθήνας, οι οποίοι, σε πείσμα των δύσκολων καιρών, παραμένουν δραστήριοι και ζωντανοί.

(Η Κασσιανή Μπένου είναι στέλεχος πολιστικής διαχείρισης, υπεύθυνη επικοινωνίας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.)

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Τμήμα της έκθεσης του Γιώργου Χατζημιχάλη

Κορυφή της σελίδας