Rethink Athens: O διαγωνισμός
   

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός «Rethink Athens/Ξανασκέψου την Αθήνα» για την ανασυγκρότηση του κέντρου της πρωτεύουσας, ένα έργο εθνικής σημασίας με χορηγό και δωρητή προς το ελληνικό δημόσιο το Ίδρυμα Ωνάση. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 21 Μαΐου 2012, ενώ η καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής σε αυτόν είναι η 7η Σεπτεμβρίου 2012. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), καθώς και από τρίτες χώρες οι οποίες θεμελιώνουν το σχετικό δικαίωμα βάσει της Διεθνούς Συμφωνίας περί Δημοσίων Συμβάσεων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Λεπτομερείς πληροφορίες για τον διαγωνισμό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στον ιστότοπο www.rethinkathenscompetition.org.

Για την υλοποίηση των μελετών του προγράμματος «Ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου», υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα στο Ίδρυμα Ωνάση και τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων (ΥΠΥΜΕΔΙ), την Αττικό Μετρό AE, καθώς και μνημόνιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια. Στο α΄ στάδιο (Διαγωνισμός Ιδεών) θα κατατεθούν ιδέες και η Επιτροπή του α΄ σταδίου θα επιλέξει έως οκτώ προτάσεις, που θα διαγωνιστούν μεταξύ τους στο β΄ στάδιο (Διαγωνισμός Προσχεδίων), από το οποίο θα προκύψει ο ανάδοχος μελετητής του έργου της αρχιτεκτονικής ανάπλασης. 

Καθεμιά από τις υποψηφιότητες που θα προχωρήσουν στο β΄ στάδιο θα κερδίσει 25.000 ευρώ. Επίσης, η Επιτροπή του α΄ σταδίου έχει το δικαίωμα να επιλέξει μια «ουτοπική» πρόταση, η οποία θα βραβευθεί με 10.000 ευρώ και η οποία, όμως, δεν θα προκριθεί στην τελική φάση του διαγωνισμού. Επιπλέον, οι διοργανωτές μπορούν να βραβεύσουν με 5.000 ευρώ έως και πέντε υποψηφιότητες από το α΄ στάδιο. Στο β΄ στάδιο του διαγωνισμού, η Επιτροπή του β΄ σταδίου θα επιλέξει τρεις προτάσεις, οι οποίες θα μοιραστούν τρία βραβεία συνολικού ύψους 160.000 ευρώ.

Οι δύο επιτροπές του διαγωνισμού συγκροτούνται από διακεκριμένους θεωρητικούς της αρχιτεκτονικής, Έλληνες και αλλοδαπούς, καλλιτέχνες και καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ, φυσικά, συμμετέχει και ο δήμαρχος Αθηναίων.

Πρόεδρος της Επιτροπής του α΄ σταδίου είναι ο καθηγητής Anthony Vidler, κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτονικής Irwin S. Chanin (Cooper Union for the Advancement of Science and Art) της Νέας Υόρκης, ενώ μέλη της είναι ο Ben-Joseph Eran, καθηγητής Αρχιτεκτονικής Τοπίου και επικεφαλής του Τμήματος Αστικού Σχεδιασμού του Ενιαίου Προγράμματος Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Πόλεων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ), ο αρχιτέκτονας Alfredo Brillembourg, επισκέπτης καθηγητής στη Μεταπτυχιακή Σχολή Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας του Πανεπιστημίου Columbia, συνιδρυτής του Εργαστηρίου Αστικού Μοντέλου Βιώσιμης Διαβίωσης του ίδιου Πανεπιστημίου, ο πολεοδόμος Γιάννης Ευμολπίδης, ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων, ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης, επίκουρος καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ, ο Richard Plunz, διευθυντής του Προγράμματος Αστικού Σχεδιασμού και καθηγητής στη Μεταπτυχιακή Σχολή Αρχιτεκτονικής, Πολεοδομίας και Συντήρησης του Πανεπιστημίου Columbia, και ο Charles Waldheim, καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Μεταπτυχιακής Σχολής Design του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ενώ το Ίδρυμα Ωνάση εκπροσωπεί η γραμματέας του Διοικητικού του Συμβουλίου, Μαριάννα Μόσχου. 

Στην Επιτροπή του β΄ σταδίου προεδρεύει ο Peter Cachola Schmall, διευθυντής από το 2006 του Γερμανικού Μουσείου Αρχιτεκτονικής της Φρανκφούρτης (DAM). Συμμετέχουν ο Σπύρος Αμούργης, επίτιμος καθηγητής και πρώην κοσμήτορας του Κολεγίου Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Πολυτεχνείου της Πολιτείας της Καλιφόρνια (Πομόνα, ΗΠΑ), ο Joan Busquets, καθηγητής Πολεοδομικού Σχεδιασμού στη Μεταπτυχιακή Σχολή Design του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Γιώργος Λάππας, καθηγητής του Εργαστηρίου Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, ο Γιώργος Πανέτσος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Χωροταξικού Σχεδιασμού, πρώην πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Mirko Zardini, εκτελεστικός διευθυντής και αρχιεπιμελητής του Καναδικού Κέντρου Αρχιτεκτονικής, και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου.

Εκτός από τον επίσημο ιστότοπο του διαγωνισμού (www.rethinkathenscompetition.org), ο ιστότοπος του προγράμματος (www.rethinkathens.org) προσφέρει την ευκαιρία και στο ευρύ κοινό, στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της πόλης της Αθήνας, να συζητούν και να εκφράζουν την άποψή τους για το έργο αυτό μέσω των κοινωνικών δικτύων (Facebook, Twitter).

Το πρόγραμμα «Rethink Athens» αφορά μια ευρεία παρέμβαση στο κέντρο της πρωτεύουσας, από τη λεωφόρο Αμαλίας έως το τέλος της οδού Πατησίων, με κεντρικό άξονα την οδό Πανεπιστημίου και κομβικό σημείο τον σχεδιασμό μιας νέας Πλατείας Ομονοίας. Βασικός σκοπός του, να αντιστραφεί η αυξανόμενη τάση υποβάθμισης και να αναβιώσει το κέντρο της πόλης μέσω ενός πολύπλευρου οργανωτικού σχήματος, το οποίο θα περιλαμβάνει την επιχειρηματική δραστηριότητα, τις υπηρεσίες, τη μόνιμη κατοικία, την αναψυχή και τον πολιτισμό, ενθαρρύνοντας παράλληλα πολλαπλές δράσεις. 

Με την επέκταση των παρεμβάσεων προς τη λεωφόρο Αμαλίας, την Ομόνοια και την οδό Πατησίων θα δημιουργηθεί ένας «δακτύλιος» ο οποίος θα συνδέσει τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το νέο Μουσείο της Ακρόπολης με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και την Πλατεία Ομονοίας με το Μοναστηράκι και το Θησείο, φέρνοντας σε αμεσότερη επαφή τη ζωντάνια της σύγχρονης πόλης με τους αρχαιολογικούς χώρους και τον τουρισμό. 

Στο κείμενο που ακολουθεί, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Παναγιώτης Τουρνικιώτης αναλύει τις προοπτικές και τις δυνατότητες ουσιαστικής αναβάθμισης που διατηρεί ακόμη η Αθήνα σε πείσμα των καιρών. Ο Παναγιώτης Τουρνικιώτης, εκτός από επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος του ΕΜΠ «Μεταλλασσόμενοι χαρακτήρες και πολιτικές στα κέντρα πόλεων Αθήνας και Πειραιά», στο οποίο εντάσσεται η «ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου», είναι και επιστημονικός σύμβουλος του Ιδρύματος Ωνάση για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που διενεργείται επί του παρόντος. 

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο:

www.rethinkathenscompetition.org

Like "Rethink Athens" Facebook page

Βίντεο
Promo Video - Rethink Athens
Κορυφή της σελίδας