Υψηλή διάκριση στον Παύλο Ιωαννίδη, επίτιμο αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση

 

Με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής τιμήθηκε ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Παύλος Ιωαννίδης, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, στις 11 Μαΐου 2012. 

Η υψηλή αυτή διάκριση απονέμεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ηθική αμοιβή σε Έλληνες πολίτες οι οποίοι διακρίνονται στους αγώνες υπέρ της πατρίδας, σε ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, σε διαπρεπείς προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων, καθώς και σε διακεκριμένους επιστήμονες ή σε πολίτες που έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο στους τομείς του εμπορίου, της ναυτιλίας και της βιομηχανίας.

Το διάσημο του Τάγματος της Τιμής, σταυρός από μπλε σμάλτο, που φέρει κεφαλή της θεάς Αθηνάς και την επιγραφή «Ο ΑΓΑΘΟΣ ΜΟΝΟΣ ΤΙΜΗΤΕΟΣ», συνοδεύεται από δίπλωμα, το οποίο προσυπογράφεται από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα.

Ο Παύλος Ι. Ιωαννίδης, σε ηλικία 18 ετών, έλαβε ενεργό μέρος στην Αντίσταση.  Αρχικά, με την ομάδα του Νικηφόρου του ΕΛΑΣ και, στη συνέχεια, με τη FORCE 133, μια συμμαχική μονάδα που δρούσε στα βουνά της κατεχόμενης Ελλάδας. Τον Ιούνιο του 1944, κατόπιν εντολής του Συμμαχικού Αρχηγείου της Μέσης Ανατολής, διέφυγε από την Ελλάδα μαζί με δύο Άγγλους αξιωματικούς και, μέσω Τουρκίας, έφτασε στο Κάιρο. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, τιμήθηκε για ανδρεία από τον βασιλιά της Αγγλίας Γεώργιο ΣΤ΄ με το King’s Medal for Courage (KMC) της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, καθώς και με δίπλωμα τιμής από τον Άγγλο Στρατάρχη, λόρδο Alexander. Ωστόσο, τις διακρίσεις αυτές τις επέστρεψε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στον Charles Peake, Άγγλο πρέσβη στην Αθήνα στις 10 Μαϊου 1956, ημέρα απαγχονισμού των Κυπρίων αγωνιστών της ΕΟΚΑ Καραολή και Δημητρίου, ως στερούμενες οιασδήποτε αξίας, δεδομένου ότι και αυτοί πολέμησαν για την απελευθέρωση της πατρίδας τους όπως και εκείνος.

Εκπαιδεύτηκε ως πιλότος καταδιωκτικών από την Αγγλική Αεροπορία (RAF) στη Νότια Ροδεσία. Υπηρέτησε στην Ελληνική Βασιλική Αεροπορία (ΕΒΑ) μέχρι το 1947, προσελήφθη στην Ελληνική Αεροπορική Εταιρεία ΤΑΕ και συνέχισε στην Ολυμπιακή Αεροπορία (ΟΑ), όταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης ανέλαβε την εκμετάλλευση των ελληνικών αεροπορικών συγκοινωνιών, το 1957. Διετέλεσε διαδοχικά εκπαιδευτής, αρχιεκπαιδευτής, αρχιχειριστής, διευθυντής πτητικής εκμεταλλεύσεως και, τελικά, γενικός διευθυντής έως τον Δεκέμβριο του 1974, οπότε ο Ωνάσης κατήγγειλε τη σύμβαση και παρέδωσε την ΟΑ στο ελληνικό δημόσιο.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης τον όρισε ισόβιο μέλος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το οποίο ιδρύθηκε βάσει της διαθήκης του τον Δεκέμβριο του 1975. Ο Παύλος Ιωαννίδης διετέλεσε επίσης γενικός διευθυντής της ναυτιλιακής εταιρείας Springfield Shipping Co. Panama SA και εκτελεστικός διευθυντής τoυ ναυτιλιακoύ και εμπoρικoύ τομέα τoυ Ομίλoυ Ωνάση μέχρι τo 1995. Ακόμη, υπήρξε πρόεδρoς όλων των εταιρειών της Χριστίνας Ωνάση, ένας από τους εκτελεστές της διαθήκης της, καθώς και μέλoς της επιτρoπής διαχείρισης της περιoυσίας της ανήλικης κόρης της, της Αθηνάς. Από την 1η Ιουλίου 2005, ο Παύλος Ιωαννίδης είναι επίτιμος αντιπρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Ωνάση και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση

Κορυφή της σελίδας