Τα Διεθνή Βραβεία Ωνάση για τη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά

Το έργο κορυφαίων ακαδημαϊκών από πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών αναγνωρίζουν τα Διεθνή Βραβεία Ωνάση για τη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά. Τα ονόματα των νικητών των φετινών βραβείων ανακοινώθηκαν στις 8 Μαΐου στο Mansion House του Λονδίνου.

Τα υψηλού κύρους βραβεία, καθένα από τα οποία συνοδεύεται από χρηματικό ποσό ύψους 200.000 δολαρίων, αποτελούν χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση και απονέμονται κάθε τρία χρόνια από το Cass Business School του Πανεπιστημίου του City του Λονδίνου, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση. Στην επιτροπή απονομής των βραβείων συμμετέχουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί, ανάμεσα στους οποίους και δύο κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ. 

Το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για τα Χρηματοοικονομικά απονεμήθηκε στον καθηγητή Stephen Ross από τη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Sloan του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέτης (ΜΙΤ). Ο καθηγητής Ross είναι ευρύτερα γνωστός για την επινόηση της «θεωρίας αντισταθμιστικής τιμολόγησης» [«Arbitrage Pricing Theory»] και της «θεωρίας της αντιπροσώπευσης» [«Agency Theory»]. Η φήμη του οφείλεται επίσης στο ότι έχει συμβάλει στην ανακάλυψη της «τιμολόγησης ουδέτερου ρίσκου» και του «διωνυμικού μοντέλου» για την τιμολόγηση παραγώγων.

Ο καθηγητής Elhanan Helpman του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έλαβε το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για το Εμπόριο. Ο καθηγητής Helpman είναι ευρέως αναγνωρισμένος για τον ρόλο του στην εδραίωση των θεωριών του «νέου εμπορίου» και της «νέας ανάπτυξης», οι οποίες δίνουν έμφαση στον ρόλο των οικονομιών κλίμακας και του ατελούς ανταγωνισμού, καθώς και για το έργο του σε πολιτικές ειδικού ενδιαφέροντος.

Τρεις ομότιμοι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές Ernst Frankel, Richard Goss και Arnljot Stromme Svendesn, μοιράστηκαν το Διεθνές Βραβείο Ωνάση για τη Ναυτιλία.

Ο Ernst Frankel, καθηγητής Μηχανολογίας και Μηχανικής Ωκεανών στο ΜΙΤ, είναι εξέχουσα φυσιογνωμία τόσο στη ναυτιλία όσο και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, με καριέρα σχεδόν 70 ετών. Σε αυτό το διάστημα έχει εκδώσει 23 βιβλία, ενώ επίσης έχει στο ενεργητικό του εκατοντάδες ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις και έχει διατελέσει πρόεδρος στη Διεθνή Ένωση Ναυτιλιακών Οικονομολόγων (ΔΕΝΟ).

Ο καθηγητής Richard Goss του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ (Ουαλία) έχει εκπονήσει εκτεταμένες έρευνες στους τομείς του ναυτιλιακού ανταγωνισμού και της διαχείρισης λιμανιών, οι οποίες εξακολουθούν να ασκούν μεγάλη επιρροή μέχρι και σήμερα. Καθοριστικός ήταν επίσης ο ρόλος του στην ίδρυση της ΔΕΝΟ το 1992.

Ο καθηγητής Arnljot Stromme Svendesn εργάζεται στη Νορβηγική Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων από την αρχή της καριέρας του, το 1948. Είναι επίτιμος πρόεδρος της ΔΕΝΟ.

Είναι η πρώτη φορά που το Βραβείο Ωνάση διαχωρίζεται στις κατηγορίες της Ναυτιλίας, του Εμπορίου και των Χρηματοοικονομικών. Παλαιότερα, απονομή του Βραβείου γινόταν σε έναν και μόνο ακαδημαϊκό, διαδοχικά σε κάθε τομέα.

Ο Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση και επικεφαλής της κριτικής επιτροπής για τα βραβεία, δήλωσε: «Ο Αριστοτέλης Ωνάσης αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες παγκοσμίως, πρωτοπόρος στη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά. To Ίδρυμα Ωνάση είναι περήφανο που συνδέει ακόμη μία φορά το όνομα του ιδρυτή του με την πόλη του Λονδίνου και το Διεθνές Κέντρο για τη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά στο Cass Business School του Πανεπιστημίου του City του Λονδίνου, που αποτελούν διεθνή κέντρα για την πρακτική εφαρμογή και την ακαδημαϊκή μελέτη, αντίστοιχα, αυτών των τριών επιχειρηματικών τομέων. Η δεύτερη αυτή εκδοχή των Βραβείων είναι σε απαράμιλλο επίπεδο».

Αναφερόμενος στους νικητές, ο καθηγητής Κώστας Γραμμένος, ιδρυτής του Διεθνούς Κέντρου για τη Ναυτιλία, το Εμπόριο και τα Χρηματοοικονομικά, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στην καθιέρωση του θεσμού των Βραβείων, είπε: «Τα Βραβεία Ωνάση αναγνωρίζουν τη μακροχρόνια συμβολή μερικών από τους πιο διακεκριμένους ακαδημαϊκούς του κόσμου, στους τομείς της Ναυτιλίας, του Εμπορίου και των Χρηματοοικονομικών. Συγχαίρω θερμά τους νικητές, των οποίων τα επιτεύγματα έχουν επηρεάσει βαθιά τους αντίστοιχους επιστημονικούς κλάδους τους και συνεχίζουν να έχουν αντίκτυπο στην ακαδημαϊκή σκέψη και τη διεθνή επιχειρηματική συμπεριφορά».

Ο λόρδος δήμαρχος του City του Λονδίνου, David Wootton, ανακοινώνοντας τα ονόματα των νικητών σε ειδική τελετή στο Mansion House, δήλωσε: «Τα Βραβεία Ωνάση τιμούν τις βασικές αξίες της πόλης του Λονδίνου, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες όσων αφιέρωσαν τη σταδιοδρομία τους στην προαγωγή του επιστημονικού αντικειμένου τους, με επιμονή, ακεραιότητα και καινοτομία. Συγχαρητήρια σε όλους τους νικητές, ο καθένας από τους οποίους είναι κορυφαίος παγκοσμίως στον τομέα του. Το εξαιρετικό τους έργο έχει επηρεάσει τον παγκόσμιο επιχειρηματικό κόσμο».  

Οι πέντε νικητές θα δώσουν διάλεξη στο Cass Business School στις 12 Σεπτεμβρίου 2012 και θα ακολουθήσει η απονομή των Βραβείων κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου στο Guildhall του Λονδίνου, όπου αναμένεται να παρευρεθούν περισσότεροι από 700 διεθνείς επιχειρηματικοί ηγέτες, κορυφαίοι ακαδημαϊκοί και κυβερνητικά στελέχη.

Μέλη της επιτροπής απονομής των Βραβείων είναι οι:

Κάντε κλικ επάνω στις εικόνες για μεγέθυνση
Από αριστερά: Ο δρ Αντώνης Παπαδημητρίου, o David Wootton, λόρδος δήμαρχος του City του Λονδίνου, o καθηγητής Κώστας Γραμμένος του Cass Business School και ο καθηγητής Paul Curran, πρύτανης του Πανεπιστημίου του City του Λονδίνου

Κορυφή της σελίδας