Εικαστικά
Νίκος Τσιαπάρας
 

Την ατομική έκθεσή του, με τίτλο Εικονογραφώντας το παιδί, παρουσίασε τον Μάρτιο στην αίθουσα τέχνης Metamorfosis, στη Θεσσαλονίκη, ο εικαστικός Νίκος Τσιαπάρας. Με ρεαλισμό, αλλά και με έναν ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης των χρωμάτων, παρουσίασε μια σειρά από πορτρέτα παιδιών εφηβικής ή προεφηβικής ηλικίας.

Σύμφωνα με τη Σάνια Παππά, την επιμελήτρια της έκθεσης: «Ο Νίκος Τσιαπάρας υπέρ-εκθέτει τις εμμονές του (πρόσωπα νεαρών κοριτσιών και αγοριών σε ουδέτερο φόντο) μέσα από έντονες χρωματικές αντιπαλότητες και έναν έκδηλο αισθησιασμό. Στο εσωτερικό της εικόνας, η ενδεχόμενη αναγνώριση των παιδικών προσώπων και των αντικειμένων δεν είναι αναγκαία για τη ζωγραφική τους υπόσταση (γνώριμα πρόσωπα κοριτσιών για τον καλλιτέχνη, προερχόμενα από συγκεκριμένες φωτογραφίες). 

»Ξεπερνώντας τον ρεαλισμό της απόδοσης, ο καλλιτέχνης απομονώνει τα υπό “αναπαράσταση” πρόσωπα από το κενό φόντο και τα “προβάλλει” ζωγραφικά σε κοντινά πλάνα της μεγαλύτερης δυνατής κλίμακας (μέχρι μιας συγκεκριμένης παραμόρφωσης) με σχεδόν παροξυστικό χρωματισμό και “εκτυφλωτικά” αντιθετικά ζωγραφικά επίπεδα. Τα σχέδια καταγράφουν μια εσωτερική ελλειπτική αφήγηση, διατυπώνοντας νέα εικονικά σχήματα (το ανδρικό πρόσωπο, το ανδρικό ανδρείκελο/παιχνίδι)».

Ο Νίκος Τσιαπάρας γεννήθηκε στη Βέροια το 1969. Από το 1990 έως το 1995 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ, από όπου και αποφοίτησε με άριστα (εργαστήριο Τέτας Μακρή). Το 1999, ξεκίνησε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο Picturing the Child και με επιβλέποντες καθηγητές τον Jon Thompson και τον Jim Mooney στο Πανεπιστήμιο του Μίντλσεξ στο Λονδίνο. Ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση ολοκλήρωσε σειρά κύκλων μεταπτυχιακών σπουδών στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, ενώ έργα του υπάρχουν σήμερα σε πολλές ιδιωτικές και κρατικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.