Επιτυχίες
Θεόδωρος Κουτμερίδης
 

Σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των περίφημων Lindau Nobel Laureate Meetings, όπου συμμετέχουν νομπελίστες οικονομολόγοι κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Οικονομικών Επιστημών στην πόλη Λιντάου της Γερμανίας, έλαβε μέρος τον περασμένο Αύγουστο ο Θεόδωρος Κουτμερίδης. 

Ο οικονομολόγος και υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Ουόρικ της Μεγάλης Βρετανίας επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στο επιστημονικό πάνελ της τελετής έναρξης μαζί με τρεις νομπελίστες οικονομολόγους: τον Joseph Stiglitz, τον Roger Myerson και τον Daniel McFadden. Η τελετή ξεκίνησε με την ομιλία του Γερμανού Προέδρου, ενώ τις εργασίες παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, 17 νομπελίστες οικονομολόγοι, 350 ταλαντούχοι νεαροί οικονομολόγοι και, συνολικά, περισσότεροι από 600 προσκεκλημένοι και δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο. (Μπορείτε να δείτε την τελετή έναρξης στο βίντεο: http://www.mediatheque.lindau-nobel.org/#/Video?id=601

Το ερευνητικό έργο του Θεόδωρου Κουτμερίδη τιμήθηκε από τον οργανισμό European Science Days με το πρώτο βραβείο του διεθνούς διεπιστημονικού διαγωνισμού για την καλύτερη εργασία στον τομέα Θεωρία Μηνυμάτων-Σημάτων [Signaling Theory]. Επίσης, για το διδακτικό του έργο, ο Έλληνας οικονομολόγος βραβεύθηκε πρόσφατα από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Ουόρικ με το Βραβείο Διδακτικής Αριστείας. Έχει λάβει μέρος σε συνέδρια μερικών από τους σημαντικότερους φορείς του κλάδου του, όπως της Royal Economic Society στο Καίμπριτζ, της European Economic Association στο Όσλο, της European Association of Labour Economists στην Πάφο, της International Association for Research in Income and Wealth στη Βοστώνη κ.ά.

Ο Θεόδωρος Κουτμερίδης είναι πτυχιούχος Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Ουόρικ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα Μακροοικονομικά, τα Οικονομικά της Εργασίας και την Εφαρμοσμένη Οικονομετρία, αλλά εστιάζονται κατά κύριο λόγο σε θέματα οικονομικής ανισότητας και σε ατέλειες αγορών. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο του Θεόδωρου Κουτμερίδη μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://go.warwick.ac.uk/tkoutmeridis


Κωνσταντίνος Σεργάκις
 

O Κωνσταντίνος Σεργάκις, επίκουρος καθηγητής Χρηματιστηριακού Δικαίου του Πανεπιστημίου Μπέντφορντσιρ της Μεγάλης Βρετανίας, τιμήθηκε με το βραβείο «Prix Solennel André Isoré» από τη Chancellerie des Universités de Paris. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στη Σορβόννη στις 5 Δεκεμβρίου 2011, υπό την προεδρία του Γάλλου πρωθυπουργού François Fillon. Η Chancellerie des Universités de Paris απένειμε το εν λόγω βραβείο στον Κωνσταντίνο Σεργάκι για τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο Η διαφάνεια των εισηγμένων εταιρειών στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, η οποία εκπονήθηκε με χορηγία υποτροφίας του Ιδρύματος Ωνάση και διεκπεραιώθηκε τον Νοέμβριο του 2010 στο Πανεπιστήμιο Παρισίων 1 Πάνθεον-Σορβόννη.

Κάθε έτος, η Chancellerie des Universités de Paris απονέμει τα Prix Solennels με σκοπό να αναγνωρίσει την ακαδημαϊκή και επιστημονική ποιότητα των καλύτερων διδακτορικών διατριβών στο Δίκαιο, τις Πολιτικές Επιστήμες, την Οικονομία, την Ιατρική, τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και τη Φαρμακευτική. Το βραβείο Prix Solennel André Isoré είναι το πιο σημαντικό βραβείο που απονέμεται στον τομέα του Ιδιωτικού Δικαίου και θεωρείται ευρέως ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία στη Γαλλία.

Η διατριβή του Κωνσταντίνου Σεργάκι επελέγη προσφάτα για να εκδοθεί, κατόπιν ειδικής χορηγίας του Ιδρύματος Ωνάση, από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Bibliothèque de l’Institut de Recherche Juridique de la Sorbonne – IRJS Éditions).

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.beds.ac.uk/howtoapply/departments/law/staff/konstantinos-sergakis


Παύλος-Πέτρος Π. Σωτηριάδης
 

Aνέλαβε τα καθήκοντά του ως επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) στις 3 Ιανουαρίου 2012, με γνωστικό αντικείμενο «Ηλεκτρονική: Σχεδίαση και Μοντελοποίηση Αναλογικών Μικροηλεκτρονικών Κυκλωμάτων». Στη θέση αυτήν είχε εκλεγεί παμψηφεί τον Ιούλιο του 2009. Είναι μέλος του Εργαστηρίου Μικροηλεκτρονικής του ΕΜΠ, στο οποίο έχει ξεκινήσει το ερευνητικό του έργο, επιβλέπει μεταπτυχιακούς φοιτητές και διδάσκει μαθήματα Ηλεκτρονικής.

Ο Παύλος Σωτηριάδης επέστρεψε πρόσφατα στην Ελλάδα, έπειτα από δεκαέξι έτη στις ΗΠΑ, όπου δίδαξε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστήμιου Johns Hopkins της Βαλτιμόρης και δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της υψηλής ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στις ΗΠΑ, συνεργάστηκε με διακεκριμένους επιστήμονες του τομέα του και διαχειρίστηκε ερευνητικά προγράμματα επιστημονικής χρηματοδότησης από κρατικά ερευνητικά εργαστήρια των ΗΠΑ και τη βιομηχανία.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες απο 75 πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά και παγκόσμια συνέδρια του κλάδου, τις περισσότερες από τις οποίες ως κύριος ή μοναδικός συγγραφέας. Είναι Senior Member του Institute of Electrical and Electronics Engineers (ΙΕΕΕ) και έχει δώσει περισσότερες απο 50 ομιλίες ως προσκεκλημένος σε πανεπιστήμια και εταιρείες.

Ο Παύλος Σωτηριάδης είναι ήδη κάτοχος μίας πατέντας, ενώ άλλες πατέντες του βρίσκονται σε αναμονή. Έχει επίσης συμβάλει στη συγγραφή πανεπιστημιακών συγγραμάτων Ηλεκτρονικής. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη σχεδίαση, τη μαθηματική μοντελοποίηση και τη βελτιστοποίηση αναλογικών, μεικτού σήματος και RF κυκλωμάτων, βιοϊατρικών κυκλωμάτων και δικτύων interconnect σε νανοτεχνολογίες. Έχει διατελέσει μέλος της συντακτικής επιτροπής του IEEE Τransactions on Circuits and Systems επί αρκετά χρόνια, καθώς και πολλών τεχνικών επιτροπών διεθνών συνεδρίων. Έχει επίσης εργαστεί ως κριτής σε πολλά επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια των IEEE και ACM, αλλά και ως μέλος κριτικών επιτροπών του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ.

Ο Παύλος Σωτηριάδης έλαβε διδακτορικό τίτλο από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) των ΗΠΑ και μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, ως υπότροφος και των δύο πανεπιστημίων. Έλαβε το δίπλωμά του από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ το 1994 με βαθμό 9.91 (πρώτος) και έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις.


Κωνσταντίνος Χρυσός
 

Το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον σχεδιασμό στάσεων επιβατών της Αστικής Θαλάσσιας Συγκοινωνίας της Θεσσαλονίκης, τον οποίο προκήρυξε το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, απέσπασε η πρόταση του υποτρόφου Κωνσταντίνου Χρυσού και της συνεργάτιδάς του Μαριάνθης Τατάρη, οι οποίοι απαρτίζουν την ομάδα monored. 

Όπως εξηγεί ο βραβευμένος αρχιτέκτονας, η πρόταση στοχεύει στη δημιουργία ενός σύγχρονου συμβόλου για την πόλη. Η προτεινόμενη οικογένεια κελυφών εντάσσεται λειτουργικά στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης ως μια διαδοχική σειρά κόμβων μετεπιβίβασης και προσφέρει σε εμπειρικό επίπεδο νέες οπτικές προς την πόλη.

Οι στάσεις των πλωτών μέσων είναι δύο ειδών: η στάση-διαδρομή βρίσκεται κατά μήκος μιας ισχυρής παραλιακής κίνησης και προσκαλεί τον περαστικό να τη συμπεριλάβει στην παραλιακή του ρέμβη, ενώ η στάση-προορισμός, αποκομμένη από τον αστικό ιστό, λειτουργεί ως πόλος έλξης ως προς τον θαλάσσιο ορίζοντα. Εσωτερικά, οι λειτουργίες οργανώνονται ανάλογα με τη διάθεση του επιβάτη. Έτσι, διευκολύνεται μια γρήγορη πορεία προς τα καραβάκια για τον βιαστικό επιβάτη και μια αργή πορεία διάσχισης της στάσης μέσα από τη διάταξη επιπρόσθετων χρήσεων.

Ο σχεδιασμός των στάσεων επέτρεψε τη δημιουργία ενός βέλτιστου κελύφους, το οποίο ανταποκρίνεται σε μια σειρά παραμέτρων: στον αστικό χαρακτήρα της περιοχής όπου βρίσκεται η κάθε στάση, στον προσανατολισμό της πλατφόρμας και στη θέα προς την πόλη ή τον θαλάσσιο ορίζοντα. Το κέλυφος ως τοπόσημο διατηρεί την εικονική του ταυτότητα κατά μήκος του θαλάσσιου μετώπου και προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες της κάθε τοποθεσίας. Αποτελείται από τρία συνθετικά στοιχεία: το «εξωτερικό κέλυφος» οριζόντιων περσίδων, που προσδίδει ομοιογένεια ανάμεσα στις στάσεις, τους «λειτουργικούς δακτυλίους», που ανταποκρίνονται τοπικά σε εξειδικευμένες ανάγκες της στάσης, και το «εσωτερικό λειτουργικό πρίσμα», το οποίο διατηρεί την εργονομία της στάσης και την άνεση του επιβάτη. Οι περσίδες του εξωτερικού κελύφους συνεισφέρουν σε διάφορα επίπεδα στη σύνθεση της στάσης. Η διαφοροποίηση στη διατομή τους προσδίδει τη δυνατότητα ελέγχου της θέας και συμμετέχει στη βελτιστοποίηση των βιοκλιματικών συνθηκών της κάθε στάσης ανάλογα με τον προσανατολισμό. Τα φωτεινά σώματα που ενσωματώνονται στις περσίδες δημιουργούν το αναγνωρίσιμο ναυτικό λιμενικό σινιάλο και, παράλληλα, αναδεικνύουν το νυκτερινό τοπίο της στάσης.

Η ευελιξία των λειτουργικών δακτυλίων, που δρουν παραπληρωματικά ως προς τις περσίδες, επιτρέπει την προσαρμογή της κάθε στάσης στις εκάστοτε ανάγκες. Κάποιοι δακτύλιοι μετατρέπονται σε αστικές κερκίδες, άλλοι σε μπάρες για στάθμευση ποδηλάτων, άλλοι εξελίσσονται σε στέγαστρα και άλλοι σε στοιχεία εσωτερικού εξοπλισμού. Η ενσωμάτωση ενεργών και παθητικών βιοκλιματικών στοιχείων στις στάσεις δημιουργεί ενεργειακά ισορροπημένα κελύφη, τα οποία, χρησιμοποιώντας τους φυσικούς πόρους που περιβάλλουν τις στάσεις, προσφέρουν οικονομία στην περαιτέρω λειτουργία τους και επιπλέον άνεση και προστασία στους επιβάτες και τους εργαζομένους.

Μέσα από αυτό το πλέξιμο αστικών, αισθητικών και λειτουργικών στοιχείων, οι κάτοικοι εξοικειώνονται στην προσέγγισή τους με τη θάλασσα και συγχρόνως με την παρουσία του νέου αστικού μέσου μεταφοράς της Θεσσαλονίκης.

Οι monored έχουν συμμετάσχει σε πληθώρα εκθέσεων και δημοσιεύσεων στην Ελλάδα και διεθνώς, όπως στην 6η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων στο Μουσείο Μπενάκη, στο Green Design Festival (με την εγκατάστασή τους Ηλιόμετρο) και στην έκθεση 100% Design στο Λονδίνο. Έχουν επίσης συμπεριληφθεί στον κατάλογο «New Greek Blood for Architects under 40», ενώ πρόσφατα η εφημερίδα Το Βήμα τούς ενέταξε στα «Πρόσωπα της Νέας Δεκαετίας».

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: www.monored.net