Σημείωμα
ΜΕ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

Ανανεωμένο το περιοδικό ΑΩ, αποκτά τη νέα ηλεκτρονική του μορφή από το τρέχον τεύχος. Ξανασχεδιάστηκε με τρόπο δυναμικό, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη αμεσότητα, διαδραστικότητα, αλλά και περισσότερες δυνατότητες αξιοποίησης ψηφιακού υλικού. Όπως θα δείτε ήδη από αυτό το τεύχος, τα θέματα του περιοδικού εμπλουτίζονται συχνά με οπτικοακουστικό υλικό, βίντεο και ηχογραφημένα αποσπάσματα: πέρα από την απλή αναφορά σε μια διάλεξη, μια ημερίδα ή μια συναυλία, όλοι οι αναγνώστες του ΑΩ έχουν τη δυνατότητα να δουν και να ακούσουν τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Μπορείτε, συνεπώς, να διαβάσετε το άρθρο «Αλήθεια και Ψέματα», το οποίο αναφέρεται στη συζήτηση του καθηγητή Φιλοσοφίας Simon Critchley με τον Peter Catapano και τον Jean-Michel Rabaté στο θυγατρικό Ίδρυμα Ωνάση στη Νέα Υόρκη, αλλά και, πατώντας το αντίστοιχο link, να «μεταφερθείτε» στο Μανχάταν και να ακούσετε ολόκληρη την ανταλλαγή απόψεων των τριών εξαίρετων ομιλητών σαν να βρισκόσαστε στην αίθουσα της εκδήλωσης. Ακόμη, μπορείτε να απολαύσετε αποσπάσματα από τις συναυλίες του πιανίστα Σπύρου Μοσχόπουλου, μέλους του Dueto Tango, χάρις στα μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα που έχουν αναρτηθεί κάτω από τη σχετική είδηση στην ενότητα Μουσική.

Aυτό το τεύχος του ΑΩ ανοίγει τον Φάκελο Σινεμά, εγκαινιάζοντας μια νέα ενότητα: την ενότητα των αφιερωμάτων. Η πρόσφατη απώλεια σημαντικών προσωπικοτήτων του κινηματογράφου σε συνδυασμό με μια ελπιδοφόρα, πυκνή παρουσία πολλών ταινιών σύγχρονων Ελλήνων κινηματογραφιστών σε διεθνείς διοργανώσεις έδωσαν το έναυσμα για το αφιέρωμα αυτό. Συμπράττουν, ο καθένας από τη δική του οπτική, οι σκηνοθέτες Τάσος Μπουλμέτης και Χρήστος Γόδας, ο χορογράφος Κωνσταντίνος Μίχος και η θεωρητικός κινηματογράφου Ρέα Βαλντέν, ενώ η Γιόλα Χριστούλα παρουσιάζει το βιβλίο της Ελευθερίας Θανούλη για τον μετακλασικό κινηματογράφο.

Eλπίδες για μια ουσιαστική αναβάθμιση στην όψη και τις λειτουργίες του κέντρου της πρωτεύουσας γεννά το πρόγραμμα «Re-think Athens/Ξανα-σκέψου την Αθήνα», το οποίο ξεκινά με την καθοριστική συμβολή του Ιδρύματος Ωνάση. Διαβάστε το σχετικό άρθρο, από όπου και είναι εμπνευσμένο το εξώφυλλο του τεύχους, με την εξαιρετική φωτογραφία του Νίκου Καρανικόλα.

Ισχυρή, αν όχι τελευταία, ελπίδα για ολόκληρη τη χώρα αποτελεί και η αξιοποίηση του περίφημου ΕΣΠΑ. Το επίκαιρο αυτό θέμα κάλυψε η επιτυχημένη εκδήλωση του Συνδέσμου τον περασμένο Νοέμβριο. Στο σχετικό άρθρο, ο Πρόδρομος Προδρομίδης παρουσιάζει τα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας και εξηγεί με ποιον τρόπο θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι κοινοτικοί πόροι, ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ως μοχλός για την περιφερειακή ανάπτυξη της δοκιμαζόμενης Ελλάδας.

Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων δεν θέλει να παραμείνει απλός παρατηρητής των ζοφερών συνθηκών που βιώνουμε όλοι σε αυτή την περίοδο ύφεσης, αλλά διεκδικεί μια γόνιμη παρουσία στο σήμερα. Ο νέος κύκλος εκδηλώσεων που προγραμματίζει ο Σύνδεσμος σκοπό έχει να εμψυχώσει, να προσφέρει, να ανατρέψει αρνητικά στερεότυπα και να αναδείξει τις δημιουργικές πτυχές των νέων ανθρώπων αυτής της χώρας, στέλνοντας μηνύματα ελπίδας. Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση στις Ειδήσεις του Συνδέσμου και στείλτε τις ιδέες και τις προτάσεις σας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια να ξαναγεννηθούν η αισιοδοξία και η ελπίδα.

 


..