Μουσική
Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε
 

Πλήθος από εμφανίσεις και διακρίσεις για τη βιολονίστα Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε κατά το προηγούμενο εξάμηνο: τον περασμένο Οκτώβριο συνέπραξε σε κοντσερτίνο της Ορχήστρας του Πανεπιστημίου Mozarteum στο Ζάλτσμπουργκ, στο πλαίσιο της εορταστικής αποχαιρετιστήριας συναυλίας του μαέστρου Dennis Russell Davies. 

Με την ευκαιρία αυτή, παραχώρησε συνέντευξη στην αυστριακή ραδιοφωνία ORF στη Βιέννη, ως μία από τις καλύτερες φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Mozarteum (βλ. σχετικά: http://oe1.orf.at/artikel/289921).

Τον Νοέμβριο του 2011, κλήθηκε να παίξει αλλά και να μιλήσει στο συνέδριο EU Fundraising Association, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο με θέμα τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην τέχνη και, ευρύτερα, στην καλλιτεχνική δημιουργία. Στις 10 Δεκεμβρίου 2011, εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπου ερμήνευσε ως σολίστ το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα (KV 219) του Mozart συμπράττοντας με την Καμεράτα ‒ Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του Νίκου Τσούχλου, ενώ τον Ιανουάριο του 2012 ερμήνευσε με το Διεθνές Κουαρτέτο Εγχόρδων GADI του Πανεπιστημίου Mozarteum, ως 1ο βιολί, το Κουαρτέτο σε σι ελάσσονα, έργο 50 του Προκόφιεφ και το Κουιντέτο σε φα ελάσσονα του Brahms. 

Τον Φεβρουάριο του 2012, η Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε κυκλοφόρησε από την εταιρεία IRIDA το πρώτο της CD ‒Danae P. Matschke, Violin Recital‒, στο οποίο ερμηνεύει έργα του Bloch, του Bach, του Τερζάκη και του Franck, με τον Ούβε Μάτσκε στο πιάνο. 

Επίσης, στις 25 Φεβρουαρίου, συμμετείχε στον 20ό Διαγωνισμό του Γερμανικού Συλλόγου «Musikleben» στο Αμβούργο, όπου, ως επιτυχούσα, έλαβε από τον γερμανικό οργανισμό Musikinstrumentenfont ένα βιολί του Camillus Camilli του 1742.

Ακολούθησαν, τον Μάρτιο, δύο ρεσιτάλ μαζί με τον Ούβε Μάτσκε στο πιάνο: το πρώτο στην Αθήνα, στις 21 Μαρτίου, στον Ελληνογερμανικό Σύλλογο «Φιλαδέλφεια», και το δεύτερο στην πόλη Pasewalk της Γερμανίας, στις 23 Μαρτίου, με έργα του Beethoven, του Schubert, του Debussy και του Ravel.


Σπύρος Μοσχόπουλος
 

Σειρά εμφανίσεων με αργεντινό τάνγκο πραγματοποίησε πρόσφατα ο υπότροφος πιανίστας Σπύρος Μοσχόπουλος με το Dueto Tango, το οποίο έχει ιδρύσει μαζί με τον μπαντονεονίστα Λευτέρη Γρίβα.

Το ξεχωριστό πρόγραμμα που παρουσίασαν τον Οκτώβριο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και, ακολούθως, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη ταξίδεψε το κοινό τόσο στο παραδοσιακό όσο και στο νέο αργεντινό τάνγκο, παρουσιάζοντας την πορεία του μέσα από τις ποικίλες φόρμες και εκφάνσεις του. Μαζί τους χόρεψαν η Tζίνα Νικολίτσα και ο Fabian Ballejos. Ερμήνευσαν μελωδίες ξεχωριστών Αργεντινών συνθετών, όπως του Astor Piazzolla, του Francisco Canaro, του Carlos Gardel, του Richard Galliano, του Aníbal Troilo κ.ά., ενώ παρουσίασαν και πρωτότυπες συνθέσεις του Σπύρου Μοσχόπουλου σε ύφος «tango nuevo».

Η εκδήλωση στο Ίδρυμα Θεοχαράκη συμπληρώθηκε από video wall και προβολή κειμένων και φωτογραφιών, τα οποία επιμελήθηκαν η Μαρία Ντούμα και η Έφη Ζάμπα. Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ο Σπύρος Μοσχόπουλος και ο Λευτέρης Γρίβας έδωσαν διάλεξη με θέμα τον ρόλο του πιάνου και του μπαντονεόν στο ρεπερτόριο του αργεντινού τάνγκο, παραδοσιακού και νέου.

Επίσης, τον περασμένο Αύγουστο, το Dueto Tango παρουσίασε στο αίθριο του Δημαρχιακού Μεγάρου Κηφισιάς, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Μενάνδρεια», ένα απολαυστικό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα που κινήθηκε από το παραδοσιακό τάνγκο μέχρι το «tango nuevo» του Astor Piazzolla, μαζί με τους Αργεντινούς χορευτές Daniela Galizia και Fabian Ballejos.

Το Dueto Tango ιδρύθηκε το 2009. Το ρεπερτόριό του εκτείνεται κυρίως σε μεταγραφές έργων μεγάλων Αργεντινών συνθετών που σχετίζονται με το παραδοσιακό αργεντινό τάνγκο, καθώς και με το «tango nuevo». Περιλαμβάνει επίσης πρωτότυπα έργα γραμμένα για πιάνο και μπαντονεόν, μεταξύ των οποίων και συνθέσεις του Σπύρου Μοσχόπουλου. Το σχήμα, κατά τα τρία χρόνια της ύπαρξής του, έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες, όπως στους δήμους Κηφισιάς και Ψυχικού, στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας, στο φεστιβάλ «Ιπποκράτεια» στην Κω, στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων στην Πλάκα και στον Σύλλογο Φίλων Βιβλίου στην Άρτα.

Βίντεο
Οκτώβριος 2011, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ.Μ.Θ.)
Βίντεο
Adios Nonino, Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας
Βίντεο
Oblivion, Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας