Αντί Προλόγου
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΤΑΣΟΣ ΜΠΟΥΛΜΕΤΗΣ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΣΙΝΕΜΑ

Αγαπητά μέλη του Συνδέσμου,

Mε  αμφίθυμα συναισθήματα σας καλωσορίζω στο αφιέρωμα του ΑΩ στον Κινηματογράφο. Οι απώλειες που είχαμε στην κινηματογραφική μας κοινότητα τη χρονιά που πέρασε δεν μας άφησαν να χαρούμε τις διεθνείς επιτυχίες του Ελληνικού Κινηματογράφου, που και φέτος ήταν σημαντικές.

Ο Θανάσης Βέγγος, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Ντίνος Κατσουρίδης, ο Παύλος Τάσσιος, η  Λουκία Ρικάκη και, πρόσφατα, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μάς αποχαιρέτησαν για το μεγάλο ταξίδι, αφήνοντας ο καθένας τους ένα μεγάλο κενό: και στις οθόνες και στις καρδιές μας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο Αγγελόπουλος ταξίδεψε με τις ταινίες του τον Ελληνικό Κινηματογράφο στο εξωτερικό. Μαζί με αυτές ταξίδεψε και η Ελλάδα της μεταπολίτευσης. Μόνιμο θεματικό μοτίβο στις ταινίες του ήταν η αδυναμία του να διαχειριστεί το πένθος της απώλειας ενός κόσμου που είχε όραμα και ελπίδα. Ο Αγγελόπουλος συνέβαλε στην εδραίωση της «νέας» αφήγησης της Αριστεράς, φορτίζοντας συναισθηματικά με τις εικόνες του τον πολιτικό της λόγο.

Τα τελευταία χρόνια, ο Ελληνικός Κινηματογράφος ταξιδεύει ξανά. Και στο ταξίδι αυτό οι εικόνες του αφηγούνται την «κρίση». Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, όχι μέσα από τη μελαγχολία του Αγγελόπουλου, αλλά μέσα από τον θυμό, την οργή, αλλά και την παράδοξη και ανατρεπτική, κάποιες φορές, αφήγηση των νέων Ελλήνων κινηματογραφιστών.

Σε αυτό το τεύχος του ΑΩ παρουσιάζονται δύο κείμενα αφιερωμένα στον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη: μια ανέκδοτη συνέντευξη που είχε δώσει στον Χρήστο Γόδα και ένα κείμενο του Κωνσταντίνου Μίχου που προσεγγίζει τον Αγγελόπουλο ως χορογράφο. Eπίσης, η Ρέα Βαλντέν κάνει μια ενδιαφέρουσα εισαγωγή στην ιστορία του πρωτοποριακού κινηματογράφου στην Ελλάδα, καθώς επίσης η Γιόλα Χριστούλα παρουσιάζει το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο της Ελευθερίας Θανούλη, υποτρόφου και καθηγήτριας στο Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, με τίτλo Post-classical Cinema. Στο βιβλίο αυτό γίνεται μια ιστορική ανασκόπηση της εξέλιξης της «γλώσσας» και της «γραμματικής» του αφηγηματικού κινηματογράφου, κυρίως μετά το 1970. 

Καλή ανάγνωση!

Υ.Γ. Ευχαριστούμε θερμά την οικογένεια του αείμνηστου Θόδωρου Αγγελόπουλου για την ευγενή παραχώρηση των δικαιωμάτων χρήσης φωτογραφιών από τις ταινίες του στις επόμενες σελίδες.